Συνολικά 473 μαστογραφίες και τέστ Παπανικολάου διενεργήθηκαν από την κινητή μονάδα του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας (ΕΙΟ) στον γυναικείο πληθυσμό του Δήμου Μεγαλόπολης στο πλαίσιο του προγράμματος “Η Ελλάδα κατά του καρκίνου”, στο οποίο συμμετείχαν 300 γυναίκες και ολοκληρώθηκε πρόσφατα στον πιο πάνω δήμο της Αρκαδίας.
Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του ΕΙΟ, του Δήμου Μεγαλόπολης, του Κέντρου Υγείας Μεγαλόπολης και του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, τελούσε δε υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας. Ως στόχο έχει την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μαστού και του τραχήλου της μήτρας, που είναι οι πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου στις γυναίκες.
Επισημαίνεται ότι οι εξετάσεις διενεργήθηκαν εντελώς δωρεάν χωρίς οικονομικά, ασφαλιστικά ή φορολογικά κριτήρια, ενώ η ενημέρωση των ωφελούμενων έγινε με πλήρη τήρηση των προσωπικών τους δεδομένων με προσωπική επιστολή, καθώς υπήρξαν περιστατικά προς περαιτέρω εξειδικευμένη διερεύνηση.
Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η εξέταση όλων των γυναικών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ηλικίας από 25 έως 70 ετών με Τεστ Παπανικολάου και των γυναικών ηλικίας από 40 ετών και πάνω επιπροσθέτως με μαστογραφία. Επίσης, σκοπό έχει και τον επανέλεγχο όλων των γυναικών που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά την προηγούμενη φάση εξετάσεων. Στις γυναίκες ηλικίας από 30 έως 50 ετών το τεστ Παπ διενεργείται με την νέα μέθοδο υγρής φάσης thin prep, ενώ γίνεται μοριακή ταυτοποίηση του ιού HPV.
Το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να εκκινήσει ξανά στον Δήμο Γορτυνίας στον χώρο του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας.
“Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι προτεραιότητα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης νοσημάτων, όπως το πρόγραμμα ‘Η Ελλάδα κατά του καρκίνου’” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, εκφράζοντας ικανοποίηση για την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων -το Ελληνικό Ιδρυμα Ογκολογίας, τον Δήμο Μεγαλόπολης, το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως επίσης και στελέχη της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Αλληλεγγύης Αγγελο Χρονά, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.