home design 800x400

home design 1170Χ320

Άργος: Μια κοντινή απόδραση σε ένα ζωντανό λεύκωμα μνημείων

Μια επίσκεψη στην αρχαιότερη πόλη της ηπειρωτικής Ευρώπης – Το Άργος θεωρείται από τους πιο ποιοτικούς και οικονομικούς τουριστικούς προορισμούς
Η θέα από το κάστρο της Λάρισας με φόντο τον Αργολικό στο μούχρωμα

«Βραχύ μοι στόμα πάντ’ αναγήσασθ’ όσων Αργείων έχει τέμενος μοίραν εσλών, έστι δε και κόρος ανθρώπων βαρύς αντιάσαι» [μτφρ…είναι μικρό το στόμα μου για να διηγηθεί την δόξα του Άργους αναφέρει ο Γάλλος περιηγητής Φραγκίσκος Πουκεβίλ (1770-1838) στο έργο του «Ταξίδι στην Ελλάδα» (Voyage dans la Grece), το 1820.

Το Άργος είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της ηπειρωτικής Ευρώπης, πατρίδα δύο εκ των μεγαλύτερων ηρώων της ελληνικής μυθολογίας, του Περσέα και του Ηρακλή αλλά και μια σύγχρονη πόλη με προτάσεις και σημεία που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη. Αφορμή γι’ αυτή την σύντομη αναφορά στην πόλη του Άργους αποτέλεσε το δημοσίευμα της αγγλόφωνης ιστοσελίδας Timeout σύμφωνα με την οποία το Άργος θεωρείται από τους πιο ποιοτικούς και οικονομικούς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Αλήθεια πόσο καλά το γνωρίζουμε εμείς αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής;

Κάστρο Λάρισας και Άργος από ψηλά
Κάστρο Λάρισας και Άργος από ψηλά / ΦΩΤΟ: Δήμος Άργους Μυκηνών

Το Άργος, απέχοντας μόλις 135 χλμ. από την Αθήνα δίνει την αίσθηση μιας εκδρομής, μιας κοντινής απόδρασης σ’ ένα ζωντανό λεύκωμα μνημείων, στην καρδιά της Αργολικής γης που συνδυάζει φύση, ιστορία, θάλασσα. Η πόλη είναι χτισμένη ακριβώς πάνω στην αρχαία πόλη του Άργους, στην καρδιά της Αργολικής πεδιάδας. Αποτελεί οδικό κόμβο και εμπορικό κέντρο του νομού Αργολίδας.

Πλατεία Αγίου Πέτρου Άργους από ψηλά
Πλατεία Αγίου Πέτρου Άργους από ψηλά / ΦΩΤΟ: Δήμος Άργους Μυκηνών
Η πολυσύχναστη πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Άργος
Εικ.2: Η πολυσύχναστη πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Άργος (ΦΩΤΟ: anagnostis)

Το κέντρο της πόλης διατηρεί αρκετά νεοκλασικά κτίρια, ενώ προσφέρει πεζόδρομους που της χαρίζουν ζωντάνια, ρυθμό και που φιλοξενούν αξιόλογες προτάσεις ψυχαγωγίας. Χαρακτηριστικό του σύγχρονου Άργους, η σύγχρονη πλατεία του Αγίου Πέτρου (Εικ.2) αλλά και το επιβλητικό κάστρο στην κορυφή του λόφου της Λάρισας, σημάδι που μαρτυρά το παρελθόν μιας απ’ τις ενδοξότερες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η ιστορία της χάνεται πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, όταν πρώτος βασιλιάς της ήταν ο Δαναός από τη Φοινίκη.

Το κάστρο της Λάρισας του Άργους δεσπόζει στην αρχαία πόλη
Εικ.3: Το κάστρο της Λάρισας του Άργους δεσπόζει στην αρχαία πόλη (ΦΩΤΟ: anagnostis)

Τον 7ο αιώνα π.Χ. είχε τέτοια ακμή, που μαζί με τη Θήβα ήταν οι μεγαλύτερες δυνάμεις της Ελλάδας. Την πολιτιστική ανάπτυξη των αρχαίων χρόνων μαρτυρούν τα πολλά μνημεία, με κυριότερο το κάστρο της Λάρισας (Εικ.3).

Αρχαίο Θέατρο Άργους
Αρχαίο Θέατρο Άργους / ΦΩΤΟ: Δήμος Άργους Μυκηνών

Ο επισκέπτης ακολουθεί τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και ανεβαίνει στο λόφο ώστε να θαυμάσει την θέα από το σημείο που βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη. Στον περίβολό της διατηρούνται ίχνη από τα θεμέλια του ναού του Δία και της Αθηνάς Πολιάδος, ενώ λίγο πιο κάτω στην πλαγιά είναι η εκκλησία της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης ή του Βράχου.

