home design 800x400

home design 1170Χ320

Καμπανάκι από την Κομισιόν για τα αεροδρόμια Καλαμάτας και Κυθήρων – Δεν έχουν πιστοποίηση

Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και χρηματικό πρόστιμο κινδυνεύει η Ελλάδα αν δεν διορθώσει εγκαίρως την επόπτευση της πολιτικής αεροπορίας

«Κίτρινη κάρτα» έβγαλε η Κομισιόν στη χώρα μας για τη μη πιστοποίηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων το διεθνές αεροδρόμιο Καλαμάτας αλλά και αυτό των Κυθήρων. Σύμφωνα με το protothema.gr, η Ελλάδα κινδυνεύει με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και χρηματικό πρόστιμο, ενώ έχει δύο μήνες προθεσμία για να διορθώσει την επόπτευση της πολιτικής αεροπορίας.

Η «κίτρινη κάρτα» της Κομισιόν αφορά και όλες τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας.

Με βάση επιστολή της που εστάλη στα μέσα Ιουλίου στην κυβέρνηση, η Ελλάδα κινδυνεύει με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και χρηματικό πρόστιμο, καθώς δεν έχει φροντίσει να πιστοποιήσει το ότι τα συγκεκριμένα 10 πολιτικά και 4 μεικτής χρήσης στρατιωτικά αεροδρόμια είναι ευθυγραμμισμένα με τους κανονισμούς ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το θέμα, κλιμάκιο της EASA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας) επισκέφθηκε εκτάκτως την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να ενημερώσουν τις ελληνικές αρχές για τις συνέπειες που θα έχει η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την επιβολή προστίμου και τον πιθανό χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων αεροδρομίων ως «μη ασφαλή» από την ΕΕ.

Τα στελέχη της EASA, με επικεφαλής τον εκτελεστικό διευθυντής της Πάτρικ Kάι, συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σταϊκούρα και ον επικεφαλής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας Χρήστο Τσίτουρα. Σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του “Πρώτου Θέματος” αποφασίστηκε να κινηθούν όλες οι διαδικασίες ώστε μέχρι τις 25 Αυγούστου να έχει εκκινήσει η διαδικασία πιστοποίησης και η πραγματοποίηση απαραίτητων έργων σε όποια αεροδρόμια χρειάζεται (π.χ. αλλαγή ή επισκευή φωτισμού), ώστε να λάβει η Ελλάδα παράταση από την Κομισιόν και να γλιτώσει την ποινή.

Σε ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκια της EASA σε αεροδρόμια της χώρας, διαπιστώθηκαν ζητήματα ασφαλείας και κυρίως απουσία της διενέργειας εποπτικών δραστηριοτήτων όσον αφορά την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας και μη συμμόρφωση με τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με την πιστοποίηση των αεροδρομίων.

Ποια είναι τα αεροδρόμια που πρέπει να πιστοποιηθούν

Πρόκειται για 10 πολιτικά αεροδρόμια που ανήκουν στο Υπερταμείο, δηλαδή τα περιφερειακά αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων, της Καρπάθου, των Κυθήρων, της Λήμνου, της Μήλου, της Σητείας στην Κρήτη, της Σύρου, της Χίου και του Ηρακλείου στην Κρήτη, με το τελευταίο να αναμένεται να μη λάβει ποτέ πιστοποίηση καθώς κατασκευάζεται νέο. Τα 4 στρατιωτικά αεροδρόμια είναι τα μεικτής χρήσης, αρμοδιότητας του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αεροδρόμια του Άραξου, της Σκύρου, της Καλαμάτας και της Νέας Αγχιάλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν άλλα 10 περιφερειακά αεροδρόμια, επίσης του Υπερταμείου, για τα οποία θα ακολουθηθεί, σε δεύτερο χρόνο, η ίδια διαδικασία από την Κομισιόν.

Σε κάποια από τα αεροδρόμια, τα ζητήματα που εντοπίστηκαν, αφορούν την ανεπάρκεια προσωπικού.

Πηγές από τον χώρο της αεροπορίας αναφέρουν ότι το πρόβλημα έχει προκύψει από τη μη τοποθέτηση επιθεωρητών, οι οποίοι και θα μπορούσαν να παρέχουν τις πιστοποιήσεις στα αεροδρόμια. Και ότι αυτή, με τη σειρά της, οφείλεται στην έναρξη λειτουργίας, εδώ και περίπου 2 έτη, της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία είναι ουσιαστικά ελεγκτής της μέχρι πρότινος υπεύθυνης για αυτό Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Με βάση τις ίδιες πηγές, η ΑΠΑ οργανώνεται με βραδείς ρυθμούς και υπάρχει απροθυμία των επιθεωρητών της ΥΠΑ να ενταχθούν στο δυναμικό της.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis