Στο πλαίσιο της περιοδείας του Πράσινο & Μωβ στη Σπάρτη αναδείχθηκαν σημαντικές προτάσεις για μια σειρά κρίσιμα θέματα για τη Λακωνία.
Τα θέματα που αναδείχθηκαν από το Πράσινο & Μωβ
Τα θέματα που αναδείχθηκαν από το Πράσινο & Μωβ είναι τα εξής:
- Συνταγματική Αναθεώρηση και Άρθρο 24 για τα δάση και το περιβάλλον
Με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την προαναγγελία νέας συνταγματικής αναθεώρησης για το 2024, φαίνεται ότι μπαίνει στο στόχαστρο και η συνταγματική προστασία των δασών και του περιβάλλοντος. Προσπάθειες ανατροπής του εμβληματικού Άρθρου 24 από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το 2000-1 και της ΝΔ το 2006-7 είχαν σταματήσει με άτυπη παρέμβαση της Ε.Ε., ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε προσπαθήσει κάτι τέτοιο δύο φορές. Ισχυρή παρουσία του Πράσινο & Μωβ στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, θα είναι το καλύτερο μήνυμα ότι τέτοια επικίνδυνα σχέδια πρόκειται να συναντήσουν σοβαρό πολιτικό κόστος.
- Ορεινοί όγκοι και κίνδυνοι για μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές
Με τη σταδιακή ερήμωση των ορεινών οικισμών, η βόσκηση στα δάση έχει εγκαταλειφθεί και πύκνωση της βλάστησης συσσωρεύει ανεξέλεγκτα καύσιμη ύλη και κάνει τα δάση αδιάβατα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επιπλέον, χωρίς μόνιμη επιτόπια ανθρώπινη παρουσία, λιγοστεύουν και οι δυνατότητες άμεσης επέμβασης με το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς. Το Πράσινο & Μωβ ζητά ολοκληρωμένες πολιτικές για τη στήριξη και αναβίωση της ορεινής υπαίθρου. Για τις επιδοτήσεις της κτηνοτροφίας, προτείνει να διατηρηθούν μόνο για την εκτατική και βιολογική, και να συνδεθούν με τη βόσκηση με διαχειριστικά σχέδια σε ώριμα δάση για μείωση καύσιμης ύλης και κινδύνου πυρκαγιών, αλλά και με τη συμβολή στη διατήρηση ορεινών κοινοτήτων.
- Ευρώτας και Σπάρτη
Παράλληλα με την προστασία από καταπατήσεις, εκχερσώσεις και ρύπανση, το αστικό τμήμα του Ευρώτα χρειάζεται ήπιες παρεμβάσεις για να συνδεθεί με την πόλη της Σπάρτης ως περιαστικό πράσινο, με ζωντανή φύση και παράλληλη ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια τσιμεντοποίησης ή χρήση βαριών χωματουργικών μηχανημάτων στις όχθες και την κοίτη.
- Βιώσιμη γεωργία και τοπικά προϊόντα με αξία
Η ρύπανση από φυτοφάρμακα παραμένει σημαντικό πρόβλημα. Επίσημοι ευρωπαϊκοί στόχοι για το 2030 ζητούν μείωση 80% στη χρήση φυτοφαρμάκων και 25% μερίδιο βιολογικής γεωργίας. Η Ελλάδα και η Λακωνία δεν πρέπει να μείνουν πίσω στους στόχους αυτούς , και το Πράσινο & Μωβ ζητά εδώ συγκεκριμένα εργαλεία και πολιτικές. Παράλληλα ζητά να μεταφερθούν στις καλλιέργειες τροφίμων όλες οι σημερινές επιδοτήσεις της εντατικής βιομηχανικής κτηνοτροφίας: θα ενισχυθεί έτσι το εισόδημα των αγροτών, ρίχνοντας παράλληλα τις τιμές για τους καταναλωτές και ενθαρρύνοντας στροφή σε υγιεινότερα πρότυπα Μεσογειακής ή και 100% φυτικής διατροφής.
