«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με το μήνυμα «Μία λαμπάδα … Ένα Χαμόγελο» υποδέχτηκε φέτος το Πάσχα τη δημοσιογράφο και διαχρονική φίλη του Οργανισμού, Ρίτσα Μπιζόγλη, η οποία μέσα από ένα οδοιπορικό στις δράσεις του συνομίλησε με τους ανθρώπους της «πρώτης γραμμής».
Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Παιδίατροι, Παιδαγωγοί, όλοι εξειδικευμένοι επιστήμονες που και τις ημέρες του Πάσχα, είναι έτοιμοι να παρέχουν υποστήριξη, φροντίδα και ασφάλεια σε κάθε παιδί και οικογένεια που έχει ανάγκη.
Για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τους ανθρώπους του, οι γιορτινές ημέρες δεν είναι ημέρες αργίας, είναι ημέρες εγρήγορσης, καθώς οι ανάγκες των παιδιών και οι κίνδυνοι που ίσως αντιμετωπίσουν δε σταματούν.
Η Βαλέρια Λινάρδου, Κοινωνική Λειτουργός μίλησε για τη μεγάλη οικογένεια του Σπιτιού στα Μελίσσια, περιγράφοντας παράλληλα τις συνήθειες και τα έθιμα των παιδιών το Πάσχα «Τρώμε όλοι μαζί το Μεγάλο Σάββατο, κάνουμε Ανάσταση και το βράδυ τα παιδιά βάζουν μουσική μέχρι αργά το βράδυ! Από τις καλύτερες στιγμές είναι όταν ψήνουμε όλοι μαζί, όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν ρόλο Μάγειρα, σουβλίζουν, ψήνουν… Αυτό το γλέντι, αυτή είναι η ωραία ατμόσφαιρα, αυτές είναι οι ωραίες στιγμές».
Μπορείτε να δείτε το οδοιπορικό στο Σπίτι μας εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=wtfDjCDpdG4
Η Σοφία Κούχη, Κοινωνική Λειτουργός, μίλησε για τα 16 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας του Οργανισμού πανελλαδικά, για τις δυσκολίες αλλά και την ανάγκη των οικογενειών να καλυφθούν ολιστικά οι ανάγκες τους, που δεν περιορίζονται στα τρόφιμα αλλά σε ιατρικά, εκπαιδευτικά και ψυχοκοινωνικά θέματα. Χαρακτηριστική η ιστορία της Ιωάννας «Η Ιωάννα, μονογονέας, μεγαλώνει ένα παιδάκι 2 χρονών, δεν υπάρχει μπαμπάς και μένει σε ενοίκιο. Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Δεν μπορεί να εργαστεί και το παιδί είναι αρκετά μικρό οπότε έχει τη φροντίδα του. Απευθύνθηκε σε εμάς και καταφέραμε βοηθώντας την, με παροχή ειδών και τροφίμων και ταυτόχρονα με διασυνδέσεις σε θέματα ιατρικά που χρειάστηκαν για το παιδί, να ορθοποδήσει. Σήμερα εργάζεται και μάλιστα μας έστειλε και Πασχαλινή κάρτα με ευχές.
Μπορείτε να δείτε το οδοιπορικό στο Κέντρο Στήριξης εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=6CVZoQ-tLPU
Η Βέρα Τσίχλη, μέσα από μία από τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά του Οργανισμού, περιέγραψε την αναγκαιότητα όλων των δράσεων στον κρίσιμο τομέα της υγείας, ειδικότερα τις ημέρες του Πάσχα. «Αυτές τις ημέρες όπως κάθε άλλη ημέρα του χρόνου, είμαστε δίπλα στα παιδιά με κάθε τρόπο. Οι Κινητές μονάδες σε 24ωρη βάση διακομίζουν παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, είμαστε δίπλα σε παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας και φυσικά στις οικογένειές τους μέσα από την Παιδιατρική Κατ’οίκον Νοσηλεία. Είμαστε δίπλα στα παιδιά που βρίσκονται στα Νοσοκομεία, προσφέροντας απλόχερα χαμόγελα και φυσικά πασχαλινά δώρα. Είμαστε εκεί για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν».
Η Θεοδώρα Πετάλα, Παιδίατρος, μέσα στο Κοινωνικό Πολυϊατρείο για παιδιά, περιέγραψε την ανάγκη για δωρεάν ιατρική παρακολούθηση, που έχουν όλα τα παιδιά και ειδικότερα όσα ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. «Προσπαθούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά ότι εδώ είναι ένας χώρος δικός τους, δεν θα έρθουν, θα εξεταστούν από τον γιατρό και θα φύγουν αλλά θα ζωγραφίσουν, θα κάνουν κατασκευές, θα παίξουν, και για οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει για αυτά ή για την οικογένειά τους, μια ολόκληρη ομάδα βρίσκεται εδώ για να τους υποστηρίξει. Δεν θέλουμε να έρχονται με φόβο αλλά με χαρά».
Μπορείτε να δείτε το οδοιπορικό στις Δράσεις Υγείας με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά και το Κοινωνικό Πολυϊατρείο για παιδιά του Οργανισμού εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=OGLTbNRc2UA
Ο Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος στο Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης, μίλησε για τη διαδικασία που ακολουθείται σε κάθε εξαφάνιση, από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς προσανατολισμένους επιστημονικά σε θέματα παιδιών και εξαφανίσεων. «Για εμάς κάθε παιδί που αγνοείται είναι ένα παιδί σε κίνδυνο και με αυτό ως γνώμονα κινούμαστε. Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα με άμεσα αντανακλαστικά στις εξαφανίσεις, συγκριτικά με άλλες χώρες σε Ευρώπη και Αμερική, δείχνοντας πως ο κόσμος έχει ενεργοποιηθεί και οι εξαφανίσεις παιδιών στη χώρα μας δεν είναι μακροχρόνιες».
Η Σταυρούλα Σπυροπούλου, Ψυχολόγος στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 υπογραμμίζει πως οι εξειδικευμένοι Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι που τη στελεχώνουν, 24 ώρες το 24ωρο, πανελλαδικά, όλες τις ημέρες του χρόνου, ανεξάρτητα με τον χώρο, τον τόπο, την ώρα, χωρίς να αλλάζει κάτι στην περίοδο των γιορτών είναι έτοιμοι να δεχτούν κλήσεις από γονείς, παιδιά ή οποιονδήποτε έχει αντιληφθεί κάποιο πρόβλημα με παιδί και θέλει να το αναφέρει. «Είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των παιδιών καθώς μας καλούν για να μας αναφέρουν οποιοδήποτε πρόβλημα τους απασχολεί ή τους προβληματίζει, απλό ή σοβαρό, όπως περιστατικά παραμέλησης, κακοποίησης, ακόμα και αυτοκτονικότητα. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να βοηθάμε μέσω της Εθνικής Γραμμής SOS 1056, και που ο κόσμος νιώθει προστατευμένος να αναφέρει κάτι, ακόμα και ανώνυμα, τηλεφωνικά είτε και μέσω του Chat 1056».
Μπορείτε να δείτε το οδοιπορικό στο Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης και την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 εδώ: