home design 800x400

home design 1170Χ320

Φίχτια: Η μουσικοχορευτική παράσταση «Δίψα» παρουσιάζεται στο FichtiArt Festival

Η παράσταση ταξιδεύει με στόχο να καλλιεργήσει τον διάλογο γύρω από την σχέση όλων μας με τους υδάτινους πόρους, κυρίως σε περιοχές όπου οι πόροι αυτοί απειλούνται
Η μουσικοχορευτική παράσταση Δίψα παρουσιάζεται στο fichtiart festival, στα Φίχτια 1

Η μουσικοχορευτική παράσταση «Δίψα» παρουσιάζεται στο FichtiArt Festival το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023. Η παράσταση θα προβληθεί στην Οικία Αετολίθι, στα Φίχτια, τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ στις 19:30.

Η μουσικοχορευτική παράσταση Δίψα της ομάδας Όχι Παίζουμε/Urban Dig Project, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Μάρτιο ως τον Μάιο 2023 στο Θέατρο Φούρνος και έπειτα συνομίλησε στις αρχές Ιουλίου με ένα φυσικό τοπίο της Αττικής, αυτό της Ρεματιάς Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του HIDRANTFestival, ταξιδεύει, σε μια σύντομη καλοκαιρινή εκδοχή γεμάτη μουσική, στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, με στόχο να καλλιεργήσει τον διάλογο γύρω από την σχέση όλων μας με τους υδάτινους πόρους, κυρίως σε περιοχές όπου οι πόροι αυτοί απειλούνται.

Πρώτος σταθμός το νησί της Σίφνου, από όπου πρωτοεμπνεύστηκε η ομάδα για τη δημιουργία του καλλιτεχνικού έργου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Δραγάτση του Αρτεμώνα, το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 στις 20:00, ενώ την ίδια ημέρα, λίγο νωρίτερα στις 18:30, μαθητές Γυμνασίου του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο της ομάδας πάνω στο πώς δημιουργείται μια παράσταση με “περιβαλλοντικές ανησυχίες” από το μηδέν. Οι δράσεις στη Σίφνο γίνονται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού – καλλιτεχνικού προγράμματος “Το μικρό και το μεγάλο” του Θεατρικού Εργαστηρίου Ενηλίκων Σίφνου, σε συνεργασία με το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου “Φραγκίσκη-Ψαχαροπούλου Καρόρη”.

Η μουσικοχορευτική παράσταση Δίψα παρουσιάζεται στο fichtiart festival, στα Φίχτια

Στη συνέχεια, η ΔΙΨΑ θα μεταφερθεί στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα θα επισκεφθεί την Αργολίδα το Σάββατο 29 Ιουλίου 2023, λαμβάνοντας μέρος στο FichtiArt Festival, όπου οι θεατές θα παρακολουθήσουν σπαράγματα από την παράσταση. Η παράσταση θα προβληθεί στην Οικία Αετολίθι, στα Φίχτια Αργολίδας, τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ στις 19:30.

Λίγα λόγια για την μουσικοχορευτική παράσταση ΔΙΨΑ

Πρόκειται για την οδύσσεια της μεταφοράς του νερού σε μια αποκομμένη νησιωτική κοινότητα. Mια αλληγορία πάνω στην εξέλιξη της σχέσης μας με το πόσιμο νερό: από το νερό ως πολύτιμο αγαθό στο νερό ως αυτονόητο (;) καταναλωτικό προϊόν.

Αντλώντας από την αληθινή ιστορία μιας οικογένειας στο Αιγαίο του πρόσφατου παρελθόντος, η παράσταση επιχειρεί να συνδέσει την ανθρώπινη δίψα με αυτή της γης και τις βουλές των ανθρώπων με αυτές της φύσης. Ξηρασία, στοιχεία της φύσης και μια βάρκα-βυτίο συνθέτουν μια ιστορία στέρησης, που ψηλαφεί τη δίψα του ανθρώπου και της γης, μέσα από ρεαλιστικές και ψυχεδελικές εικόνες. Ένα ποιητικό, μουσικοκινητικό “ντελίριο” που ενορχηστρώνει τον ήλιο, τη θάλασσα, τον άνεμο, τη γη και το πολύτιμο γλυκό νερό σε μια ιστορία αναμέτρησης του διψασμένου ανθρώπου με το πραγματικό και το φανταστικό.

Το κείμενο της Παναγιώτας Πανταζή και η πρωτότυπη μουσική του Θάνου Κοσμίδη συνυπάρχουν με ηχοτοπία του soundartist Ludwig Berger που δημιουργήθηκαν από τους ήχους υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, στεγνού χώματος και ξερικών φυτών της Σίφνου. Πάνω σε αυτά χορογραφεί η Ειρήνη Αλεξίου και σκηνοθετεί ο Γιώργος Σαχίνης μια ομάδα ηθοποιών, τραγουδιστών και χορευτών.