- Χωροθετήσεις ΑΠΕ
Με το ισχύον Χωροταξικό του 2007 που επιτρέπει σχεδόν ανεξέλεγκτες χωροθετήσεις αιολικών και με τις μαζικές αιτήσεις επενδυτών που έχουν εγκριθεί, η Μάνη και ο πρώην Δήμος Βοιών στον Κάβο Μαλιά κινδυνεύουν να γίνουν μια δεύτερη Νότια Εύβοια. Οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη σοβαρότερες, καθώς επηρεάζονται σημαντικές μεταναστευτικές διαδρομές για τα πουλιά, αλλά και το ιδιαίτερο ιστορικό-πολιτιστικό περιβάλλον της Μάνης. Παράλληλα η κλιματική κρίση αποτελεί και αυτή άμεση απειλή, με όλη τη Νότια Ελλάδα να κινδυνεύει με ερημοποίηση: η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αντιστοιχεί απόλυτα στην παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, κάτι που δείχνει ότι καθαρά ότι «κλειδί» είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες και πολιτικές. Το Πράσινο & Μωβ ζητά λοιπόν να δράσουμε άμεσα, με 80% ανανεώσιμη ηλεκτροπαραγωγή το 2030 και μηδενισμό καθαρών εκπομπών μέχρι το 2040. Με σύνθημα «ΚΑΙ τη φύση ΚΑΙ το κλίμα», καταθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ με απόλυτη προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας και με δίκαιη κατανομή των στόχων ΑΠΕ στις 13 περιφέρειες της χώρας με κριτήρια την ενεργειακή τους κατανάλωση, το δυναμικό ΑΠΕ αλλά και το αντίστοιχο οικολογικό κόστος. Σε επίπεδο νομού και δήμου, στον διάλογο για τη βέλτιστη χωροθέτηση συμμετέχουν και οι τοπικές κοινωνίες. Για τους ορεινούς όγκους δεχόμαστε μεγάλες ΑΠΕ μόνο μέχρι το απαραίτητο ύψος για τους στόχους, και μόνο δίπλα σε υπάρχοντες δρόμους. Για τις προστατευόμενες περιοχές, τέλος, ζητάμε ισχυρές διασφαλίσεις με κλείσιμο όλων των εκκρεμών αιτήσεων και πάγωμα κάθε έργου κατηγορίας Α’ μέχρι την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση των Διαχειριστικών Σχεδίων. Όπου προχωροθετηθούν ΑΠΕ με τα Διαχειριστικά Σχέδια, εγκατάσταση μόνο κατ’ εξαίρεση με προτεραιότητα σε πρωτοβουλίες από τις τοπικές κοινωνίες.
- Ενεργειακή Μετάβαση, συνολικότερα
Οφείλει να σχεδιαστεί και να προχωρήσει με γνώμονα την ενδυνάμωση της κοινωνίας και την προστασία από την κλιματική και οικολογική κρίση, όχι με την οπτική των ενεργειακών ομίλων που ελέγχουν (και) τις ΑΠΕ αλλά έχουν τα κύρια συμφέροντά τους στο αέριο και στην καθυστέρηση της Πράσινης Μετάβασης. Αναλυτικό εναλλακτικό σχέδιο καταθέτει το Πράσινο & Μωβ και εδώ. Επιδιώκουμε ενεργειακή δημοκρατία, με στόχο το 50% των ΑΠΕ να ανήκει σε αυτοπαραγωγή νοικοκυριών, ενεργειακές κοινότητες και συνεταιρισμούς, δημοτικές επιχειρήσεις και μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις.
Στις 25 Ιουνίου, η ψήφος στο Πράσινο & Μωβ απαντά στην ανάγκη για σύγχρονη ουσιαστική αντιπολίτευση, με εναλλακτικό όραμα για τη χώρα, βιώσιμες προτάσεις και διάθεση για ευρύτερο νηφάλιο διάλογο.