home design 800x400

Τεράστια τα προβλήματα της δημόσιας υγείας σ΄ όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου – Μόνο 36 γιατροί στο Γ.Ν. Αργολίδας

Πρόταση-εισήγηση για τα προβλήματα της υγείας από τους περιφερειακούς συμβούλους και τον Θανάση Πετράκο

Τεράστια είναι τα προβλήματα στον χώρο της δημόσιας υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και σε όλη την χώρα. Μάλιστα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας οι μόνιμοι γιατροί είναι μόνο 36, με συνέπεια το κλείσιμο και την πλημμελή λειτουργία πολλών κλινικών, όπως η ψυχιατρική, η παιδιατρική, η ουρολογική και η ορθοπαιδική.

Αποκορύφωμα αποτελεί το ακτινολογικό τμήμα το οποίο από το φθινόπωρο αν παραιτηθεί ο ένας γιατρός, υπάρχει κίνδυνος όχι να υπολειτουργεί, όπως τώρα, αλλά ουσιαστικά να μην υφίσταται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Αντίστοιχα προβλήματα υποστελέχωσης και υποβάθμισης της λειτουργίας των Νοσοκομείων παρατηρούνται σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Πρόταση-εισήγηση για τα προβλήματα της υγείας

Όπως αναφέρουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι και ο Θανάσης Πετράκος,

«Κε Πρόεδρε, κε Περιφερειάρχη,

Αν θέλαμε συνοπτικά και περιληπτικά να περιγράψουμε τα αίτια των προβλημάτων στον χώρο της δημόσιας φροντίδας υγείας όχι μόνο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και σε όλη την χώρα, τότε θα καταλήγαμε σε δύο κύρια αίτια:

1) Την ουσιαστικά παντελή έλλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα επέτρεπε την αποσυμφόρηση των νοσηλευτικών μονάδων της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας με την σωστή διάγνωση και επιλογή των περιστατικών. Την έλλειψη αυτή βιώσαμε τραγικά στην πρόσφατη πανδημία, όταν φτάσαμε να έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού και

2) Την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, κυρίως με επιστημονικό προσωπικό, των νοσοκομείων με συνέπεια γιατροί να συνταξιοδοτούνται και να μην καλύπτονται οι θέσεις, αφού τα κίνητρα (οικονομικά, εργασιακά, βιοτικά και βιοποριστικά) που δίνονται δεν ανταποκρίνονται ούτε στον χρόνο και στα έξοδα των σπουδών, ούτε στην ποιότητα, στο εργασιακό περιβάλλον και το βιοτικό επίπεδο, που θα καθιστούσε θελκτική την ιδέα του ΕΣΥ για έναν γιατρό, με αποτέλεσμα στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι διαγωνισμοί να καθίστανται άγονοι και το επιστημονικό προσωπικό των νοσοκομείων διαρκώς ελαττούμενο.

Απέναντι σε αυτήν την δύσκολη και αδιέξοδη, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, κατάσταση που υφίσταται τα τελευταία χρόνια στον χώρο της δημόσιας υγείας ηκυβέρνηση απαντά με μέτρα ανεπαρκή όπως η μετακίνηση γιατρών από τα κέντρα υγείας στα νοσοκομεία και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να «μπαλωθούν» εφημερίες και έκτακτες ανάγκες .

Ανακυκλώνεται ουσιαστικά η μιζέρια του ΕΣΥ, χωρίς να λύνεται κανένα βασικό πρόβλημα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα όλων αυτών είναι:

  • Για την πρωτοβάθμια ο επί πολλά χρόνια εμπαιγμός των κατοίκων της Ανατολικής Πυλίας στο νομό Μεσσηνίας για το ΚΥ στον Άγιο Ανδρέα της Αίπειας και για τον υποσταθμό ΕΚΑΒ στην Κορώνη. Συνεχώς δίνουν υποσχέσεις οι αρμόδιοι ότι θα υλοποιηθούν και διαρκώς εμπαίζουν τους πολίτες
  • Τα τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης του  νοσοκομείου του Άργους, στο οποίο υπηρετούν 402 εργαζόμενοι διαφόρων δεξιοτήτων και μόνο 36 γιατροί(!!!!), το οποίο κυριολεκτικά πνέει τα λοίσθια, αφού ο αριθμός των μόνιμων γιατρών που υπηρετούν έχει μειωθεί πάνω από 40% τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια το κλείσιμο και την πλημμελή λειτουργία πολλών κλινικών (ψυχιατρική, παιδιατρική, ουρολογική, ορθοπεδική). Αποκορύφωμα αποτελεί το ακτινολογικό τμήμα το οποίο από το φθινόπωρο ανπαραιτηθεί ο ένας γιατρός, υπάρχει κίνδυνος όχι να υπολειτουργεί, όπως τώρα, αλλά ουσιαστικά να μην υφίσταται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Αντίστοιχα προβλήματα υποστελέχωσης και υποβάθμισης της λειτουργίας τους παρατηρούνται σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας μας.

Όλα τα παραπάνω σαφώς και δεν άπτονται των θεσμικών αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, αφού αποτελούν αρμοδιότητα των ΥΠΕ και του Υπουργείου.

Πρέπει όμως η Περιφέρεια, ως ανώτερο αυτοδιοικητικό όργανο, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα του κόσμου, να διεκδικήσει έναν πιο ενεργό και ουσιαστικό ρόλο τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην λειτουργία σε αυτό το μείζον ζήτημα της δημόσιας φροντίδας υγείας;

Είναι ανεπίτρεπτο να μην εκπροσωπείται η Περιφέρεια στα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων και στο συμβούλιο των ΥΠΕ.

Πρόσφατα ακούσαμε τον κ Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει πολλές φορές ότι αποτελεί προτεραιότητα και προσωπική του δέσμευση η αναμόρφωση του ΕΣΥ.

Σας ρωτάμε λοιπόν:

-Θα πρέπει ή δεν θα πρέπει σε αυτήν την σχεδιαζόμενη από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αναμόρφωση του ΕΣΥ να μετάσχουμε κι εμείς καταθέτοντας τις δικές μας προτάσεις;

-Έχετε ακριβή εικόνα των προβλημάτων των νοσοκομείων της Περιφέρειας ή αρκούμαστε στις κατά καιρούς δηλώσεις των διορισμένων διοικητών των νοσοκομείων ότι όλα βαίνουν καλώς;

-Έχετε κάποια εικόνα για το τι θα περιλαμβάνει αυτή η αναμόρφωση ή μήπως πρόκειται ουσιαστικά όχι για αναμόρφωση αλλά για μεταμόρφωση του δημοσίου συστήματος υγείας σε ιδιωτικού δικαίου;»

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

Exit mobile version