home design 800x400

home design 1170Χ320

Πάμε Χατζή Μεσσήνης για τον 2ο δρόμο Βουφράδος

Φιλοξενείται το ερχόμενο Σάββατο 29η Ιουλίου στους δρόμους και τις εξοχές του Χατζή, δήμου Μεσσήνης, εκεί επί της ΕΟ προς την Πύλο.
2ος δρόμος Βουφραδος (2)

Μεστή προβολή / παρουσίαση του αθλητικού γεγονότος «2ος δρόμος Βουφράδος» επιμελήθηκε ο γνωστός δημοσιογράφος Μάκης Τσίλκος την περασμένη Κυριακή κατά την έναρξη της εκπομπής «Αθλητικός τουρισμός» στη συχνότητα της ΕΡΑσπορ. Φιλοξενείται αυτό (το γεγονός) το ερχόμενο Σάββατο 29η Ιουλίου στους δρόμους και τις εξοχές του Χατζή, δήμου Μεσσήνης, εκεί επί της ΕΟ προς την Πύλο.

Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιάννη Βασιλόπουλο και τον Θανάση Καρβέλα, κατοίκους Βουφράδος και κυρίως υπεύθυνους εκ των οργανωτών. Ο κος Βασιλόπουλος ανάμεσα στα άλλα τόνισε: «Η ροή των εγγραφών δείχνει υψηλό ενδιαφέρον των δρομέων. Επιθυμούμε μία συνάντηση φιλίας και γνωριμίας του μικρού τόπου μας…Ο αγώνας εντάσσεται στις ποικίλες δράσεις των συλλόγων μας…».

Ο κος Καρβέλας αναφέρθηκε στην…ιδέα, στο «γιατί». Είπε: «Η περιοχή μας κατοικείται επί χιλιετίες. Τα ίχνη ζωής χάνονται στην προιστορία. Ακμασε την εποχή του Νέστωρα…Επιδεικνύει τοποθεσίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πχ ο παραδοσιακός οικισμός Ματαράγκα, το περίφημο Πολυλίμνειο, κα».

2ος δρόμος Βουφραδος (1)

Υπάρχει, με λίγα λόγια, λόγος σοβαρός ώστε να ταξιδέψετε έως τον Χατζή πρώην Πυλίας και σήμερα Μεσσήνης. Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «Η Αναγέννηση» οργανώνει το Δρόμο Βουφράδος με τη συνεργασία του  Συλλόγου Χατζαίων «Η Αγία Τριάς», του Συλλόγου Αθλουμένων Μεσσήνης και την υποστήριξη του δήμου.

Υπόσχονται όλοι ένα πλούσιο, χορταστικό δρομικό γεγονός… Βέβαια παράλληλα στοχεύουν στην ανάδειξη των ημιορεινών διαδρομών εντός της ιδιαιτέρου κάλλους φύσης και των ξεχασμένων οικισμών της περιοχής. Προβλέπονται τρεις αγώνες = 20Κ στις 17:30, 5Κ στις 17:45 και 1500μ στις 17:50. Το κοινό σημείο εκκίνησης/τερματισμού ορίστηκε επί της πλατείας του Χατζή.

Εγγραφές εδώ.

2ος δρόμος Βουφραδος (3)

Το αντίτιμο των 5 ευρώ για το δικαίωμα συμμετοχής καταβάλλεται στη γραμματεία κατά την παραλαβή του bib τις ώρες 15:00 έως και 17:30. Σε όλους τους συμμετέχοντες στον τερματισμό τους προσφέρονται –  αναμνηστικό μετάλλιο, συσκευασία με επιλεγμένα τοπικά προϊόντα και σνακ αποκατάστασης. Αμέσως μετά τις απονομές ακολουθεί δείπνο και γλέντι για όλους με κύριο έδεσμα τη γουρνοπούλα! Πληροφορίες Γιάννης Βασιλόπουλος: 6974894324 και Αθανάσιος Καρβέλας:6938909343.

Βουφράς = μέχρι το 1836 η λέξη ήταν σχεδόν άγνωστη στα χωριά της  Πυλίας… Έφερε αυτή στην επιφάνεια, μετά από έναν «ύπνο» αιώνων, η τότε αρμόδια επιτροπή του σχεδιασμού εσωτερικής διοίκησης της Ελλάδας με τη μορφή των δήμων…Την υπο – επιτροπή Πελοποννήσου αποτελούσαν οι Μαύρος νομάρχης Αργολίδας και Κορινθίας, Θεοχάρης σύμβουλος γραμματείας Εσωτερικών, Σχινάς σύμβουλος Εκκλησιαστικών και Εκπαίδευσης, Κένταυρος σύμβουλος γραμματείας Οικονομικών και Παλαιολόγος έφορος του δημοσίου αγροκηπίου της Τύρινθας. Αυτοί εργάστηκαν επί τέσσερις σχεδόν μήνες και γνωμάτευσαν ότι έπρεπε να δοθούν και στους νέους δήμους της Μεσσηνίας ονόματα από τη μυθολογία ή την αρχαία ιστορία. Μετά τη δημοσίευση της γνωμάτευσης στο ΦΕΚ συστάθηκαν μικρές ομάδες εργασίας κατά τόπους… Προέκυψε ύστερα από σύντομη μελέτη ο δήμος Βουφράσου ή Βουφράδος. Ιδρύθηκε με το ΒΔ της 28ης Δεκ 1836.

Έτσι για πρώτη φορά τότε ηχεί η ονομασία «Βουφράς». Ηχεί ολίγον παράξενα γιατί ήταν «νεκρή» εδώ και αιώνες… Αντίθετα κατά την αρχαιότητα ήταν ονομασία πασίγνωστη τουλάχιστον στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Εν αρχή ο νέος δήμος Βουφράσου συστάθηκε από τα χωριά Βλαχόπουλο,  Χατζή, Αρναούταλη, Γκρούσεσι και Βελή. Ο δήμος με αυτή τη μορφή καταργήθηκε εντός του 1912. Επανασυστάθηκε με την ανανέωση του προγράμματος «Καποδίστριας» και λειτούργησε από το 2002 έως και το 2010 με έδρα τον Χατζή. Περιέλαβε επίσης τις ΔΚ Βλάση, Κουρτάκη, Μηλιώτη, Πετριτσίου, Χαραυγής και Καζάρμας. Εντάχθηκε στο δήμο Μεσσήνης με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» – Σημασία = η λέξη «Βουφράς» προφανώς προέρχεται από τις αρχαίες λέξεις «βουφορμός»και «βουφόρμια». Σημαίνει «ο τόπος όπου ζουν βοoειδή». Φαίνεται άμεσα συνδεδεμένη με το κοντινό  ύψωμα Κορυφάσιο ή Κορυφαίο, ιερός τόπος ένεκα της ύπαρξης ναού της Αρτέμιδας. Επί αυτού συγκεκριμένη περιοχή έφερε την ονομασία «βουφράς».  

Σχόλια