home design 800x400

home design 1170Χ320

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Επιδαύρου αποδίδει καρπούς

Η ερευνητική ομάδα παρέδωσε μια ολοκληρωμένη σύνοψη των σημαντικότερων συμπερασμάτων του εγχειρήματος και των προτάσεων για δράση
δημαρχείο Επιδαύρου

Η Επίδαυρος επιθυμεί να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους βιώσιμης ανάπτυξης, με βάση τα ιδιαίτερα πολιτισμικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά της. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο δήμαρχος Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης, έχει εντατικοποιήσει την ερευνητική συνεργασία με διεθνείς εμπειρογνώμονες, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεχούς επιστημονικής παρακολούθησης και παροχής συμβουλών. Αυτή η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Dr. Sebastian Kaiser -Jovy (Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Heilbronn, Γερμανία), παρέδωσε τώρα μια ολοκληρωμένη σύνοψη των σημαντικότερων συμπερασμάτων του εγχειρήματος και των προτάσεων για δράση.

Από την έναρξη της συνεργασίας πριν από 12 χρόνια, το θεσμικό πλαίσιο αυτής της εφαρμοσμένης έρευνας είναι το Διεθνές Θερινό Σχολείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Επιδαύρου και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο συνδιοργανώνουν αυτή την περίοδο ο καθηγητής Δρ Kaiser-Jovy και ο καθηγητής Δρ Timo Becker (Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Kaiserslautern, Γερμανία). Συνεργάζονται με επιστήμονες,  παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, και επιχειρηματίες, από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτοί οι καταξιωμένοι επιστήμονες έφεραν για άλλη μια φορά τις πολυετείς ακαδημαϊκές τους γνώσεις και την εμπειρία τους στις διεθνείς επιχειρήσεις, την κοινωνική ανάπτυξη, την πολιτιστική και αθλητική διαχείριση, στη διαρκή προσπάθεια της περιοχής να προσδιορίσει και να αναπτύξει ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη.

Το φετινό Θερινό Σχολείο, που λειτούργησε από τις 11 έως τις 17 Ιουνίου, φιλοξένησε 32 φοιτητές από πολλές διαφορετικές χώρες του κόσμου, οι οποίοι επιφορτίστηκαν να εντοπίσουν με πρακτικό τρόπο και να αναπτύξουν πιθανές λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, τα προγράμματα των φοιτητών συνέδραμαν στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Chris Martin της Team Kinetic (GB) για τη βελτίωση της προσέγγισης, της ένταξης και της διαχείρισης των εθελοντών, οι οποίοι εργάζονται σε οργανισμούς που εξυπηρετούν ανάγκες της κοινότητας. Οι δραστηριότητες του Θερινού Σχολείου περιλάμβαναν διάφορες εκπαιδευτικές εκδρομές που σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν τους μαθητές και τους άλλους συμμετέχοντες  που τους συνόδευαν να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη του ελληνικού πολιτισμού με ιδιαίτερη έμφαση στην Επίδαυρο και την ευρύτερη περιοχή της. Κάθε μία από αυτές τις εμπειρίες συντονίστηκε από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες και τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι φρόντισαν να διασφαλίσουν ότι όλες οι απόψεις και οι προσεγγίσεις βασίζονται στο βαθύ σεβασμό της ιστορίας, του πολιτισμού και των άμεσων και μελλοντικών αναγκών της κοινότητας.

Οι βιωματικές εμπειρίες της τοπικής κοινωνίας περιλάμβαναν επισκέψεις στο Ιερό του Ασκληπιού, στον αρχαιολογικό χώρο του μικρού θεάτρου, στην πρωτεύουσα της περιοχής Ναύπλιο,  στην Αθήνα και στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Ελευσίνα, καθώς και στο Deree / The American College of Greece, όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η τεχνολογία αιχμής στη διαδικτυακή διαχείριση εθελοντικών προγραμμάτων με εισηγητή και επικεφαλής της σχετικής  συζήτησης τον Chris Martin. Εκτός από αυτές τις δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες στο Θερινό Σχολείο συμμετείχαν σε διάλογο με διορατικούς και πρωτοπόρους της σκέψης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας , όπως ο Chris  Ward, συγγραφέας ο οποίος έχει ανακηρυχθεί  ως ένας από τους 50 πιο εμπνευσμένους ανθρώπους του Λονδίνου.   Με τη συμμετοχή παγκοσμίως αναγνωρισμένων επιστημόνων στην επιχειρησιακή συμπεριφορά, τα οικονομικά, τον τουρισμό, τον αθλητισμό και τη διαχείριση του πολιτισμού, μεταξύ άλλων, ο Ward παρείχε σημαντικές εμπειρίες, γνώσεις και συμβουλές που όχι μόνο τροφοδότησαν πιο τεκμηριωμένες και καινοτόμες εργασίες των φοιτητών, αλλά και οδήγησαν σε βαθύτερη συζήτηση των σύγχρονων ζητημάτων προβολής, μάρκετινγκ και επιρροής υπό το πρίσμα βασικών ζητημάτων κοινοτικής ευημερίας και βιωσιμότητας.  Ο Gernot Wolfram, καθηγητής Διαχείρισης Τεχνών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Macromedia, μίλησε στο Θερινό Σχολείο για το κοινωνικό κεφάλαιο, τα ουσιαστικά κίνητρα και τα δίκτυα επικοινωνίας – κρίσιμοι παράγοντες για την αποτελεσματική συμμετοχή και ανάπτυξη της κοινότητας και εξαιρετικά σημαντικοί για το σχεδιασμό και τη λειτουργία εθελοντικών προγραμμάτων. 

Κατά τα τελευταία δώδεκα χρόνια λειτουργίας του Θερινού Σχολείου, το οποίο υποστηρίζεται σθεναρά από τον δήμο Επιδαύρου, περισσότεροι από 600 φοιτητές έχουν συναντηθεί με τοπικούς φορείς, εξειδικευμένους επιστήμονες και αφοσιωμένους ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο για να αναπτύξουν πρακτικές λύσεις και πρωτοβουλίες για τοπικούς φορείς. Αυτή η καινοτόμος ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών έχει δημιουργήσει τόσο άμεσα , όσο και έμμεσα μεγάλη αξία για την περιοχή της Επιδαύρου. Μια συντηρητική εκτίμηση του οικονομικού αντίκτυπου που δημιουργεί το θερινό σχολείο από μόνο του υπολογίζεται  σε περίπου 750.000 ευρώ. Αυτά τα οικονομικά οφέλη ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται από τις θετικές κοινωνικές επιδράσεις και τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας της περιοχής και των πολλών ενδιαφερόμενων μερών της. Η παρουσία του Θερινού Σχολείου έχει συμβάλει σημαντικά στο προφίλ του δήμου ως ελκυστικού συνεδριακού προορισμού.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis