home design 800x400

home design 1170Χ320

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Κρίγγο και την σύζυγο του Σόνια Τάνταρου Κρίγγου

Τα λόγια του Πατριάρχη για την λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, την παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης, την Ίμβρο και την Τένεδο
Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Κρίγγο και την σύζυγο του Σόνια Τάνταρου Κρίγγου

Με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο συναντήθηκε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Κρίγγος με τη σύζυγο του Σόνια Τάνταρου Κρίγγου, στην Παναγία Κουμαριώτισσα στο Νιχώρι Κωνσταντινουπόλεως.

Στη συνάντηση ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στο Φανάρι η γραπτή άδεια για τη λειτουργία στη Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο. Μάλιστα, ένας Τούρκος βουλευτής έκανε λόγο για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης σε περίπτωση που τελεστεί η λειτουργία στη Σουμελά.

Όπως τόνισε όμως, ότι, «αν υπάρχει παραβίαση της Λωζάννης, αυτή υπάρχει στην Ίμβρο και την Τένεδο, υπάρχει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

Η ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει:

“Με τη Σόνια είχαμε την τεράστια Χαρά και Τιμή να συναντήσουμε και να λάβουμε την Ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Η συγκίνησή μας ήταν πολύ μεγάλη και οι ευχές του πολύτιμες για εμάς. Αυτό όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τα λόγια του κατά την σύντομη ομιλία του μετά το πέρας της παράκλησης που τέλεσε, στην Παναγία Κουμαριώτισσα στο Νιχώρι Κωνσταντινουπόλεως, ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την πεποίθησή μας ότι πρόκειται για έναν Ιεράρχη που με την προσωπικότητα και την δράση του έδωσε στον Θρόνο την παγκόσμια Αναγνώριση που του αξίζει και μάχεται καθημερινά για την ορθοδοξία κάτω από αντίξοες συνθήκες…

«Δεν μας αφήνουν να χαρούμε τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά»  είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στο Φανάρι η γραπτή άδεια για τη λειτουργία στη Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο. Άδεια την οποία αρχικά είχε αρνηθεί η τουρκική κυβέρνηση αλλά εν συνεχεία ενημέρωσε ότι θα χορηγήσει αλλά τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται τυχαίο και μόλις προχθές υπήρξαν αντιδράσεις από έναν Τούρκο βουλευτή, ενός μικρού κόμματος, ο οποίος έκανε λόγο για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης σε περίπτωση που τελεστεί η λειτουργία στη Σουμελά.

Ο Πατριάρχης μας δεν «μάσησε» τα λόγια του:

«Άλλοι δεν εφαρμόζουν τη Λωζάννη», είπε και έφερε ως παράδειγμα την κλειστή Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά και τον αποδεκατισμό του πληθυσμού της Ίμβρου και της Τενέδου με τα γεγονότα του ’64.

«Αν υπάρχει παραβίαση της Λωζάννης, αυτή υπάρχει στην Ίμβρο και την Τένεδο, υπάρχει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η οποία Λωζάννη, όπως ξέρετε, πριν από λίγες ημέρες συμπλήρωσε 100 χρόνια αφότου υπεγράφη στην Ελβετία. 24 Ιουλίου έγιναν 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Λωζάννη λέει και άλλα πράγματα. Για την πατρίδα μου την Ίμβρο και ευρύτερα. Για τα καθ’ ημάς και το δικαίωμά μας για τη θεολογική εκπαίδευση. Η Χάλκη παραμένει κλειστή. Η Λωζάννη λέει πράγματα που τα στερούμεθα, δεν μας τα έδωσαν έως τώρα. Και έρχεται να μας πει ο κ. βουλευτής ότι εμείς παραβιάζουμε τη συνθήκη» δήλωσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος με νόημα στον γεμάτο αγανάκτηση λόγο που εκφώνησε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στην ακύρωση, κατόπιν πιέσεων που δέχθηκε η Τουρκάλα δημοσιογράφος Μελικέ Τσαπάν, της έκθεσης για τα γεγονότα του 1964 στην γενέτειρά του την Ίμβρο.

«Ένα άλλο δυσάρεστο… Αυτές τις μέρες επρόκειτο να γίνει στη γενέτειρά μου, την Ίμβρο, μία έκθεση από μία κοπέλα δημοσιογράφο για τα γεγονότα που έγιναν το 1964 και τα οποία έκαναν να αδειάσει η Ίμβρος και η Τένεδος από το ομογενές στοιχείο. Να πω ενδεικτικά ότι η Ίμβρος είχε 7-8 χιλιάδες χριστιανούς και με τα γεγονότα του ’64 έμειναν 300. Και σήμερα με την αλλαγή προς το καλύτερο των συνθηκών οι 300 έγιναν 600. Αλλά πού οι 7 χιλιάδες και πού οι 600; Απαγόρευσαν στην κοπέλα αυτή λοιπόν να κάνει την έκθεση σε λίγες μέρες που θα γινόταν, διότι -λέει- δεν μπορούμε να μιλάμε για τα όσα συνέβησαν τη δεκαετία του ’60. Ας μη συνέβαιναν! Ας μη συνέβαιναν!» δήλωσε, με εμφανή συναισθηματική φόρτιση, για να προσθέσει: «Γιατί να ντρεπόμαστε να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα; Πρέπει να συμφιλιωνόμαστε με την ιστορία μας, με το παρελθόν μας. Να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη» και συμπλήρωσε ότι «δεν μας αφήνουν να χαρούμε τη χαρά της λειτουργίας στη Σουμελά. Γιατί;»”.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis