Από την Πέμπτη 25 Μαΐου ως την Κυριακή 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου ένα εντατικό πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντιμετώπιση του σχολικού αποκλεισμού των Ρομά μέσω των παραστατικών τεχνών» (αγγλικός τίτλος: “Addressing Roma School Segregation through Performing Arts”). Επίσης, στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Κίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Μια γιορτή για όλα τα παιδιά».
Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από πολλά σχολεία της Αργολίδας, στελέχη της εκπαίδευσης και φοιτητές/ριες παρακολούθησαν εισηγήσεις για τα ζητήματα των Ρομά στην εκπαίδευση καθώς και για την ιστορία των Ρομά στον ελλαδικό χώρο και τη συμβολή των Ελλήνων Ρομά στον ελληνικό πολιτισμό από εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Ρομά. Συγκεκριμένα από τους κ.κ. Μανώλη Ράντη, Πρόεδρο του ΔΣ της Εμπορικής Ένωσης Ελλήνων Τσιγγάνων Αγ. Βαρβάρας, Παρασκευή Βιλανάκη, παιδαγωγό ειδικής αγωγής, Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρο, Εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου της Ευρώπης και Ειδική Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά “Ελλάν Πασσέ”, Γιάννη Γεωργίου, κοινωνιολόγο και υπ. Διδάκτορα του ΕΜΠ.
Επίσης παρακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια πάνω σε τεχνικές των παραστατικών τεχνών για τη συμπερίληψη των παιδιών Ρομά και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση από τις κ.κ. Γεωργία (Τζίνα) Γιωτάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, Χριστίνα Ζώνιου, μέλος ΕΕΠ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Κατερίνα Κωστή, μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Ιωάννα Τζαρτζάνη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Άννα Τσίχλη, μέλος ΕΕΠ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών.
Επιπλέον τη Δευτέρα 29/5/2023 στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Κίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Μια γιορτή για όλα τα παιδιά», που απευθυνόταν στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου. Η αυλή του σχολείου ζωντάνεψε με θεατρικά παιχνίδια και ζογκλερικά από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών καθώς και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Θέατρο και Κοινωνία». Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Κατερίνα Κωστή, μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών σε συνεργασία με την ομάδα έργου.
Ακολούθησε μουσική εκδήλωση και διαδραστικά χορωδιακά παιχνίδια από το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας με υπεύθυνη την κ. Δέσποινα Βαρουδάκη σε συνεργασία με την κ. Γεωργία Χατζημπαλάση και την κ. Μαρία Τσιρώνη.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Νέας Κίου συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε όλη την εκδήλωση, με την υποστήριξη του διευθυντή κ. Παναγιώτη Σουλάνδρου και του διδακτικού προσωπικού.
Η επιμόρφωση και η σχολική εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Αντιμετώπιση του σχολικού αποκλεισμού των Ρομά μέσω των παραστατικών τεχνών», που υλοποιείται από τα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών και Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Τμήμα Ρομά και Ταξιδευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης και με την ενεργή υποστήριξη των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και στοχεύει στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για τη σταδιακή συμπερίληψη του πληθυσμού των Ρομά στο εκπαιδευτικό σύστημα, την ανάπτυξη ενός φιλόξενου, προσβάσιμου και ελκυστικού χώρου μάθησης για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, με την αξιοποίηση των παραστατικών τεχνών.