home design 800x400

home design 1170Χ320

Συστάσεις στην Αργολίδα για τον στρεπτόκοκκο μετά το θάνατο του 7χρονου

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας προειδοποιεί για τον στρεπτόκοκκο – Και άλλα παιδιά έχουν νοσήσει στη Νάουσα – Τι έδειξε η ιατροδικαστική για τον 7χρονο

Την ώρα που αναζητούνται απαντήσεις για το πώς ο 7χρονος από την Ημαθία πέθανε από στρεπτόκοκκο, έγινε γνωστό ότι και ο ξάδερφός του νοσηλεύεται στο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης με παρόμοια συμπτώματα. Αν και υπάρχει προβληματισμός στους γιατρούς, εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Γίνεται λόγος για μεμονωμένο περιστατικό, καλούν ωστόσο τους γονείς να προσέχουν τα συμπτώματα που εμφανίζει ένα παιδί κατά τα πρώτα 24ωρα της ασθένειας.

Εκτός από τον 9χρονο ξάδελφο του άτυχου παιδιού που έχασε τη ζωή του, άλλα έξι παιδιά βρέθηκαν, μέχρι στιγμής, θετικά στον στρεπτόκοκκο Α στη Νάουσα, τα περισσότερα από την τάξη του επτάχρονου. Τους χορηγήθηκε αντιβίωση και επέστρεψαν στο σπίτι τους, καθώς κάποια δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και κάποια απλώς ήπια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο.

Μάλιστα, οι τρεις είναι από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Έως τώρα, στο νοσοκομείο της Νάουσας έχουν προσέλθει 21 παιδιά και έκαναν το τεστ για στρεπτόκοκκο (Strep Test).

Στην Ελλάδα φέτος έχουν καταγραφεί συνολικά έξι θάνατοι από στρεπτόκοκκο, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου.

Εξάλλου, εισαγγελική έρευνα διεξάγεται για τον θάνατο 7χρονου αγοριού από τη Νάουσα, τον οποίο εξέτασε ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ, Φώτης Χατζηνικολάου και αποφάνθηκε ότι ο θάνατος προήλθε από λοίμωξη αναπνευστικού που συνάδει με τα κλινικά ευρήματα. Εν αναμονή περαιτέρω ιστολογικών εξετάσεων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας για τον στρεπτόκοκκο

«Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Εντοπίζεται στο φάρυγγα, το δέρμα ή και σε άλλα σημεία, τόσο σε άτομα που νοσούν, όσο και σε υγιείς φορείς του βακτηρίου. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται εμπύρετο, φαρυγγαλγία, δυσκαταποσία και εξάνθημα δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί ήπια λοίμωξη(αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα, οστρακιά, μολυσματικό κηρίο) και σε άλλες  πιο σοβαρή λοίμωξη(πνευμονία, νεφρίτιδα, καρδίτιδα, ρευματικό πυρετό, σηψαιμία).

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

  • Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
  • Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
  • Της επαφής με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
  • Από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με γρήγορο τεστ (strep-test) αλλά και με καλλιέργεια από το φάρυγγα. Η θεραπεία στις ήπιες λοιμώξεις γίνεται στο σπίτι, είναι απλή, με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ενώ σε βαριές λοιμώξεις απαιτείται νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Ωστόσο πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι,  οι ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και  να επικοινωνούν με τον παιδίατρό τους, όταν βλέπουν υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από ρίγος και το παιδί χάνει τη ζωηράδα του.

Ο ΙΣΑ επισημαίνει τη σημασία της επικοινωνίας με τον ιατρό μας, η οποία πρέπει να γίνει στα πρώτα 24ωρα από την έναρξη των συμπτωμάτων».

Για το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας,
Ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Ε. Κατσαρός
Ο γεν. γραματέας Γεώργιος Α. Δωροβίνης

Σχόλια