home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Αργολίδα: Λειψυδρία – Υφαλμύρωση – Οι ευθύνες των γεωργών και μία πρόταση 30 ετών

Τι αναφέρει ο Σπύρος Καχριμάνης
αργολικός κόλπος

Πριν 30 χρόνια, το πρόβλημα Λειψυδρία-Υφαλμύρωση στην Αργολίδα ήταν ήδη χρονίζων. Στις 12 Μαρτίου 1993, η νεοσύστατη τότε «Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας» (Ε.Ν.Α.) διοργάνωσε ημερίδα για το θέμα, όπως υπενθυμίζει ο Σπύρος Καχριμάνης.

Δείτε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της ημερίδας στην 1η φωτογραφία, καθώς και ένα σχετικό άρθρο με περισσότερη ανάλυση και σχόλια από το περιοδικό της Ε.Ν.Α.

30 χρόνια μετά την παραπάνω ημερίδα και 60 από την εμφάνιση του προβλήματος, κράτος και γεωργοί συνεχίζουν με την ίδια τακτική η κάθε πλευρά.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «το «κράτος», κινείται με απόλυτη συνέπεια στον (άδηλο) αλλά προφανή εκ των ιστορικών ενεργειών του στόχο: Υποβάθμιση των παραγωγικών μέσων, με σκοπό την απαξίωσή τους, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο του νεοφεουδαρχισμού. Ο Ανάβαλος, όπως και η Καραθώνα, όπως και ο κάμπος της Αργολίδας γενικότερα, είναι φιλέτα, που έχουν βάλει στο μάτι οργανωμένα συμφέροντα (και καλά κάνουν αφού βρίσκουν). Απλώς τα έχουν βάλει στο μάτι για τα παιδιά τους. Δεν βιάζονται. Διότι αυτή είναι η διαφορά της «ελίτ» από το «πόπολο». Η πρώτη βλέπει μακριά.

Οι γεωργοί, με απόλυτη συνέπεια επίσης, συνεχίζουν με τις ίδιες πρακτικές. Ποτίζουν με υφάλμυρα νερά, κάνουν άκαρπες κινητοποιήσεις περί τον μήνα Ιούνιο κάθε έτους και στην πρώτη βροχή το πρόβλημα ξεπλένεται. Εξήντα χρόνια.

Τ.Ο.Ε.Β. και συνεταιρισμοί, θεωρούν ότι είναι συνεπείς με τις  ευθύνες τους με παραστάσεις στον εκάστοτε Νομάρχη, Βουλευτή, Αντιπεριφερειάρχη, κ.λπ. Ούτε μια κινητοποίηση που να έχει συλλογικότητα, συνέπεια και διάρκεια. Ούτε καν ένας σύλλογος προστασίας του Αργολικού Πεδίου με μέλη όλους τους γεωργούς και εισφορά 0,1 ευρώ το στρέμμα ανά έτος ώστε να υπάρχει νομική και τεχνική υποστήριξη και οργανωμένο γραφείο τύπου, ώστε να αναδεικνύεται το θέμα 365 ημέρες το χρόνο επί 30 χρόνια. Παρεμπιπτόντως, αυτή ήταν η πρόταση της Ε.Ν.Α. το 1993 μετά την ημερίδα.

Οι ευθύνες λοιπόν ανήκουν πλέον στους γεωργούς, διότι ενώ το «κράτος» τους κοροϊδεύει συστηματικά και διαχρονικά, αυτοί δεν αλλάζουν στρατηγική.

Το πρόβλημα της Λειψυδρίας-Υφαλμύρωσης στην Αργολίδα
Το πρόβλημα της Λειψυδρίας-Υφαλμύρωσης στην Αργολίδα // ΦΩΤΟ: Σπύρος Καχριμάνης

Επειδή λοιπόν και φέτος τον Ιούνιο επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο των άκαρπων συσκέψεων και των βαρύγδουπων ανακοινώσεων, μάλιστα φέτος το «κράτος» θα ρίξει τις ευθύνες στους Τ.Ο.Ε.Β. (θα δούμε αν επιβεβαιωθώ), καλώ τους προέδρους των συνεταιρισμών και των Τ.Ο.Ε.Β., «στην πρώτη βροχή του φθινοπώρου» ας πούμε τέλος Σεπτεμβρίου, να συμμετέχουν σε οργανωτική σύσκεψη που θα διοργανώσω αν ανταποκριθούν, με μοναδικό θέμα την σύσταση ενός φορέα προστασίας του Αργολικού πεδίου, με μέλη όλους τους γεωργούς της Αργολίδας.

Ο σκοπός του φορέα θα είναι η τεκμηρίωση του περιβαλλοντικού, κοινωνικού και οικονομικού εγκλήματος που συντελείται στην Αργολίδα με την μη ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων που ασκεί το κράτος διαχρονικά και η ανάληψη διαρκών μέτρων κάθε μορφής (νομικών, διοικητικών, δημοσιότητας κ.λπ.) για την θεραπεία του προβλήματος.

Αν οι πρόεδροι ενδιαφέρονται, ας επικοινωνήσουν μαζί μου και μέσα στο καλοκαίρι ας καλέσουν συνελεύσεις στους φορείς τους και ας με καλέσουν να αναπτύξω την στρατηγική που προτείνω».

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis