home design 800Χ400

Νησιώτικες εικόνες στο πιο γραφικό ψαροχώρι της Λακωνίας

Τόπος ηρεμίας και γαλήνης, σαν κομμάτι από τον παράδεισο – Το χωριό μοιάζει να βρίσκεται αποκομμένο από την υπόλοιπη Πελοπόννησο, με τη μοναδικότητα του κρυμμένη για το ευρύ κοινό

Εικόνες που θυμίζουν νησί θα συναντήσει ο επισκέπτης στο Κυπαρίσσι της Λακωνίας. Ένας καλοκαιρινός «παράδεισος», που δεν θα πει όμως όχι και στους επισκέπτες της Άνοιξης ή του Φθινοπώρου, που αναζητούν οδικώς έναν ήσυχο τόπο για να ξεφύγουν από τις πολύβουες πόλεις και να αισθανθούν σα να σταμάτησε ο χρόνος. Ένα κρυμμένο μυστικό για όσους ψάχνουν κάτι ξεχωριστό και μοναδικό.

Η σπάνια ιδιομορφία του εδάφους, όπου εναλλάσσεται το υψόμετρο, με την πυκνή βλάστηση και τις παραλίες, προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Πρόκειται για έναν τόπο ηρεμίας και γαλήνης, σαν κομμάτι από τον παράδεισο. Το χωριό μοιάζει να βρίσκεται αποκομμένο από την υπόλοιπη Πελοπόννησο, με την μοναδικότητα του κρυμμένη για το ευρύ κοινό.

Χτίστηκε έτσι για προστασία από τους πειρατές, όταν αυτοί λεηλατούσαν τις ακτές της Πελοποννήσου, ενώ αντίθετα στον οικισμό της Παραλίας μπορεί να δει κανείς μερικά από τα ομορφότερα παλιά παραδοσιακά σπίτια της περιοχής που ακουμπούν κυριολεκτικά στη θάλασσα. Το παραλιακό χωριό Κυπαρίσσι αποτελείται από τους συνοικισμούς «Βρύση», «Παραλία», «Μητρόπολη» και τον οικισμό «Κάψαλα».

Στο Κυπαρίσσι Λακωνίας μπορεί να φτάσει κανείς οδικώς από τους Μολάους ή από το Λεωνίδιο. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, υπήρχε ακτοπλοϊκή σύνδεση, αλλά κρίθηκε ασύμφορη και σταμάτησε.

Στο Κυπαρίσσι παρόλο που είναι μικρό θα βρείτε ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, Supermarket, φούρνο, ζαχαροπλαστείο, κρεοπωλείο, γήπεδο μπάσκετ, γήπεδο ποδοσφαίρου και παιδική χαρά.

ΦΩΤΟ: anagnostis

Αναρρίχηση στο Κυπαρίσσι

Στο Κυπαρίσσι έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια η αναρρίχηση. Πάνω από το χωριό απλώνονται αμφιθεατρικά συνεχόμενες ζώνες βράχου. Το 2015 δημιουργήθηκαν πολλές αναρριχητικές διαδρομές, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης αναρριχητών, ενώ νέα πεδία και νέες διαδρομές δημιουργούνται συνεχώς, με όσους τολμούν να ανεβούν στα βράχια να νοιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα μπαλκόνι με θέα όλο το Αιγαίο Πέλαγος.

Αμέσως μετά το 1ο αναρριχητικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015, το Κυπαρίσσι άρχισε να καθιερώνεται ως αναρριχητικός προορισμός και να δέχεται αξιοσημείωτο αριθμό επισκεπτών αναρριχητών, κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη, δίνοντας ζωή στον όμορφο οικισμό και επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο.

Στα Δυτικά του χωριού υψώνεται σε απειλητική θέση η ράχη της «Μπαμπάλας», απότομη και άγρια πάνω από το συνοικισμό Βρύσης, κυρίως. Από δε τα πλάγια υψώνονται άλλες τρεις βουνοκορφές, μικρότερες, ο «Βράχος της Παλαιοχώρας», το «Λούτσι» και η «Τουρκόβιγλα». Αν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά την περιοχή, εύκολα θα καταλάβει πως αυτός ο τόπος έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου διάφορες εδαφικές αλλαγές σε πολλά σημεία. Περιοδεύοντας σε διάφορες περιοχές, όπως στο Δρύμισκο, στην Κουρούτα, στη Φρέζα, στο Χενεβούθι, θα δεις διάσπαρτα βράχια, πέτρες τεραστίων διαστάσεων, μεγάλες ρεματιές και τρεις πανέμορφες αμμουδιές με καθαρά και κρυστάλλινα νερά : του χωριού (Μεγάλη Άμμος), της Αγίας Κυριακής και του Δρύμισκου.

Σχόλια

Exit mobile version