home design 800Χ400

Αργολίδα: «Εδώ και 50 χρόνια οι αγρότες ακούνε για τη λύση που θα δώσει ο Ανάβαλος»

Τι ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου για τα προβλήματα άρδευσης στον αργολικό κάμπο

Τις δικές της προτάσεις για τα προβλήματα άρδευσης στον Αργολικό κάμπο έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου:

«Μετά από ένα ήπιο χειμώνα (ελάχιστες χιονοπτώσεις και βροχές) οι αγρότες στον Αργολικό κάμπο άρχισαν τα πρώτα ποτίσματα, με τα νερά του Ανάβαλου.

Από τις πρώτες ιδιωτικές μετρήσεις που έγιναν, φαίνεται ότι η αγωγιμότητα (αλατότητα) του νερού του Ανάβαλου, βρίσκεται πάνω από 3ppm. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αγρότες ποτίζουν με υφάλμυρο νερό, γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια θα βγάλει τις καλλιέργειες εκτός παραγωγής σε 2-3 χρόνια.

Την ίδια ώρα, όσοι αγρότες ποτίζουν με ιδιωτικές ή δημοτικές γεωτρήσεις, παρατηρείται μείωση του αντλούμενου νερού μέχρι και 50%, χωρίς ακόμα να έχουμε φτάσει στις υψηλές ανάγκες άρδευσης λόγω του καλοκαιριού.

Παρόλα αυτά η Περιφέρεια διπλασίασε την τιμή χρέωσης ανά κυβικό μέτρο νερού άρδευσης από τον ΓΟΕΒ στους ΤΟΕΒ και αύξησε το ετήσιο πάγιο.

Δεν μπορούν να σταθούν δικαιολογίες περί «ακραίων καιρικών φαινομένων», «κλιματικής αλλαγής» κλπ, αφού η Αργολίδα και όχι μόνο, θα μπορούσε να είχε λύσει τα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης από τις πηγές του Ανάβαλου.

Εδώ και 50 χρόνια οι αγρότες της περιοχής ακούνε για τη λύση που θα δώσει ο Ανάβαλος και σωστά τον είχαν αποκαλέσει «αναβαλλόμενο Ανάβαλο». Πενήντα χρόνια τώρα ακούνε κυβερνήσεις, βουλευτές, Νομάρχες πριν, Περιφερειάρχες τώρα, Δημάρχους, ότι “οσονούπω έρχεται το νερό του Ανάβαλου για να ποτίζουν τα χωράφια τους”.

Υπάρχουν διαχρονικά τεράστιες ευθύνες σε όλα τα επίπεδα (κυβέρνησης και κράτους, Περιφέρειας και Δήμων) για αυτή την κατάσταση καθώς, ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα, δεν έχουν κάνει καμία ή σχεδόν καμία παρέμβαση για τον εκσυγχρονισμό του έργου του Ανάβαλου και την ενίσχυση του με άλλες παρεμβάσεις.

Ενώ υπάρχουν οι πηγές και οι τεχνικές και επιστημονικές δυνατότητες για ποιοτικό και σε επάρκεια νερό, το έργο έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί στην τύχη του, με αποτέλεσμα στο αντλιοστάσιο να εισρέει θαλασσινό νερό

Ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες τεχνικές και επιστημονικές να έχει πάει το νερό χρόνια τώρα και στην τελευταία γωνιά του αργολικού κάμπου, διατίθενται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για μελέτες επί μελετών, για έργα όπως ο κεντρικός αγωγός για να φτάσουν τα νερά στο Λυγουριό, στην Επίδαυρο, στην Ερμιονίδα. Με αυτούς τους ρυθμούς οι δευτερογενείς αγωγοί και τα αρδευτικά δίκτυα θα χρειαστούν άλλα 50 χρόνια.

Προφανώς και δεν είναι ανικανότητα των ιθυνόντων αλλά επιλογή. Ενώ τα έργα βαλτώνουν, η συντήρηση του φράγματος του Ανάβαλου, του αντλιοστασίου, και των δικτύων είναι ανύπαρκτη.

Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή διέθεσε πόρους για προετοιμασία του φακέλου για ένταξη των νερών του Ανάβαλου σε ΣΔΙΤ. Έφεραν και ψήφισαν στο περιφερειακό συμβούλιο από τον πρώτο κιόλας χρόνο, το 2011, το μνημόνιο συνεργασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου – ΕΥΔΑΠ για την διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Περιφέρεια. Προετοιμάζουν το έδαφος για να βάλουν στο χέρι και τα νερά της Πελοποννήσου, του Ανάβαλου, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, στα πλαίσια της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του νερού.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν βρίσκεται στις πολιτικές που ακολουθούνται, χρόνια τώρα, μετατροπής του νερού από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος έργων υποδομής και συντήρησης, που θα συμβάλουν στην εξασφάλιση ποιοτικού νερού για άρδευση από τις πηγές του Ανάβαλου. Δεν μπορούν να αντέξουν νέα χαράτσια, ήδη  κοστίζει υπέρογκα για αυτούς το νερό άρδευσης.

Δεν λύνουν το πρόβλημα τα διάφορα σχέδια συνδιαχείρισης που μετακυλίουν την ευθύνη της άρδευσης και του ενεργειακού κόστους στις πλάτες των ίδιων των αγροτών. Δεν λύνουν το πρόβλημα τα σχέδια που υλοποιούν τις πολιτικές της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» και  της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προωθούν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού και που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Είναι ανάγκη το κράτος, η κυβέρνηση, η Περιφέρεια να αναλάβουν την ευθύνη και το κόστος της μελέτης και της άμεσης υλοποίησης των αναγκαίων έργων, μακριά από λογικές και πολιτικές ιδιωτικοποιήσης, ΣΔΙΤ και νέων χαρατσιών.

Η Περιφέρεια άμεσα να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια και να διεκδικηθεί από την κυβέρνηση και τον Κρατικό Προϋπολογισμό επαρκής χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων έργων για:

  • Να ξεκινήσει άμεσα η έρευνα, σύμφωνα με τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, για την βελτίωση της σύλληψης των πηγών του Ανάβαλου πριν την ανάμειξή τους με το νερό της θάλασσας.
  • Τον εκσυγχρονισμό, την επέκταση και τη συντήρηση με άμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων διασφάλισης της ποιότητας του νερού, των δικτύων, της μείωσης του ενεργειακού κόστους, της επάρκειας και της ορθολογικής διαχείρισης του νερού, χωρίς ΣΔΙΤ.
  • Να ξεκινήσουν τα έργα συντήρησης της διώρυγας του Ανάβαλου αφού βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Η απώλεια νερού στο δίκτυο εκτιμάται ότι φτάνει στο 30%.
  • Την κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων, καθώς και ενεργοποίηση τεχνικών εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού. Ύδρευση και άρδευση με ελεγμένο, ποιοτικό, νερό. Πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου επιστημονικού τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Να μειωθεί η τιμή του ρεύματος για άρδευση στους μικρούς αγρότες με πλαφόν 0,07 ανά κιλοβατώρα.
  • Να κουρευτούν τα χρέη των ΤΟΕΒ με διαγραφή κάθε είδους τόκων (συμβατικών, υπερημερίας κλπ), καθώς και διαγραφή χρεών των αγροτών προς τους ΤΟΕΒ σε ποσοστό 30% με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Πολλά από αυτά τα έργα και μέτρα μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα από τον Περιφέρεια και τα υπόλοιπα να διεκδικηθούν από την κυβέρνηση.

Να επανέλθουμε σε δύο μήνες, αρχές Σεπτέμβρη, να δούμε πώς προχωρούν αυτά τα έργα –  μέτρα, έχοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του».

Σχόλια

Exit mobile version