Η έλλειψη ακτινολόγων στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο έχει ως συνέπεια να τίθεται εν αμφιβόλω η λειτουργία των νευροχειρουργικού, ορθοπεδικού και άλλων τμημάτων.
Όπως επισημαίνει ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλίου, «το Παναρκαδικό Νοσοκομείο πρέπει και μπορεί να είναι και να λειτουργεί ως περιφερειακό-τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Όμως αυτό δεν συμβαίνει.
Η έλλειψη ή η ανεπαρκής στελέχωση με ιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως χειρουργού, ουρολόγου, ορθοπεδικού, παθολόγου κ.α., οδηγούν στην αδυναμία αντιμετώπισης όλων των περιστατικών και κάλυψης των εφημεριών. Έτσι περιστατικά παραπέμπονται η διακομίζονται αλλού. Εξάλλου, ιατροί που καλύπτουν σημαντικές ειδικότητες, όπως αυτές των χειρουργού, ουρολόγου, ορθοπεδικού, παθολόγου κλπ, βρίσκονται «ένα βήμα» πριν τη συνταξιοδότηση, με συνέπεια, αφενός τα κενά που υπάρχουν ή επίκεινται, να είναι μεγάλα και αφετέρου το έλλειμμα εμπειρίας που θα προκληθεί να μην καλύπτεται, αν οι αναγκαίες προσλήψεις δεν πραγματοποιηθούν τάχιστα.
Μείζον πρόβλημα για το Παναρκαδικό Νοσοκομείο είναι η έλλειψη ακτινολόγων. Σήμερα υπηρετεί μόνον ένας ακτινολόγος και, μετά από πίεση της συνέλευσης των ιατρών του Παναρκαδικού, τρεις αποσπασμένοι από όμορα νοσοκομεία, προκειμένου να εκτελούν εφημερίες.
Προφανώς, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, αφού η λειτουργία των νευροχειρουργικού, ορθοπεδικού και άλλων τμημάτων τίθεται εν αμφιβόλω, δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω του ότι δεν υποστηρίζονται από εφημερεύοντα ακτινολόγο.
Οι προκηρύξεις για την κάλυψη μόνιμων κενών θέσεων έχουν κηρυχτεί άγονες. Προφανώς, διότι οι πολλές κενές θέσεις θα υποχρέωναν τους νεοπροσλαμβανόμενους, να επιβαρυνθούν υπέρμετρα, με συνεχείς εφημερίες, δηλαδή χωρίς ανάπαυση, με πολύ χαμηλές αποδοχές και χωρίς προοπτικές ανέλιξης.
Πρέπει να αναζητηθούν «έξυπνες» λύσεις, όπως π.χ. να αναγνωριστούν οι θέσεις οι οποίες δεν καλύπτονται, παραμένοντας κενές, μετά την κήρυξη των προκηρύξεων για δεύτερη φορά, ως άγονες, ως θέσεις σε δυσπρόσιτες περιοχές, με τις αντίστοιχες αποδοχές, τα κίνητρα και τα “προνόμια”».
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας Γιώργου Παπαηλιού, από 18 βουλευτές σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.