Όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Πολιτισμού, θα επιτρέπεται η είσοδος σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς σε συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους υπό όρους. Μεταξύ αυτών είναι οι Μυκήνες, το Ασκληπιείο Επιδαύρου, η Αρχαία Τίρυνθα, το Κάστρο Λάρισας Άργους, η Λέρνα, η Ασίνη και το Άργος (Ηραίο, θέατρο και αγορά).
Η σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού με την λίστα με τους αρχαιολογικούς χώρους στους οποίους επιτρέπεται η είσοδος ζώων δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3320/Β/18 Μαΐου 2023 και είναι η παρακάτω:
Οι όροι για την είσοδο ζώων σε αρχαιολογικούς χώρους
Η είσοδος δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς δίνεται με τους εξής όρους:
- Το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς να συνοδεύεται από τον ιδιοκτήτη του με τη χρήση λουριού χειρισμού (όπως ενδεικτικά τύπου σαμαράκι) μήκους μέχρι 1 μ., ή στην αγκαλιά του (σε μάρσιππο).
- Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς να φέρει μαζί του τα ανάλογα πιστοποιητικά καλής υγείας και εμβολιασμού του ζώου.
- Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς να φέρει μαζί του τα απαραίτητα σύνεργα για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου.
- Να μην επιτρέπεται η πρόσβαση των ζώων συντροφιάς σε κλειστούς χώρους (π.χ. θολωτοί τάφοι, θαλαμοειδείς τάφοι, σπήλαια), στο εσωτερικό μνημείων (π.χ. κοίλα θεάτρων, αρχαίοι ναοί) καθώς και σε χώρους με ψηφιδωτά δάπεδα και μαρμαροθετήματα, τοιχογραφίες, δάπεδα διαστρωμένα με ευπαθή υλικά.
- Να τοποθετηθούν εντός των αρχαιολογικών χώρων κάδοι συλλογής περιττωμάτων ζώων.
- Σε όσους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται, σύμφωνα με τον κατάλογο του ΦΕΚ, η τοποθέτηση κλωβών ή οικίσκων για την προσωρινή παραμονή των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, οι εν λόγω υποδομές να υποδειχθούν από τις αρμόδιες Κεντρικές Διευθύνσεις σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία.
- Να επιτρέπεται η είσοδος δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς μεσαίου και μεγάλου μεγέθους στους αρχαιολογικούς χώρους που αναφέρονται στο ΦΕΚ μόνον με τη χρήση φιμώτρου.