Μνημείο χαρακτηρίστηκε επίσημα ο παλαιός νερόμυλος του Κολοκοτρώνη στην Φαλαισία και το επόμενο βήμα, αφού βρεθεί χρηματοδότηση, είναι η αναστήλωσή του.
Όπως δηλώνουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματείας της Ένωσης Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισιωτών Αρκαδίας Παν. Μπένος και Παν. Παπαχρήστος αντίστοιχα «Σύμφωνα με το ΦΕΚ 238 / τ. Δ’ / 31-03-2023 θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους τους Αρκάδες και κυρίως τους Φαλαισιώτες ότι: χαρακτηρίστηκε ως μνημείο παλαιού νερόμυλου που βρίσκεται στην θέση «Κερασιά» εκτός οικισμού Κάτω Γιανναίων – Φαλαισίας, Δήμου Μεγαλόπολης που παραχωρήθηκε με συμβόλαιο στην Ένωση Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισίας, φερόμενου και ως «ο Μύλος του Θ. Κολοκοτρώνη».
Το εν λόγο μνημείο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ειδικής αυτής κατηγορίας κτισμάτων, σημαντικό για την μελέτη της τεχνικής προβιομηχανικού τρόπου παραγωγής και επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων και για το λόγο αυτό σημαντικό για την τεκμηρίωση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της περιοχής στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.
Το μνημείο ήταν ιδιοκτησία του Γέρου του Μοριά – Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ως προίκα της συζύγου του Κατερίνα Καρούζου από τον Άκοβο Φαλαισίας, το ΚΣΝΜ αποδέχτηκε την τεκμηριωμένη ιστορική και επιστημονική μας αναφορά ότι ανήκει σε εκείνον».
Επόμενο βήμα η αναστήλωση
Ο επόμενος στόχος του Συλλόγου είναι η αναστήλωση του μνημείου:
«Σκοπός του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Σ.Φ.Α. είναι να το εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα ή σε πολιτιστικά ιδρύματα για την αναστήλωσή του. Θεωρούμε η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια θα ολοκληρωθεί ώστε να προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή μια ήπια τουριστική ανάπτυξη και να σταματήσει η ερημοποίηση της. Ευελπιστούμε ότι η Δημοτική και Περιφερειακή Διοίκηση θα είναι αρωγοί της προσπάθειας αυτής και θα βοηθήσουν στην αναστήλωση του».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισιωτών Αρκαδίας για το αποτέλεσμα αυτό, ευχαριστεί τον πρόεδρο και τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων μνημείων, τους επιστημονικούς συνεργάτες Τζιαμπάση Κωνσταντίνο αρχαιολόγο και Διαλιάνη Φωτεινή αρχιτέκτονα, που βοήθησαν στην τεκμηρίωση του φακέλου στο Υπουργείου Πολιτισμού / ΚΣΝΜ καθώς και όλους όσους πίστεψαν σε αυτό.