Το αρχαίο θέατρο και η αγορά του Άργους
Εικ.4: Το αρχαίο θέατρο και η αγορά του Άργους (ΦΩΤΟ: anagnostis)

Οι ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας έφεραν στο φως ένα άλλο μνημείο που θα σας εντυπωσιάσει, το αρχαίο θέατρο. Απ’ τη σκηνή του σώζονται σήμερα μόνο τα θεμέλια, αλλά οι 89 σειρές των εδωλίων προδίδουν το μέγεθος του και το κατατάσσουν ανάμεσα στα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδας (Εικ.4).

Δίπλα σ’ αυτό θα δείτε τα ρωμαϊκά λουτρά, ένα ημικυκλικό ωδείο, ερείπια ιερού της Αφροδίτης και στην αρχαία πόλη τμήματα της αρχαίας αγοράς (Εικ.5).

Η αρχαία αγορά του Άργους
Εικ.5: Η αρχαία αγορά του Άργους (ΦΩΤΟ: anagnostis)

Το 1210 οι Σταυροφόροι κατέκτησαν το Άργος και από το 1246 ως το 1261 ανήκε στο δουκάτο των Αθηνών. Το 1463 ολόκληρη την Αργολίδα, την κατέκτησαν οι Τούρκοι, οι οποίοι είχαν εισβάλει και παλαιότερα στην Πελοπόννησο και είχαν κυριεύσει το Άργος για πρώτη φορά το 1397.

Στην περίοδο της Επανάστασης του 1821, το Άργος εξαιτίας της θέσης του, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Αρχικά, αυτήν την πόλη διάλεξε ο Δημήτριος Υψηλάντης ως έδρα του και στα τέλη του ίδιου έτους άρχισε εκεί τις εργασίες της η Ά Εθνοσυνέλευση. Στην Ιερά Μονή της Κατακεκρυμμένης λειτουργούσε το πρώτο νομισματοκοπείο, όταν το Άργος έγινε για μικρό διάστημα, έδρα της Κυβέρνησης. Όταν έφτασε στην Ελλάδα ο Καποδίστριας, στο Άργος πραγματοποιήθηκε η Δ΄ Εθνοσυνέλευση, όπως και η Ε΄ μετά την δολοφονία του. (Εικ.6)

Στις μέρες μας, το Άργος αποτελεί την πολυπληθέστερη πόλη του νομού Αργολίδας και συγκεντρώνει πολλές από τις υπηρεσίες του. Θεμελιώδεις οικονομικές δραστηριότητες αποτελούν η γεωργία, το εμπόριο και ο τουρισμός. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ως η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας, συμμετέχει στο Δίκτυο των Αρχαιότερων πόλεων της Ευρώπης και αποτελεί το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο της χώρας, με πολυάριθμα και μοναδικά ευρήματα που τοποθετούνται σε κάθε ιστορική περίοδο. Έχει να προτείνει στον επισκέπτη πλήθος μνημείων από τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους, μουσεία, ιστορικές εκκλησίες και πλούσια εκκλησιαστικά κειμήλια, την παλιά πόλη, χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, νεοκλασικά κτίρια, κ.λ.π.

Η πυραμίδα του Ελληνικού Αργολίδας
Εικ.8: Η πυραμίδα του Ελληνικού Αργολίδας (ΦΩΤΟ: anagnostis)

Το Κεφαλάρι, σε απόσταση αναπνοής από το Άργος, μόλις 5 χλμ., είναι μια ενδιαφέρουσα βόλτα. Εκεί θα απολαύσετε μια τοποθεσία πλούσια σε βλάστηση, με τρεχούμενα νερά που πηγάζουν κάτω απ’ τα θεμέλια της ιστορικής εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής. Τρία χιλιόμετρα απ’ το Κεφαλάρι ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα ερείπια της πυραμίδας του Ελληνικού, ένα σημαντικότατο οχυρωματικό μνημείο των ιστορικών χρόνων (Εικ.8).

Ο Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο Άργος
Εικ.6: Ο Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στο Άργος (ΦΩΤΟ: anagnostis)

Μια εκδρομή στο Άργος είναι ευχάριστη κάθε εποχή του χρόνου, γιατί μπορεί να συνδυαστεί με επισκέψεις σε κοντινούς, μεγάλης σημασίας αρχαιολογικούς χώρους, όπως οι Μυκήνες, το Ηραίο, η Μιδέα – Δενδρά, η Τίρυνθα, η Επίδαυρος.

Το καλοκαίρι, η ακτογραμμή από το Κυβέρι, στους Μύλους και την Νέα Κίο προσφέρεται για να απολαύσετε τη θάλασσα και το καλό φαγητό με ποιότητα και κυρίως οικονομία.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

efxes fragkioudakis 2024 2025
poulas banner 2024
doris banner efxes2024
epimelitirio argolidas efxes xmas2024
deyan banner efxes2024 2025
newsletter banner anagnostis