home design 800x400

home design 1170Χ320

Φιλοκτήτης στη Μικρή Επίδαυρο: Μια τολμηρή προσέγγιση με την Φένια Αποστόλου

Η παράσταση ανοίγει τον δρόμο για νέες αντιλήψεις και αντιδράσεις, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η τέχνη στην αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων και προκαλώντας συζήτηση για ισότητα και δικαιοσύνη
Φιλοκτήτης 2023 Φεστιβάλ Αθηνών στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Σάββατο βράδυ, το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου φιλοξένησε την παράσταση “Φιλοκτήτης“, ένα θεατρικό έργο εμπνευσμένο από τον Σοφοκλή, με την συμμετοχή της ηθοποιού Φένιας Αποστόλου. Το έργο, γραμμένο από τον βραβευμένο συγγραφέα Χρήστο Οικονόμου, κρύβει πίσω από την πλοκή του βαθιές συναισθηματικές διαστάσεις και ανοίγει σημαντικό διάλογο για την καλλιτεχνική αξία και την ταυτότητα φύλου στην τέχνη.

Άκης Γκάτζιος

Ρεπορτάζ: Άκης Γκάτζιος

Η παράσταση “Φιλοκτήτης” είναι ένας συνδυασμός της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς με τον σύγχρονο κόσμο. Το έργο αφηγείται την ιστορία ενός ηγετικού στελέχους μιας ένοπλης επαναστατικής οργάνωσης, τον Φιλοκτήτη, ο οποίος απομακρύνεται από την οργάνωση μετά από μια τραγική επίθεση. Οι συνέπειες του παρελθόντος τον σημαδεύουν σωματικά και ψυχικά, ενώ οι ενοχές για το παρελθόν του επηρεάζουν τον τρόπο ζωής του.

Φιλοκτήτης 2023 Φεστιβάλ Αθηνών στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Στον ρόλο του φαντάσματος της νεκρής γυναίκας, συναντάμε την ανερχόμενη τρανς ηθοποιό Φένια Αποστόλου, η οποία έχει εντυπωσιάσει το κοινό με το ταλέντο και την προσήλωσή της στην τέχνη. Μιλώντας για τον ρόλο της στο έργο, η Φένια δηλώνει πως δεν τη φοβίζουν οι αντιδράσεις που προκαλεί ο ρόλος της σε ένα τόσο σημαντικό θέατρο, όπως το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Αντιθέτως, πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη να εμπλουτίζονται οι γυναίκες και τα άτομα της LGBTQ+ κοινότητας με πρωταγωνιστικούς ρόλους στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Φιλοκτήτης 2023 Φεστιβάλ Αθηνών στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Η Φένια Αποστόλου στη Μικρή Επίδαυρο

Η παρουσία της Φένιας Αποστόλου στον ρόλο του φαντάσματος της νεκρής γυναίκας στον “Φιλοκτήτη” του Χρήστου Οικονόμου προκάλεσε διάλογο για τον ρόλο των τρανς ατόμων στην τέχνη και την κοινωνία. Η παράσταση ανοίγει τον δρόμο για νέες αντιλήψεις και αντιδράσεις, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η τέχνη στην αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων και προκαλώντας την συζήτηση για ισότητα και δικαιοσύνη.

Φιλοκτήτης Φεστιβάλ Αθηνών
ΦΩΤΟ: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Σε δηλώσεις (in.gr) η ηθοποιός απαντά στο ερώτημα: «Φένια, πώς αντέδρασες στα αρνητικά σχόλια που διέρρευσαν λόγω του ρόλου σου στην παράσταση «Φιλοκτήτης», που ανεβαίνει σήμερα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου;»:

«Γνωρίζω πολύ καλά τους κανόνες του παιχνιδιού και καταλαβαίνω ότι μπορεί να δημιουργηθούν κάποιες αντιδράσεις μιας και συμβαίνει πρώτη φορά να συμμετέχει μια τρανς σε παράσταση της Επιδαύρου. Και επίσης πολλές αντιδράσεις γεννιούνται από τη στιγμή, που ίσως πολλοί δεν ξέρουν την καλλιτεχνική μου πορεία και τις δυνατότητες μου. Ακούνε για μια τρανς και μένουν στην τρανς, σε σχέση με τα παλαιομοδίτικα πρότυπα, που είναι εντελώς λανθασμένα και τα οποία δεν έχουν να κάνουν με την αξία ενός καλλιτέχνη, αλλά με την ταυτότητα φύλου. Θεωρώ απαράδεκτο -στις μέρες μας- να υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις. Υπάρχουν όμως και πολλοί υποστηρικτές. Η τέχνη υπερβαίνει τα πάντα.

Στην τέχνη αυτό που έχει αξία είναι η ποιότητα της δουλειάς και η καλλιτεχνική αξία του έργου. Και φυσικά η ποιότητα της δουλειάς ενός performer να φέρει έναν ρόλο σε πέρας στο 100%. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες και κουτσομπολιά που δεν αφορούν την τέχνη, αλλά ένα κακοπροαίρετο μάτι που βλέπει πίσω από μια κλειδαρότρυπα».

Φιλοκτήτης 2023 Φεστιβάλ Αθηνών στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου, ο οποίος απέσπασε πολλά βραβεία και διακρίσεις για την λογοτεχνική του προσφορά, αξίζει επαίνου για το θαρραλέο έργο του “Φιλοκτήτης”. Η διασκευή του κλασικού μύθου, σε συνδυασμό με την αποφασιστική επιλογή να αποδώσει τον ρόλο του φαντάσματος σε μια ταλαντούχο τρανς ηθοποιό, αποτελεί μια πρωτοποριακή και ανατρεπτική προσέγγιση που απαιτεί ανοιχτό μυαλό και καλλιτεχνικό πείσμα.

Για αυτούς που παρακολούθησαν την παράσταση το Σάββατο, η συνάντηση με τον Φιλοκτήτη και το φάντασμα της νεκρής γυναίκας αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία. Η συνδυασμένη αίσθηση της κλασικής ελληνικής τραγωδίας με τα σύγχρονα κοινωνικά μηνύματα δημιούργησε ένα έργο που αφηγείται την ανθρώπινη πείνα για συγχώρεση, έννοιες όπως η ελπίδα, η εξιλέωση και η ένωση.

Ο “Φιλοκτήτης” αποτελεί μια από τις πιο συζητημένες παραστάσεις του φετινού θεατρικού προγράμματος της Μικρής Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Κύκλου «Contemporary Ancients». Η πρωτοποριακή του προσέγγιση, μαζί με την εντυπωσιακή ερμηνεία της Φένιας Αποστόλου, καταδεικνύουν πώς η τέχνη μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, διαλόγου και μεταστροφής.

Συνοψίζοντας, η παράσταση “Φιλοκτήτης” αναδεικνύει την εξαιρετική τέχνη του Χρήστου Οικονόμου, καθώς και το θαρραλέο βήμα προς την προώθηση της καλλιτεχνικής ποικιλομορφίας και της ισότητας στον χώρο του θεάτρου. Με την Φένια Αποστόλου να ενσαρκώνει το φάντασμα της νεκρής γυναίκας, η παράσταση αποτελεί μια προσθήκη στην τέχνη και στέκεται ως ένα παράδειγμα του πώς η τέχνη μπορεί να διαμορφώνει, να ενώνει και να αλλάζει τις ζωές μας.

Σχόλια