Μυστικά και αινίγματα για τις Μυκήνες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Σλήμαν στην Αργολίδα, αποκάλυψε ο ο αρχαιολόγος – ερευνητής Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης στην ομιλία του στο σύλλογο «Δαναός» στο Άργος, το Σάββατο, με θέμα «Μυκήνες, μυστικά και αινίγματα από τους ξένους περιηγητές ως τον H. Schliemann».
Ο αρχαιολόγος και συνεργάτης του anagnostis – να σημειωθεί – ότι έχει δημοσιεύσει στα γερμανικά μαζί με τον καθηγητή και δάσκαλο του Umberto Pappalardo το ημερολόγιο του H. Schliemann για το πρώτο του ταξίδι στην Μεσόγειο και στην Ελλάδα.
Η πρώτη επαφή του Σλήμαν με την Αργολίδα και τις Μυκήνες
Στην ομιλία του – μεταξύ άλλων – ο κος Τζιαμπάσης αναφέρθηκε στις πρώτες επαφές του Σλήμαν στην Αργολίδα:
«Στο πρώτο του ταξίδι ο Σλήμαν έφτασε έξω από τις Μυκήνες σε μια περιοχή που λεγόταν «παλιόμαντρες» ή «παλιό μαντρί», ύστερα από ένα κουραστικό ταξίδι μέσω Κορίνθου. Ο τόπος ήταν φτωχικός και βρώμικος κι εκεί βρήκε ένα παιδί, που του είπε ότι θα τον πάει στο παλάτι του Αγαμέμνονα, όπου μελέτησε την πύλη των Λεόντων και τα τείχη. Το βράδυ κοιμήθηκε σε ένα κρεβάτι στο ύπαιθρο – ήταν καλοκαίρι και δεν υπήρχαν πανδοχεία στο Άργος. Το επόμενο πρωί ανέβηκε στο κάστρο Λάρισα και με λίγα χρήματα αγόρασε από έναν αγρότη ένα αγαλματάκι που είχε βρει σκάβοντας το χωράφι του.
Ύστερα πήρε τη δημόσια άμαξα και κατέβηκε στην Τίρυνθα, όπου θαύμασε τα τείχη που είχαν φτιάξει οι Κύκλωπες.
Μετά, με τα πόδια, μέσα από έλη και βάλτους έφτασε ως την πύλη του Ναυπλίου. Το Παλαμήδι του φάνηκε σκοτεινό και φοβιστικό «το ελληνικό Γιβραλτάρ», το κάστρο της Ακροναυπλίας λιγότερο σημαντικό.
Από δω, αφού διέσχισε την πόλη, πήρε καραβάκι και πέρασε στους Μύλους. Είδε το έλος της Λέρνας, το οποίο του φάνηκε επικίνδυνο, καθώς είχε πολλά φίδια και κουνούπια, θυμήθηκε τον Ηρακλή κι ύστερα έφυγε για την Ύδρα και από εκεί για την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη,
Χώρισε με τη Ρωσίδα πρώτη σύζυγό του στην Αγία Πετρούπολη. Στο δεύτερο ταξίδι του στην Ελλάδα λίγο μετά ήταν πιο χαρούμενο και δημιουργικό και γνώρισε την Σοφία, την οποία παντρεύτηκε.
Το δεύτερο ταξίδι του στην Ελλάδα ήταν πιο χαρούμενο και πιο δημιουργικό, αφού ήταν ευτυχισμένος πια κι άλλαξε η ψυχολογία του».
Τη σημαντική διάλεξη του αρχαιολόγου Κ. Τζιαμπάση στο Άργος, με την οποία έκλεισε ο κύκλος εκδηλώσεων του α’ εξαμήνου ’23 του συλλόγου «Δαναός», παρακολούθησε πολύς κόσμος, με ενδιαφέρον.