home design 800x400

home design 1170Χ320

Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας: Αυτό το μήνα ελέγχουμε το δέρμα μας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας συμμετέχει με δερματολόγους μέλη του σε δράσεις που έχουν σκοπό την ενημέρωση και πρόληψη του καρκίνου του δέρματος
Δέρμα

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στον άνθρωπο. Οι συνηθέστεροι τύποι είναι το βασικό κυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα.

Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή δερματικού καρκίνου. Είναι ανησυχητικά τα επιδημιολογικά δεδομένα λόγω αλματικής αύξησης των κρουσμάτων. Μόνο το έτος 2020, περισσότερα από 1300 νέα περιστατικά καταγράφηκαν στη χώρα μας.

Κινδυνεύουν περισσότερο όσοι:

1. Έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και καίγονται εύκολα

2. Έχουν ιστορικό εγκαύματος σε παιδική ηλικία

3. Έχουν εκτεθεί μεγάλα διαστήματα στον ήλιο χωρίς προστασία, λόγω εργασίας

4. Έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου δέρματος, κυρίως μελανώματος

5. Έχουν πάνω από 50 ελιές στο δέρμα τους

Ο Δερματολόγος είναι ο ειδικός ιατρός που πρέπει προληπτικά να ελέγχει τις ελιές μας. Εάν όμως διαπιστώσουμε ότι εμφανίζεται στο δέρμα μας μια ελιά που δεν υπήρχε και μεγαλώνει γρήγορα ή μια ελιά που υπήρχε, αλλάζει χρώμα, δεν είναι συμμετρική, ματώνει ξαφνικά, έχει κνησμό, πρέπει άμεσα να εξεταστούμε από Δερματολόγο.

Βασικές οδηγίες για πρόληψη είναι:

  • Αποφυγή έκθεσης σε ήλιο τις ώρες 11π.μ.- 4μ.μ.
  • Xρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας και σωστή εφαρμογή του
  • Προστατευτικά ρούχα, καπέλα κλπ.
  • Αποφυγή solarium
  • Ιδιαίτερη προσοχή σε μικρά παιδιά και εφήβους, γιατί εγκαύματα ηλιακά στις ηλικίες αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο μελανώματος στο μέλλον

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας συμμετέχει με δερματολόγους μέλη του σε δράσεις που έχουν σκοπό την ενημέρωση και πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, όπως δωρεάν έλεγχο ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, ογκολογικών ασθενών, κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών καθώς και διανομή έντυπου υλικού.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ!

Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ!

Σχόλια

newsletter banner anagnostis