Στην ελληνική κοινωνία, η διασφάλιση μιας ζωή με στοιχειώδη ποιότητα για τα άτομα με αναπηρία βαραίνει παραδοσιακά στην οικογένεια. Όμως, παρά τις προθέσεις, είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω απουσίας, ο κοινωνικός θεσμός της οικογένειας αρκετά συχνά δεν επαρκεί για να υποστηρίξει δια βίου μια ποιοτική ζωή για τα άτομα με αναπηρία. Ταυτόχρονα, η εισαγωγή σε ιδρύματα και η νοσηλεία έχει αποδειχθεί μια μάλλον ανεπαρκής λύση για ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων με αναπηρία.
του Νικόλαου Ρέντα*
Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα προβλέπεται από τη νομοθεσία η δυνατότητα ίδρυσης στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης. Ο θεσμός αυτός ουσιαστικά επιτρέπει την φιλοξενία των ατόμων με αναπηρία σε χώρους στους οποίους θα ζουν αυτόνομα με την κατάλληλη υποστήριξη από ομάδα φροντιστών και ιατρικού προσωπικού. Ο φορέας που είναι υπεύθυνος για την λειτουργία της στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης φροντίζει για την άνετη και ασφαλή διαμονή, την σίτιση, την δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε δομές υγείας, την ψυχαγωγία, την δια βίου εκπαίδευση, την προώθηση σε προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης (για όσους έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην εργασία) και την κοινωνική ένταξη των ενοίκων της στέγης. Η μικρή σύνθεση της στέγης (από 1 έως 4 και από 5 έως 9 ένοικοι ανάλογα με τις προδιαγραφές της στέγης) και το εξατομικευμένο πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ενοίκου, επιτρέπει την άνετη και αρμονική συμβίωση.
Πιστεύω ότι ο δήμος Άργους-Μυκηνών πρέπει να αναλάβει την ίδρυση και την λειτουργία στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης. Είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να φροντίσει για την ποιότητα ζωής και την συμπερίληψη των συνανθρώπων μας με αναπηρία και να δώσει τέλος στα αδιέξοδα αυτών και των οικογενειών τους. Το κόστος είναι χαμηλό, εάν λάβουμε υπόψη την κρατική χρηματοδότηση και την δυνατότητα ένταξης σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, και μοιάζει αμελητέο, εάν συνυπολογίσουμε το κοινωνικό όφελος που θα επέλθει.
Ειδικά στο πλαίσιο του δήμου οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά με άλλα προγράμματα κοινωνικής ένταξης, οδηγώντας στην ισότιμη συμμετοχή των Α.μ.Ε.Α. στην τοπική κοινωνία. Η αύξηση της προσβασιμότητας σε συνδυασμό με την ίδρυση στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης μπορεί βελτιώσει δραματικά την ποιότητα τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού βίου των συμπολιτών μας με αναπηρία.
Είμαι αισιόδοξος ότι οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης είναι ένα έργο το οποίο μπορούμε να περιμένουμε εάν η επόμενη δημοτική αρχή είναι η Συμφωνία Δημιουργίας και αν μη τι άλλο να αποτελέσει αντικείμενο συναίνεσης από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων.
*Ο Νικόλαος Ρέντας είναι Υποψήφιος Σύμβουλος Κοινότητας Άργους, με την Συμφωνία Δημιουργίας