Σε επίτιμη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναγορεύτηκε το πρωί της Πέμπτης 22 Ιουνίου 2023, στον χώρο τέχνης FOUGARO ARTCENTER στο Ναύπλιο, η κυρία Ιωάννα Παπαντωνίου διακεκριμένη σκηνογράφος-ενδυματολόγος και ιδρύτρια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος «Β. Παπαντωνίου», νυν Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου.
Για την σπουδαία καλλιτεχνική πορεία και συνεισφορά της κ. Παπαντωνίου μίλησαν στην προσφωνήσεις τους ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητής Αθανάσιος Κατσής, ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών Καθηγητής Χρήστος Καρδαράς και η Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Καθηγήτρια Αγγελική Σπυροπούλου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το έργο της κυρίας Παπαντωνίου είναι συνυφασμένο με κορυφαίες στιγμές του ελληνικού θεάτρου, καθώς συνεργάστηκε με κορυφαίους καλλιτέχνες σε παραστάσεις σταθμούς του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Υπήρξε επίσης η πρώτη γυναίκα ενδυματολόγος που εργάστηκε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.
Η Ιωάννα Παπαντωνίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία στο Wimbledon School of Art του Λονδίνου. Έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια για όλα τα κρατικά θέατρα, το θέατρο «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολομού, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, τον θίασο Μινωτή-Παξινού, καθώς και για τον Michael Elliott στο Royal Exchange Theatre στο Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Από το 1956 έως το 1966 ασχολήθηκε με την επιτόπια ενδυματολογική έρευνα ως μέλος του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, του οποίου είναι και μεγάλη δωρήτρια. Το 1974 ίδρυσε το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» (νυν Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου), στη μνήμη του πατέρα της Βασιλείου. Το Ίδρυμα βραβεύθηκε το 1981 με το European Museum of the Year Award (EMYA) και το 2013 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό. Το 2003 ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας.
Δίδαξε στα Τμήματα Θεατρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι επίτιμη διδάκτωρ στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1981), με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο (2000), με το έπαθλο «Πάνος Αραβαντινός» του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (2004), με το Lifetime Achievement Award της European Museum Academy (2013) και με το Αριστείο «Ιωάννης Καποδίστριας» για τις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες του Δήμου Ναυπλιέων (2022).
Τον έπαινο της τιμώμενης ανέγνωσαν η Καθηγήτρια του Τμήματος θεατρικών Σπουδών της Σχολής Θεατρικών Σπουδών κ. Μαρία Βελιώτη-Γεωργοπούλου Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. Τον διδακτορικό τίτλο ανέγνωσε ο Κοσμήτορας της σχολής Καλών Τεχνών Καθηγητής κ. Χρήστος Καρδαράς, ενώ το ψήφισμα και την απόφαση αναγόρευσης ανέγνωσε η Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Καθηγήτρια κ. Αγγελική Σπυροπούλου.
Τέλος η νέα επίτιμη διδάκτορας του Τμήμα Θεατρικών Σπουδών κυρία Ιωάννα Παπαντωνίου εκφώνησε ομιλία με τίτλο: «Εμπνεύσεις…», στην οποία μας ταξίδεψε στις εικόνες και τις πηγές των ενδυματολογικών και σκηνογραφικών της δημιουργιών σε παραστάσεις-σταθμούς του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου, οι οποίες αντλούνται κατά κύριο λόγο από την αρχαία και τη νεότερη ελληνική παράδοση και τέχνη.
Στο κέντρο τέχνης FOUGARO στο Ναύπλιο παρακολούθησαν την τελετή επιτιμοποίησης και την ομιλία της τιμωμένης εκπρόσωποι αρχών, όπως ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, βουλευτές της Αργολίδας, ο Μητροπολίτης Αργολίδας, καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, άλλων ΑΕΙ καθώς και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Πινακοθήκης, η Διευθύντρια του Παραρτήματος Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης, η Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και θεσμών, φοιτήτριες και φοιτητές, καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες και πλήθος κόσμου.