Με τη συμμετοχή σωματείων από τη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών όπου αναπτύσσονται ιχθυοκαλλιέργειες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 η πανελλαδική σύσκεψη για τις ιχθυοκαλλιέργειες στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών ζητάει να υπογραφεί Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα και να διασφαλιστεί και να αυξηθεί η παραγωγή, να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της χώρας μας για παραγωγή ψαριού φτηνού για το λαό και όχι για τα κέρδη των λίγων.
Ακόμα, τονίζει πως πρέπει να αξιοποιηθεί η επιστήμη και η τεχνολογία που σήμερα υπάρχουν ώστε οι ιχθυοκαλλιέργειες να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον και να παράγεται ποιοτικό προϊόν.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ΔΣ και εργαζόμενοι από μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Δωρίδας, Αχαΐας, Αργολίδας, Κορινθίας, Αττικής και Εύβοιας.
Η εισήγηση έγινε από το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας και πρόεδρο του Συνδικάτου Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας – Κορινθίας Θανάση Κολιζέρα. Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις των εκπροσώπων από τους χώρους δουλειάς. Μεταφέρθηκε ο προβληματισμός από τη γενικότερη κατάσταση, τα ιδιαίτερα προβλήματα του κάθε χώρου δουλειάς, έγινε αναφορά σε μικρές και μεγαλύτερες νίκες από τη δράση των σωματείων και της Ομοσπονδίας, όπως ανάκληση απολύσεων, εξασφάλιση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας κλπ. Κύρια όμως εκφράστηκε η αισιοδοξία και αναδείχθηκε από όλους η δυνατότητα για μαζικοποίηση των σωματείων και μεγαλύτερες κατακτήσεις μέσα από τον συντονισμό των σωματείων και την Ομοσπονδία.
Επιπλέον σημειώθηκε η ανάγκη ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών για τις εξελίξεις με στόχο να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η στήριξη των εργαζομένων.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «στη συζήτηση εκφράστηκε έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις του τελευταίου χρονικού διαστήματος όπου δεσπόζουν τα προβλήματα ρευστότητας της AVRAMAR. Η δημιουργία της συγκεκριμένης εταιρεία είχε γίνει μόλις πριν 2,5 χρόνια με τυμπανοκρουσίες και τις ευλογίες τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μεσογειακού ψαριού στον κόσμο που επιδοτήθηκε με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου!
Σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι στον κολοσσό της AVRAMAR όχι μόνο δεν είδαν καλύτερες ημέρες αλλά χειροτέρευσαν οι συνθήκες εργασίας και αμοιβής.
Σήμερα η εντατικοποίηση της παραγωγής βαράει κόκκινο, αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι κτλ. Σε αυτό το περιβάλλον πολλοί συνάδελφοι ανάμεσά τους εξειδικευμένο δυναμικό, δήλωσαν παραίτηση και αναζήτησαν αλλού εργασία ενώ 100δες είναι και αυτοί που απολύθηκαν!
Οι εξελίξεις στην AVRAMAR θα επηρεάσουν συνολικά τις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες. Το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς που ήρθε μετά βαΐων και κλάδων δρα διαλυτικά υποθηκεύοντας την μελλοντική παραγωγή ακόμα και τη διασφάλιση της λειτουργίας του συνόλου των μονάδων. Ο γόνος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην AVRAMAR βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό που προμηνύει σίγουρα μειωμένη παραγωγή αν όχι κάποιο ακόμα χειρότερο σενάριο.
Στο εμπορεύσιμο προϊόν αλλά και σε υποδομές κτλ φαίνεται ότι γίνεται πλιάτσικο από τους τωρινούς ιδιοκτήτες πιθανά ώστε σε ενδεχόμενη αποχώρησή τους να έχουν εξασφαλίσει το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος αδιαφορώντας για τη συνέχεια λειτουργίας.
Απόλυτη συμφωνία των παρευρισκομένων στη σύσκεψη υπήρχε για αγωνιστικές δράσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα ώστε οι εργαζόμενοι να μην πληρώσουμε για μία ακόμα φορά το μάρμαρο για τα επιχειρηματικά κέρδη και τα παιχνίδια τους. Πρώτα και κύρια για να διασφαλιστούν όλες οι σημερινές τουλάχιστον θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα όλων όσων εργάζονται στις ιχθυοκαλλιέργειες ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Να υπογραφεί Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.
Να διασφαλιστεί και να αυξηθεί η παραγωγή, να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της χώρας μας για παραγωγή ψαριού φτηνού για το λαό και όχι για τα κέρδη των λίγων.
Να αξιοποιηθεί η επιστήμη και η τεχνολογία που σήμερα υπάρχουν ώστε οι ιχθυοκαλλιέργειες να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον και να παράγεται ποιοτικό προϊόν.
Η Ομοσπονδία μας θα διαθέσει όλες της τις δυνάμεις σε αυτόν τον αγώνα επιδιώκοντας τη συσπείρωση όλων των συναδέλφων στις ιχθυοκαλλιέργειες, όλων των σωματείων αλλά και την οργάνωση νέων δυνάμεων ώστε με καλύτερους όρους να διεκδικήσουμε το δίκιο μας».