home design 800x400

home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Πώς σχολίασαν την εμφάνιση καρχαρία στην Αρβανιτιά – Τι λένε οι ειδικοί

«Πάντα υπήρχαν καρχαρίες στην Ελλάδα, ελάχιστοι μπορούν να επιτεθούν στον άνθρωπο», λέει ο ιχθυολόγος Θανάσης Τσίκληρας – Τι κάνουμε σε περίπτωση επαφής
Καρχαρίας

Οι καρχαρίες έχουν αρχίσει να κάνουν ολοένα και συχνότερες εμφανίσεις σε ελληνικά νερά με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ανησυχία. Μάλιστα πρόσφατα αλιεύθηκε ένας στον Αργολικό Κόλπο, ανοιχτά από την πλαζ της Αρβανιτιάς, στο Ναύπλιο.

Οι ειδικοί λένε, βέβαια, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, καθώς στη Μεσόγειο και τα ελληνικά νερά πάντα υπήρχαν διάφορα είδη καρχαριών. Μάλιστα μιλάνε για 35 ήδη καρχαριών και εξηγούν ότι οι εμφανίσεις τους είναι μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια.

Τονίζουν όμως, ότι οι περισσότεροι από τους καρχαρίες αυτούς είναι μικρού μεγέθους και ελάχιστοι είναι επικίνδυνοι και μπορούν να επιτεθούν σε ανθρώπους.

Καρχαρίας Αρβανιτιά
Ο καρχαρίας που αλιεύθηκε ανοιχτά της Αρβανιτιάς

Ο καρχαρίας στην Αρβανιτιά στο μικροσκόπιο του Λιάγκα

Ο καθηγητής Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Θανάσης Τσίκληρας ξεκαθάρισε μιλώντας σήμερα (4.7.2023) στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα στον ΑΝΤ1 ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, διότι ελάχιστοι από τους καρχαρίες αυτούς επιτίθενται σε ανθρώπους.

«Πάντα υπήρχαν καρχαρίες στην Ελλάδα αλλά από αυτά τα είδη που βλέπουμε, ελάχιστα είναι αυτά που μπορούν να επιτεθούν στον άνθρωπο», είπε ο καθηγητής ιχθυολογίας.

Ο Θανάσης Τσίκληρας μίλησε και για τον πιο επικίνδυνο είδος καρχαρία που βρίσκεται στις θάλασσες της χώρας μας και τη Μεσόγειο τονίζοντας: «Ο πιο επικίνδυνος είναι ο «ταυροκαρχαρίας».

«Επιστημονικά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι έχουμε αύξηση. Του χρόνου που θα έχουμε μαζέψει τα στοιχεία του 2023 θα ξέρουμε αν έχουμε αύξηση. Ο αριθμός των ειδών παραμένει ο ίδιος», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Πώς αντιδράμε αν δούμε καρχαρία

Ο ιχθυολόγος Γιάννης Γιόβος έστειλε οδηγίες προς λουόμενους μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega και τόνισε τι πρέπει να κάνουμε αν βρεθούμε στην δυσάρεστη και τρομακτική θέση να δούμε καρχαρία κοντά μας στη θάλασσα.

«Στην περίπτωση που βρεθούμε στη δυσχερή θέση να συναντηθούμε με καρχαρία, απομακρυνόμαστε αργά από το σημείο χωρίς απότομες κινήσεις. Τα μικρότερα είναι πιο επιθετικά. Σε περίπτωση που δούμε πρέπει να απομακρυνθούμε», σημειώνει ο Γιάννης Γιόβος.

«Αν είμαστε στην παραλία και εντοπίσουμε κητοειδές, ειδοποιούμε αμέσως το Λιμενικό», συμπλήρωσε ο ιχθυολόγος.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis