home design 800Χ400

Το γκλάμορους λιμάνι της Πελοποννήσου που είναι ο βασιλιάς της κρουαζιέρας

Απολαύστε μία υπέροχη πτήση άνω από την τουριστική πύλη της Αρχαίας Ολυμπίας που συνδυάζει βουνό και θάλασσα με έντονο παραδοσιακό χρώμα.

Η τουριστική πύλη της Αρχαίας Ολυμπίας και όχι μόνο. Σε μια περιοχή που η φύση χάρισε απλόχερα πολλές από τις ομορφιές της το Κατάκολο συνδυάζει βουνό και θάλασσα με έντονο παραδοσιακό χρώμα. Είναι ένα παράλιο χωριό και εξαγωγικός λιμένας του Νομού Ηλείας που θεωρείται το επίνειο του Πύργου.

Το λιμάνι του είναι τεχνητό όπου εδρεύει το Υπολιμεναρχείο και Τελωνείο. Κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα προκειμένου να λειτουργήσει σαν διαμετακομιστικός σταθμός για την εξαγωγή της σταφίδας προς την Ευρώπη.

Σήμερα λειτουργεί λιγότερο ως εμπορικό λιμάνι και περισσότερο σαν τουριστικό, δεδομένου ότι αποτελεί πόλο έλξης για κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής. Το γκλάμορους λιμάνι της Πελοποννήσου θεωρείται ως ο «βασιλιάς» της κρουαζιέρας καθώς δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο κρουαζιεροπλοίων, με διαφορά από τα υπόλοιπα λιμάνια της Πελοποννήσου και όχι μόνο.

Ο φάρος του λιμανιού, κτίσμα περίπου του 1865, έχει χαρακτηριστεί από το 2001 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η πρωτεύουσα της Ηλείας, ο Πύργος, ενώ ακολουθεί η Αρχαία Ολυμπία, με το παγκοσμίου φήμης ιερό του Διός και το Στάδιο όπου γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα.

Βορειοδυτικά του Κατακόλου σε υπερκείμενο λόφο βρίσκονται τα ερείπια του Ποντικόκαστρου που οι Φράγκοι είχαν μετονομάσει σε “Μπελβεντέρε” από τη λαμπρή θέα της θάλασσας και της γύρω περιοχής την οποία παρέχει.

Στην ανατολική πλευρά της κεντρικής πλατείας λειτουργεί από το 2011 το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας όπου εκτίθενται 250 περίπου αξιόπιστα και λειτουργικά ομοιώματα εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων.

Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει ο Ναός του Αγίου Νικολάου, προστάτης των Ναυτικών.

Βίντεο: Άγγελος Αρναουτέλης

Σχόλια

Exit mobile version