Η παράσταση αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας νέας υφολογικής και θεματικής ενότητας πολυεπίπεδων μουσικοχορευτικών παραστάσεων της Όχι Παίζουμε/ UrbanDigProject, οι οποίες αφηγούνται “ιστορίες νερού” σε θεατρικές σκηνές – σπάζοντας για λίγο την παράδοση της ομάδας να δημιουργεί και να παρουσιάζει παραστάσεις κυρίως σε δημόσιους και μη θεατρικούς χώρους.

Urban Dig Project & Νερό

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το UrbanDig Project, που ιδρύθηκεαπό την ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε το 2004, δραστηριοποιείται γύρω από τον άξονα περιβάλλοντος-τέχνης-κοινοτικής εμπλοκής, με όραμα μια πιο βιώσιμη σχέση του ανθρώπου με το νερό. Με γνώμονα την δημιουργία μιας κοινότητας νερού η ομάδα προσπαθεί να αναδείξει τρόπους αξιοποίησης των υδάτινων πόρων από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, ενός τόπου για μια πιο αλληλέγγυα και δίκαιη τοπική ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον. Ασχολείται με το Αδριάνειο Υδραγωγείο, και συγκεκριμένα με το πρόγραμμα HADriAN, που υλοποιήθηκε σε Αθήνα, Παλέρμο &Rotterdam (2019-2022), ενδυναμώνοντας καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να μεταδώσουν σε μαθητές τις αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς, του περιβάλλοντος και της αστικής ανάπτυξης, με το πρόγραμμα Cultural H.ID.RA.N.T. (2020-2024), όπου επιχειρεί να οικοδομήσει μια αλληλέγγυα κοινότητα νερού στο Χαλάνδρι για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείουως κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και με το SNFPHIawarded “Ανακαλύπτοντας το Αδριάνειο Υδραγωγείο” (2022-2023), όπου δημιουργεί παιγνιώδη εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά Γυμνασίου. Στην Σίφνο έλαβε μέρος στο πρόγραμμα STARTS4Water (2021-2022), ενεργοποιώντας την επιστήμη, την τεχνολογία και την τέχνη για την αποδοτικότερη διαχείριση υδάτων, έχοντας ως παράδειγμα την ορθολογική διαχείριση νερού στο νησί, και τέλος στην Αθήνα με το πρόγραμμα Περιπατητές Νερού (2021-2023) προσβλέπει στην ένωσητης Κοινωνίας των Πολιτών και τους φορείς λήψης αποφάσεων γύρω από την αστική ανάπτυξη και αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Η μουσικοχορευτική παράσταση Δίψα παρουσιάζεται στο fichtiart festival, στα Φίχτια 2

Ταυτότητα παράστασης

Ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά: Ειρήνη Αλεξίου, Καλλιόπη Γερακιανάκη, Χάρης Δήμος, Κατερίνα Πρωτονοταρίου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης

Χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου

Κείμενο: Παναγιώτα Πανταζή

Μουσική: Θάνος Κοσμίδης

Δημιουργία Soundscape: Ludwig Berger

Σκηνικά-Κοστούμια: Άννα Μαγουλιώτη

Φωτισμοί: Λία Μιχάλη

Έρευνα και Οργάνωση Παραγωγής: Κατερίνα Πρωτονοταρίου

Επικοινωνία: Κατερίνα Αποστολοπούλου

Βίντεο-Φωτογραφίες: Χρήστος και Αλέκος Μπουρελιάς (Archlabyrinth)

Βοηθός Χορογράφου: Eve Ganneau

Δραματουργική ομάδα: Ειρήνη Αλεξίου, Θάνος Κοσμίδης, Άννα Μαγουλιώτη, Παναγιώτα Πανταζή, Κατερίνα Πρωτονοταρίου, Γιώργος Σαχίνης

Η παράσταση δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελβετικού Συμβουλίου Τεχνών ProHelvetia.

Η ηχητική έρευνα και καταγραφή πραγματοποιήθηκε στη Σίφνο στο πλαίσιο του έργου STARTS4Water του προγράμματος STARTS-Science, Technology&Arts της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πληροφορίες

Η παράσταση είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.

-ΣΙΦΝΟΣ-

Δραγάτση, Αρτεμώνα

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Ώρα έναρξης παράστασης 20:00

Διάρκεια: 45’

Ώρα έναρξης εφηβικού εργαστηρίου 18:30

Πληροφορίες και συμμετοχές στο εργαστήριο:

6981852886 και στο email [email protected]

Είσοδος στην παράσταση και το εργαστήριο ελεύθερη

-ΑΡΓΟΛΙΔΑ-

Οικία Αετολίθι, Φίχτια Αργολίδας, FichtiArt Festival

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Ώρα έναρξης παράστασης 20:00

Διάρκεια: 45’

Πληροφορίες  [email protected]

Είσοδος ελεύθερη

Το Urban Dig Project στοχεύει στη δημιουργία μιας κοινότητας νερού,για την ανταλλαγή γνώσης, ιδεών και πρακτικών γύρω από την εξοικονόμησητων υδάτινων πόρων και τη σχέση του ανθρώπου με το νερό.

Επικοινώνησε μαζί τους και γίνε μέλος της Κοινότητας Νερού!

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis