Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων (ΠΕΔιΣ) της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνει το 5ο Τακτικό Συνέδριο του στο Λουτράκι, στο Club Hotel Casino Loutraki, στις 15-17 Δεκεμβρίου 2023. Ο τίτλος του Συνεδρίου είναι: «Το Διεθνές, το Εθνικό και το Τοπικό: Προκλήσεις για την Πολιτική, την Οικονομία και την Κοινωνία».
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται όχι μόνο να σηματοδοτεί το τέλος της μεταψυχροπολεμικής τάξης πραγμάτων αλλά και να δρομολογεί την ανάδυση ενός πολυπολικού διεθνούς περιβάλλοντος με παράλληλα και επάλληλα κέντρα ισχύος, όπου δραστηριοποιούνται ποικίλης δυναμικότητας κρατικοί και μη κρατικοί δρώντες σε πολλαπλά πεδία της παγκόσμιας πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Αυτές οι πρωτόγνωρες εξελίξεις έχουν ήδη τεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς βιβλιογραφίας.
Οι θεματικές που θα συζητηθούν
Επιδιώκοντας να συμβάλλει στη διερεύνηση και συζήτηση αυτών των εξελίξεων στο πλαίσιο της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας των πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών, ιστορικών και νομικών επιστημών, το ΠΕΔιΣ προσκαλεί την υποβολή εισηγήσεων. Μεταξύ των θεματικών που ενδεικτικά προτείνονται να συζητηθούν περιλαμβάνονται οι εξής:
- Δομικές Αλλαγές στο Διεθνές Σύστημα και Ανταγωνισμοί Μεγάλων Δυνάμεων
- Ανταγωνιστικές Θεωρίες για τα Αίτια του Πολέμου στην Ουκρανία
- Παραδοσιακές και Σύγχρονες Μορφές Ισχύος στο Διεθνές Σύστημα
- Η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια μετά την Έναρξη του Πολέμου στην Ουκρανία
- Διαχείριση Κρίσεων και Επίλυση Συγκρούσεων στη Διεθνή Πολιτική: Πολιτικές και Στρατηγικές
- Τα Δυτικά Βαλκάνια και η Νοτιο-Aνατολική Μεσόγειος πριν και μετά τον Πόλεμο στην Ουκρανία
- Η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική πριν και μετά τον Πόλεμο στην Ουκρανία
- Ελληνοτουρκικές Σχέσεις σε ένα Ρευστό Γεωπολιτικό Περιβάλλον
- Δομικές Μεταβάσεις και Πολυκρίσεις στην Παγκόσμια Οικονομία
- Η Περιφερειακή Ολοκλήρωση υπό Επανεξέταση
- Η Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τον Πόλεμο στην Ουκρανία
- Η Εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου: Αποτίμηση, Προκλήσεις, Προοπτικές
- Η Πολιτιστική Κληρονομιά σε Συγκρούσεις και Κρίσεις: Μια Συνιστώσα Ειρήνης και Ασφάλειας στην Εξωτερική Δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ευρωπαϊκές Πολιτικές
- Η Φιλελεύθερη Δημοκρατία Αντιμέτωπη με το Λαϊκισμό και τον Εξτρεμισμό
- Το Ελληνικό Κομματικό Σύστημα μετά τις Εκλογές
- Το Μέλλον της Απασχόλησης στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
- Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Θεμελιώδη Δικαιώματα
- Η Eνδοοικογενειακή και η Έμφυλη Βία σε Συνθήκες Πανδημίας και Εγκλεισμού
- Ψηφιακός μετασχηματισμός, τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον της δημόσιας διοίκησης
- Πανδημία του Κορονοϊού και Ανθεκτικότητα των Δημόσιων Οργανισμών: Προκλήσεις και Προοπτικές
- Οικονομία και Ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση: σε Αναζήτηση Νέων Μοντέλων και Πολιτικών
- Φιλοσοφία και Ειρήνη
- Πανδημία και Κράτος Δικαίου
Η πρώτη, κεντρική συνεδρία με θέμα «Τεχνολογία και Διεθνής Πολιτική» είναι αφιερωμένη στη μνήμη του εκλεκτού συναδέλφου και μέλους ΔΕΠ του ΠΕΔιΣ, Καθηγητή Νικήτα-Σπύρου Κουτσούκη, ο οποίος είχε συμβάλει πολλαπλώς και καθοριστικά στην επιτυχημένη διεξαγωγή των τεσσάρων προηγούμενων συνεδρίων.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με εισήγησή τους στο Συνέδριο μπορούν να υποβάλλουν τίτλο και περίληψη εισήγησης, έκτασης έως 200 λέξεις, περιλαμβάνοντας τον τίτλο της επιμέρους θεματικής στην οποία θεωρούν ότι εντάσσεται ή της κεντρικής συνεδρίας εφόσον σχετίζεται με αυτήν. Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλουν μόνον τίτλο και περίληψη εισήγησης. Ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα υποψήφιους διδάκτορες και απόφοιτους μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που διεξάγουν σχετική έρευνα να υποβάλλουν περίληψη εισήγησης που θα παρουσιάσουν σε ξεχωριστές συνεδρίες με συναφές θεματικό περιεχόμενο.
Το Συνέδριο επιβεβαιώνει το διαρκή και βιώσιμο δυναμισμό που διακρίνει εδώ και δεκαπέντε χρόνια την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΠΕΔιΣ, όπως αυτή συγκροτείται από καθηγητές που τηρούν υψηλά πρότυπα έρευνας και διδασκαλίας, από υποψήφιους διδάκτορες που διεξάγουν καινοτόμο έρευνα και από φοιτητές ενός προπτυχιακού και τεσσάρων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών με ισχυρές προοπτικές ακαδημαϊκής και επαγγελματικής εξέλιξης.
Όπως έχει καταδειχθεί και στις σχετικές διαδικασίες πιστοποίησης και αξιολόγησης, το Τμήμα αποτελεί υπόδειγμα υψηλής ακαδημαϊκής ποιότητας και εξωστρέφειας, που συνδράμει και πολλαπλώς ενισχύει τις ισχυρές προοπτικές ενός περιφερειακού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.
Υποβολή Πρότασης για Εισήγηση
Υποβολή πρότασης για εισήγηση μπορείτε να κάνετε εδώ.
Σημαντικές ημερομηνίες
15-09-2023: Υποβολή περιλήψεων εισηγήσεων
15-10-2023: Ολοκλήρωση και γνωστοποίηση κρίσης των περιλήψεων
10-01-2024: Προθεσμία υποβολής εισηγήσεων για ηλεκτρονικά πρακτικά