Έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος καραγκιοζοπαίκτης της παλιάς φουρνιάς Θανάσης Σπυρόπουλος σε ηλικία 92 ετών, ο οποίος ήταν επί 16 συνεχόμενα χρόνια πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών.
Γεννηθείς στο Κοπανάκι Μεσσηνίας, ο Θανάσης Σπυρόπουλος είδε για πρώτη φορά Καραγκιόζη στο καφενείο του πατέρα του και από εκεί πήρε τα πρώτα του ερεθίσματα για να γίνει καραγκιοζοπαίχτης. Ο Καραγκιόζης ήταν κάποτε η μοναδική διασκέδαση της περιφέρειας μιας άλλης Ελλάδας, το ίδιο δοκιμασμένης και πεινασμένης όσο κι αυτός. Οι δε, καραγκιοζοπαίχτες ήταν οι μάγοι της φυλής.
Μαθήτευσε δύο χρόνια δίπλα στον Φιλντισάκο καταφέρνοντας να κατακτήσει τα βασικά μυστικά της τέχνης. Στη συνέχεια ξεκίνησε να δίνει παραστάσεις μόνος του. Παρακολούθησε για επτά χρόνια παραστάσεις του Δημήτρη Μανωλόπουλου, του καλύτερου καραγκιοζοπαίχτη της εποχής (1900-1957), υιοθετώντας πολλά στοιχεία της τέχνης του. Υπήρξε αδελφικός φίλος με τον μεγάλο, πατρινό καραγκιοζοπαίχτη Βασίλαρο που τον βοήθησε να τελειοποιηθεί.
«Πήρα μπαταρίες και έβαλα φωτισμό πίσω από τη σκηνή, που τον είχα συνδέσει με το αυτοκίνητο. “Αααααα” ακουγόταν όταν άναβα τα φώτα. Άλλαζε ολόκληρη η εικόνα. Τα κατήργησα τα λυχνάρια. Μετά βγήκε το μαγνητόφωνο» είχε πει σε συνέντευξή του ο Σπυρόπουλος κάποια χρόνια πριν. «Το πρώτο μαγνητόφωνο το 1953 το πήρα εγώ. Όπου πήγαινα δεν πίστευαν ότι είμαι καραγκιοζοπαίχτης. Είχαν άλλη εικόνα, τους ξέρανε ρακένδυτους, ταλαίπωρους, με το γαϊδούρι».
«Αλλά ο κόσμος τότε γέλαγε. Σήμερα για να γελάσει κάποιος πρέπει να πούμε χίλια αστεία και να είναι έξυπνα» είχε προσθέσει.
Ο τελευταίος των καραγκιοζοπαιχτών
Το Θέατρο Σκιών Σπυρόπουλου ιδρύθηκε από τον ίδιο το 1955, χάρη στην αγάπη του για τον παραδοσιακό ήρωα. Έχει δώσει παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και έχει ιδρύσει υπαίθρια θέατρα στο Αγρίνιο, την Τρίπολη, την Καλαμάτα, τη Λιβαδειά, στον Πύργο, την Αθήνα και τη Χαλκίδα.
Επιπλέον, ο Θανάσης Σπυρόπουλος είχε δώσει παραστάσεις στο εξωτερικό και για δέκα συνεχόμενα χρόνια έπαιζε στην τότε ΕΡΤ2 τις ιστορίες του Καραγκιόζη, μέσα από την εκπομπή του «Χρόνια Συντροφιά με τον Καραγκιόζη».
Ήταν συλλέκτης φιγούρων και σκηνικών του Θεάτρου Σκιών έχοντας καταφέρει να έχει στη συλλογή του φιγούρες και σκηνικά από όλους τους Καραγκιοζοπαίχτες.
Από το 1985 διατηρούσε δύο χειμερινά θέατρα στην Αθήνα όπου, μαζί με τον μαθητή και γιο του Κώστα Σπυρόπουλο, συνέχιζαν την τέχνη τους αποσκοπώντας στη διάσωση και διάδοση του Θεάτρου Σκιών στις νεότερες γενιές.
Ο Θανάσης Σπυρόπουλος ήταν ίσως ο μοναδικός καραγκιοζοπαίχτης που βιοποριζόταν από αυτήν την τέχνη υπηρετώντας την για εξήντα χρόνια συνεχόμενα. Στο εργαστήριό του στους Αγίους Αναργύρους, όπου κατασκεύαζε φιγούρες και σκηνικά, δίδασκε όσους επιθυμούσαν να μάθουν την τέχνη. Στο παρελθόν έχει κάνει σεμινάρια γύρω από την Τέχνη του Θεάτρου Σκιών με επιδότηση της Ε.Ο.Κ.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, κυκλοφόρησε έξι βιβλία για το θέατρο σκιών:
- Ο κόσμος του Καραγκιόζη: Φιγούρες του θεάτρου σκιών (Εκδόσεις Ερμής)
- Ο κόσμος του Καραγκιόζη: Σκηνικά του θεάτρου σκιών (Εκδόσεις Ερμής)
- 12+1:Τα παραμύθια της Θεσσαλίας (εικονογράφηση) (Εκδόσεις Καστανιώτη)
- Ρεμπέτικες ιστορίες (Εκδόσεις Συλλέκτης)
- Ο Καραγκιόζης Προξενητής συλλεκτικό βιβλίο (Εκδόσεις Αντήνωρ)
- Ιστορίες με τον Καραγκιόζη – Οκτώ κωμωδίες του θεάτρου σκιών (Εκδόσεις Τοπάλη).
Η κηδεία του Θανάση Σπυρόπουλου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Ιουνίου και ώρα 12:00μμ. στο Κοιμητήριο της Νέας Φιλαδέλφειας στον Κόκκινο Μύλο