Ακόμα ένα έργο πράσινης ενέργειας δρομολογείται το επόμενο διάστημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο λόγος για την κατασκευή Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σε Λακωνία και Αρκαδία.
Ο αιολικός σταθμός, ισχύος 18 MW, πρόκειται να δημιουργηθεί στον Πάρνωνα, στη θέση “ΜΑΔΑΡΑ” των Δήμων Ευρώτα και Νότιας Κυνουρίας σε Λακωνία και Αρκαδία αντίστοιχα.
Αυτό το χρονικό διάστημα το έργο βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης μέχρι τις 21/08/2023 από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία EURUS ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΛΑΣ.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος παραγωγής 18MW αποτελούμενο από τρεις (3) ανεμογεννήτριες τύπου VESTAS V162 μέγιστης ισχύος 6MW, στη θέση «ΜΑΔΑΡΑ» και των συνοδών του έργου.
Το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση πλατειών ανέγερσης Α/Γων συνολικού εμβαδού κατάληψης 26.504 m2
Τη θεμελίωση Α/Γων – κατασκευή Βάσεων Πυλώνων διαμέτρου 22 m και βάθους 3,5 m.
Την εγκατάσταση δύο οικίσκων ελέγχου και σηπτικού βόθρου, εντός γηπέδου εμβαδού
11.580 m2 εφαπτόμενο της πλατείας της Α/Γ 1.
Την κατασκευή εσωτερικού υπόγειου δικτύου μέσης τάσης, γείωσης και οπτικής ίνας, μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις Α/Γες στο κέντρο ελέγχου του ΑΣΠΗΕ.
Εντός γηπέδου επιφάνειας 11.580 τμ., το οποίο βρίσκεται εντός πολυγώνου του έργου, θα εγκατασταθούν δύο προκατασκευασμένοι οικίσκοι, ένας Η/Μ εγκαταστάσεων και ένας αποθήκη.
Το συνολικό μήκος διάνοιξης νέων δρόμων ανέρχεται σε 4.404μ. Το πλάτος καταστρώματος είναι πέντε (5) μέτρα. Οι τάφροι αποχέτευσης θα ακολουθούν την κλίση των οδών, θα είναι τριγωνικής διατομής, και θα κατασκευαστούν σε όλο το μήκος των οδών και όπου απαιτείται αμφιπλεύρως.
Έργα διασύνδεσης με το δίκτυο, τα οποία περιλαμβάνουν την κατασκευή υπόγειας γραμμής μεταφοράς Μ.Τ. 33kV, η οποία θα έχει αφετηρία τον οικίσκο ελέγχου του ΑΣΠΗΕ και κατάληξη στον υποσταθμό (Υ/Σ) 33/150 kV, ο οποίος θα κατασκευαστεί σε ευθεία απόσταση 1,6km περίπου νοτιοδυτικά της Α/Γ 1.
Το συνολικό μήκος της υπόγειας γραμμής μεταφοράς Μ.Τ. είναι ίσο με 2,4 km. Η επιλογή του γηπέδου υποσταθμού ανύψωσης τάσης εμβαδού 18.811 τ.μ. πραγματοποιήθηκε βάση της χωροθέτησης του επί της γραμμής μεταφοράς Υ.Τ. 150 KV ΑΣΤΡΟΣ – ΜΟΛΑΟΙ (ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ) του δικτύου ΑΔΜΗΕ, όπου βρίσκεται 1,9 χλμ. ανατολικά του. Από τον υποσταθμό ανύψωσης τάσης υπόγεια γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης ακολουθεί τον εγκεκριμένο δρόμο πρόσβασης του Υ/Σ Υ.Τ. (υπ’ αριθ. 113475/8117/22.12.2011 Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών), στην συνέχεια οδεύει (νότια) επί της Επαρχ/ οδό Απιδέων- για 1,46 χλμ. και τέλος ακολουθεί χωματόδρομο βορειοανατολικά για 1,18 χλμ. έως ότου συνδεθεί στην Γραμμή Μεταφοράς 150 kV διπλού κυκλώματος βαρέος τύπου (2Β) ΑΣΤΡΟΣ – ΜΟΛΑΟΙ.
Το συνολικό μήκος της υπόγειας γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης είναι 2,64 χλμ.