home design 800Χ400

Από το Άργος στην Αμπεβίλ για τα 30 χρόνια αδελφοποίησης

Συγκινητική έκπληξη, η εμφάνιση των δύο συνόλων πνευστών οργάνων που ερμήνευσαν ελληνικές παραδοσιακές μελωδίες

Την Παρασκευή 16 Ιουνίου οι εκπρόσωποι του Δήμου Άργους Μυκηνών Παναγιώτης Σκούφης (δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος ΚΕΔΑΜ), η Ελισάβετ Δήμα Πετροπούλου (αντιπρόεδρος ΚΕΔΑΜ) και η Πένυ Μπρούσαλη Καχριμάνη (φιλόλογος, τοπική σύμβουλος, υπεύθυνη της Παιδικής – Νεανικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Άργους Μυκηνών) επισκέφθηκαν την Abbeville της Γαλλίας, με την ευκαιρία του εορτασμού της 30ης επετείου της αδελφοποίησής της με το Άργος.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση της ΚΕΔΑ-Μ:

«Αρχικά, στις 5.30 το απόγευμα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης “Escape Ludique de l’ Argolide” στο Jardin d’ Argos, που είναι ένας υπέροχος χώρος παιχνιδιού για τα παιδιά, καθώς φιλοξενεί  μια σειρά από υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις που μερικές φορές αναφέρονται ως ¨μονοπάτια υγείας¨, με τη συμμετοχή του ΟΗΑ – των Χορωδιών Albert Laurent – του σχολείου Dany Pruvot. Στη συνέχεια, ο γαλλικός και ο ελληνικός εθνικός ύμνος ακούστηκαν από μικρή ομάδα μουσικών της δημοτικής μπάντας της πόλης και τραγουδήθηκαν από τη χορωδία Albert Laurent ενώ στη συνέχεια  τα παιδιά ερμήνευσαν ένα τραγούδι της Mélina Merkouri.

Τέλος επιστρέψαμε στο Δημαρχείο, όπου μας υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος M. Pascal Demarthe, η αναπληρώτρια   Δήμαρχος Mme Daniel Vassent, τα μέλη του συλλόγου   “Abbeville Argos Amities” υπό την Προεδρία του M. Laurent Sonvage, τα οποία υποστηρίζουν ενεργά αυτή την αδελφοποίηση εδώ και χρόνια. Εκεί διεξήχθησαν ομιλίες και έγιναν οι επίσημες υπογραφές ανανέωσης της συμφωνίας αδελφοποίησης Abbeville – Άργους Μυκηνών με   τον όρκο που υπογράφηκε αρχικά στις 22 Ιουνίου 1993, τον οποίο αξίζει να επισυνάψουμε όπως ακριβώς τον ανέγνωσε ο Δήμαρχος της Abbeville:

«Εμείς οι Δήμαρχοι, του Άργους Δημήτρης Παπανικολάου και της Abbeville Jacques Becq, ελεύθερα διορισμένοι με την ψήφο των συμπολιτών μας, σίγουροι ότι θα ανταποκριθούμε στις βαθιές προσδοκίες και τις πραγματικές ανάγκες των πληθυσμών μας, γνωρίζοντας ότι ο δυτικός πολιτισμός βρήκε το λίκνο του στις αρχαίες κοινότητές μας και ότι το πνεύμα της ελευθερίας εγγράφηκε για πρώτη φορά στα franchises που μπόρεσαν να κατακτήσουν, θεωρώντας ότι το έργο της ιστορίας πρέπει να συνεχιστεί σε έναν διευρυμένο κόσμο, αλλά, ότι αυτός ο κόσμος θα είναι αληθινά ανθρώπινος μόνο στο βαθμό που οι άνθρωποι ζουν ελεύθεροι σε ελεύθερες πόλεις, την ημέρα αυτή αναλαμβάνουμε επισήμως την υποχρέωση να διατηρήσουμε μόνιμους δεσμούς μεταξύ των δήμων των κοινοτήτων μας, να ενθαρρύνουμε τις ανταλλαγές σε όλους τους τομείς μεταξύ των κατοίκων τους προκειμένου να αναπτύξουμε μέσω της καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης, το ζωντανό αίσθημα της ευρωπαϊκής αδελφοσύνης, να συνδυάσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να βοηθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, την επιτυχία αυτού του αναγκαίου εγχειρήματος ειρήνης και ευημερίας: της ευρωπαϊκής ενότητας».

Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση με κοκτέιλ και στις 8 μμ μας παρέθεσαν επίσημο δείπνο.

Το Σάββατο 17 Ιουνίου επισκεφθήκαμε με την Αντιδήμαρχο M. Daniella την πόλη και την κεντρική αγορά όπου υπήρχε περίπτερο έκθεσης ελληνικού ελαιόλαδου (σε συνεργασία  με το samikos domain Καλαμάτα Πελοπόννησος) στα πλαίσια της ελληνικής εβδομάδας για τα 30 χρόνια αδελφοποίησης. Εκεί μας υποδέχτηκε ο κ Τάκης Καναρέλης και ο σύλλογος “Abbeville Argos Amities”.

Το απόγευμα παραστήκαμε στα εγκαίνια της έκθεσης L’ Expedition Scientifique de Moree 1829 στο Hotel d’ Emonville στα πλαίσια της Ελληνικής Εβδομάδας.  Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην ιστορία της επιστημονικής αποστολής που συνόδευσε τη γαλλική στρατιωτική αποστολή στην Πελοπόννησο (1828-1833), γνωστή ως ¨Αποστολή Μορέα¨ [από το όνομα που δόθηκε στη χερσόνησο της Πελοποννήσου πριν τον αγώνα της ανεξαρτησίας(1821-1829). Η αποστολή αυτή έβαλε τέλος στον ελεγειακό πολιτισμό και στη συστηματική λεηλασία των αρχαίων μνημείων, ενώ σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές ανακαλύψεις, όπως ο Ναός του Δια στην Ολυμπία, ήταν η αιτία για τη  μόνιμη παρουσία Γάλλων αρχαιολόγων στη χώρα και την ίδρυση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα το 1846.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης σειρά είχε το Δημοτικό Ωδείο! Κατόπιν της πρόσκλησης του Συλλόγου Abbeville Argos Amitie προς τους αργείους μουσικούς Καίτη Γρατσέα και Ανδρέα Χρηστάκη να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια αδελφοποίησης των δύο πόλεων – η οποία εστάλη τον Οκτώβριο του 2022 – δυο μήνες μετά και μέσω της Elizabeth Sacquepee – από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου – ξεκίνησαν οι επαφές με το Δημοτικό Ωδείο της Αbbeville και τους καθηγητές των τάξεων Μονωδίας, Κλαρινέτου και Κρουστών. Μέσα από τη γόνιμη ανταλλαγή προτάσεων και ιδεών για τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο του ρεπερτορίου προέκυψε το τελικό πρόγραμμα της συναυλίας. Το αποτέλεσμα; Συγκινητική έκπληξη, η εμφάνιση των δύο συνόλων πνευστών οργάνων που ερμήνευσαν ελληνικές παραδοσιακές μελωδίες. Και πολλές οι προτάσεις από πρόσωπα και φορείς για μελλοντικές μουσικές συνεργασίες».

Σχόλια

Exit mobile version