home design 800x400

home design 1170Χ320

Εκδήλωση στο Παράλιο Άστρος από τους ερασιτέχνες αλιείς για τη μάχη του 1826

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία, νηοπομπή από σκάφη μελών του Συλλόγου με δάδες, βεγγαλικά και παραδοσιακούς χορούς
Παράλιο Άστρος

Εκδήλωση στο Παράλιο Άστρος διοργανώνουν ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Π. Άστρους στις 9 Αυγούστου και ώρα 21:00, για να τιμήσουν τη μάχη της 5ης και 6ης Αυγούστου του 1826.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία, νηοπομπή από σκάφη μελών του Συλλόγου με δάδες, βεγγαλικά και παραδοσιακούς χορούς.

 5-6 Αυγούστου 1826

Το 1826 Ο Ιμπραήμ πασάς βρισκόταν ήδη στην Πελοπόννησο και την ερήμωνε, μια σημαντική μονάδα του στρατού του, που αποτελείτο από 8.000 υπό την ηγεσία του Γάλλου  αρνησίθρησκου στρατηγού, τον Σουλεϊμάν  Πασά επιχειρούσε στην ανατολική Πελοπόννησο, στην πορεία του είχε καταστρέψει τα ορεινά χωρία του Πραστού (τα οποία τα έκαψε), του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Ιωάννη και βρισκόταν μπροστά στο κάστρο του παραλίου Άστρους.

Το κάστρο αυτό δεν είναι κάποια ιδιαίτερα ισχυρή τοποθεσία, είχε δύο προβόλους περιμετρικά από τα βράχια της τοποθεσίας που οι ντόπιοι ονομάζουν «νησί», σ αυτή την οχυρωμένη τοποθεσία είχαν καταφύγει 5.000 άμαχοι από τις διάφορες περιοχές της Κυνουρίας, της Σπάρτης, της Καρύταινας, της Τρίπολης, του Άργους και του Ναυπλίου για να γλυτώσουν από τον εμφύλιο που εμαίνετο στην περιοχή.

Το κάστρο του παραλίου Άστρους υπερασπιζόντουσαν 2.000 μαχητές όλων των ηλικιών με επικεφαλής τον στρατηγό Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο ή Άκουρο, μαζί του ο Άκουρος είχε τα αδέλφια του, τον Γενναίο Κολοκοτρώνη, τον Χρήστο Κολοκοτρώνη, τον Πλαπούτα,  τον Στάικο Σταϊκόπουλο, τον Τσόκρη, τον Κουτσονίκα, τον Σπηλιάδη τον πρεσβύτερο, τον Ρήγα Παλαμήδη (γερουσιαστής), τον Θεοχαρόπουλο, τον Ανδρέα Μεταξά και τον Γιάννη Πέτα, τέσσερα κανόνια, αλλά και δύο Σπετσιώτικα πλοία.

Ο Σουλεϊμάν Πασάς με το ιππικό του στις 5 Αυγούστου 1826 ρίχτηκε στην πεδιάδα του Άστρους και εκεί σκότωσε δύο αμάχους τον Γεροχαρμανή και τον Α. Καζάκο, που έτρεχαν να μπουν στο κάστρο, αλλά όταν αυτό το ιππικό πλησίασε στο κάστρο αποκρούστηκε, στην συνέχεια αποκρούστηκε και η εμπροσθοφυλακή του Σουλεϊμάν Πασά, αλλά και η οργανωμένη επίθεση του κυρίου σώματος των αραπάδων.

Κατά τις επιθέσεις αυτές «έσκασε» ένα από τα πυροβόλα των αμυνομένων και σκοτώθηκε ένας από τους χειριστές του ο Ζαχαριάς, το τέλος της ημέρας βρήκε τους αμυνόμενους να διατηρούν τις θέσεις τους με ελάχιστες απώλειες και του Αιγύπτιους να θρηνούν πλήθος νεκρών και να αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν πολλές ελπίδες για μια νίκη σ αυτή την περιοχή.

Στις 6 Αυγούστου 1826 οι μαχητές του κάστρου έκαναν αντεπίθεση και οι Αιγύπτιοι υποχώρησαν στους αμπελώνες της Ληνούς, μετά από την εξέλιξη αυτή της μάχης ο Ιμπραήμ «λυσσών» κατά τον ιστορικό Σπηλιάδη έδωσε εντολή να εκτελεστούν οι όμηροι που κουβαλούσε μαζί του, προς τιμή τους οι κάτοικοι της Κυνουρίας έφτιαξαν την εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου στο κοιμητήριο, και να εγκαταλήψουν τα στρατεύματά του την περιοχή.

Στην μάχη του Άστρους οι Έλληνες κατάφεραν την πρώτη νίκη κατά του Ιμπραήμ Πασά και διατήρησαν την εξουσία τους στην Ανατολική Πελοπόννησο.

Πηγή: fb Ελληνική Επανάσταση 1821

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

efxes fragkioudakis 2024 2025
poulas banner 2024
doris banner efxes2024
deyan banner efxes2024 2025
epimelitirio argolidas efxes xmas2024
newsletter banner anagnostis