ΑΣτο 1 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των ακινήτων που άλλαξαν χέρια μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction την περασμένη χρονιά, επιβεβαιώνοντας την ανάκαμψη των πλειστηριασμών μετά τα δύο χρόνια της πανδημίας, κατά τα οποία οι πλειστηριασμοί είχαν ματαιωθεί για αρκετούς μήνες. Ανάμεσα στις επαρχιακές πόλεις με τους περισσότερους πλειστηριασμούς συγκαταλέγεται και το Ναύπλιο.
Υψηλό αριθμό πλειστηριασμών, εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα, είχαν τα Ιωάννινα, η Χαλκίδα, η Λάρισα, ο Βόλος, η Ρόδος και η Κέρκυρα.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο αριθμός των ακινήτων που βρήκαν αγοραστή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανήλθε σε 9.001 και αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό από τότε που ενεργοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ με βάση την τιμή της πρώτης προσφοράς που βγήκε το ακίνητο προς ρευστοποίηση, προκύπτει ότι η μέση αξία των ακινήτων που ρευστοποιήθηκαν διαμορφώθηκε το 2022 στις 114.800 ευρώ, έναντι 150.900 ευρώ το 2021. Αντίστοιχης αξίας ακίνητα –ύψους 1,1 δισ. ευρώ με βάση την τιμή πρώτης προσφοράς– είχαν μεταβιβαστεί το 2018 μέσω 7.607 γόνιμων πλειστηριασμών (με μέση τιμή τις 140,3 χιλ. ευρώ).
Ο μεγαλύτερος αριθμός των ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό συνολικά από την έναρξη λειτουργίας του e-auction εντοπίζεται στους μεγάλους δήμους της χώρας και όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει το iMEdD Lab, στο top 10 των δήμων με τη μεγαλύτερη ζήτηση ήταν εκτός από τους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Πειραιά, μεγάλοι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η Πυλαία-Χορτιάτης, η Καλαμαριά, η Θέρμη και το Κορδελιό-Εύοσμος.
Με βάση τα στοιχεία από τις εταιρείες διαχείρισης που είναι οι κύριοι επισπεύδοντας στους πλειστηριασμούς που διεξάγονται μέσω του e-auction, ο μεγαλύτερος αριθμός των ακινήτων που πλειστηριάζεται καταλήγει πλέον σε ιδιώτες και όχι στους ίδιους τους επισπεύδοντες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και συγκεκριμένα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Η αύξηση της ζήτησης από ιδιώτες είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης των προσπαθειών που κάνουν οι εταιρείες διαχείρισης διευρύνοντας τις συνεργασίες τους με μεσίτες σε όλη τη χώρα για την προώθηση ακινήτων, οι οποίοι, ελλείψει νεόδμητων ακινήτων, βλέπουν πλέον με ενδιαφέρον την αγορά των πλειστηριασμών. Καθοριστικός παράγοντας είναι και η οικονομική συγκυρία που ευνοεί τις τοποθετήσεις σε ακίνητα, σε αντίθεση με άλλες μορφές τοποθετήσεων.
Για το 2023 έχουν αναρτηθεί από την αρχή της χρονιάς 19.153 πλειστηριασμοί ακινήτων, αλλά ο αριθμός αυτών τελικώς που θα πραγματοποιηθούν εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα εμπλουτίζεται καθημερινά με νέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών διαχείρισης που διενεργούν τους περισσότερους πλειστηριασμούς για λογαριασμό είτε των funds είτε των τραπεζών, τα μέσα επίπεδα των πλειστηριασμών κάθε χρόνο θα διαμορφώνονται κοντά στις 50.000, όσοι δηλαδή ήταν κατά μέσο όρο οι πλειστηριασμοί ακινήτων πριν από την κρίση των μνημονίων.