home design 800x400

home design 1170Χ320

Κοινή ερώτηση 23 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στη ΒΙΠΕ Τρίπολης

Οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Γκιόλας, θέτουν ενώπιων του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ερώτηση για το ατύχημα
Εργατικό ατύχημα

Ερώτηση κατέθεσαν την Τρίτη 14 Μαρτίου, 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Γιώργου Παπαηλιού την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στη ΒΙΠΕ Τρίπολης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιρρίπτουν μεγάλες ευθύνες στην κυβερνητική πολιτική, την οποία θεωρούν βασικά υπεύθυνη για το πλήθος εργατικών ατυχημάτων, αρκετά εξ αυτών και θανατηφόρα, αφού έχει παρατηρηθεί πλήρης υποτίμηση των θεμάτων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, η έλλειψη επαρκών και αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, η χαλάρωση μέχρι βαθμού διάλυσης του θεσμικού προστατευτικού πλαισίου του εργατικού δικαίου εις βάρος (της προστασίας) των εργαζομένων.

Ακόμη, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, έχει διαπιστωθεί η ενίσχυση των συνθηκών εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας, η συνεχώς αυξανόμενη χρησιμοποίηση εργολαβικών εργαζομένων, η επέκταση του ωραρίου, οι απλήρωτες υπερωρίες και η εν γένει εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη ελέγχων, με την υποστελέχωση και την εν γένει αποδυνάμωση-υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Γενεσιουργός αιτία όλων αυτών είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που θεωρεί τους εργαζόμενους οικονομικό βάρος και όχι ανθρώπους με ανάγκες που αγωνίζονται για το «μεροκάματο».

Η κοινή ερώτηση των βουλευτών

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα: «Θανατηφόρο Εργατικό Ατύχημα στη ΒΙΠΕ Τρίπολης»

‘’Το εργατικό ατύχημα που συνέβη στη ΒΙΠΕ Τρίπολης στις 11.3.2023 είχε ως συνέπεια το θάνατο ενός νέου εργαζόμενου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, ο άτυχος άνδρας εργάζονταν, ως εργολαβικός εργαζόμενος, σε υπό κατασκευή κτίριο, πραγματοποιώντας οικοδομικές εργασίες, όταν καταπλακώθηκε από υλικά που ήταν στοιβαγμένα και προεξείχαν από τον πρώτο όροφο.

Αυτό το δυστύχημα προστίθεται στον κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων, και θανατηφόρων, που ολοένα και πληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, (ενδεικτικά αυτό που συνέβη στο Άστρος στις 15.1.2022 επίσης με εργολαβικό εργαζόμενο).

Αποτελούν συνέπεια της χαλάρωσης μέχρι βαθμού διάλυσης του προστατευτικού θεσμικού πλαισίου, έτσι όπως αποτυπώνεται στην εργατική νομοθεσία Μητσοτάκη-Χατζηδάκη, η οποία, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, ενισχύει τη χρησιμοποίηση εργολαβικών εργαζομένων, για την ασφάλεια των οποίων μάλιστα δεν ευθύνεται πλέον ο κύριος του έργου (από κοινού με τον εργολάβο) αλλά μόνον ο (υπ)εργολάβος, της επέκτασης του ωραρίου, των απλήρωτων υπερωριών και της εν γένει εντατικοποίησης της εργασίας.

Επιπλέον αποτελούν μία ακόμη απόδειξη της πλήρους υποτίμησης των θεμάτων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, της έλλειψης επαρκών και αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, της διαμόρφωσης συνθηκών εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας, της αποδυνάμωσης και της υποστελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας και των ελεγκτικών μηχανισμών.

Είναι προφανές, ότι τόσο η χαλάρωση μέχρι βαθμού διάλυσης του θεσμικού πλαισίου, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, εις βάρος της προστασίας των εργαζομένων, όσο και η εργοδοτική αυθαιρεσία, προσθέτουν και, υπάρχει βάσιμος φόβος, ότι θα προσθέσουν νέα θύματα-εργαζόμενους στον ήδη μακρύ κατάλογο.

Αφετηρία όλων αυτών είναι η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, που θεωρεί τους εργαζόμενους οικονομικό βάρος και όχι ανθρώπους με ανάγκες που αγωνίζονται για το «μεροκάματο».

Ας σημειωθεί, ότι έχει ζητηθεί επανειλημμένα, να επαναλειτουργήσει το Τμήμα «Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία» της Επιθεώρησης Εργασίας, στην Τρίπολη, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου, διαθέτει ΒΙΠΕ και στη Μεγαλόπολη φιλοξενούνται το ορυχείο και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που συνέβη στις 11.3.2023 στη ΒΙΠΕ Τρίπολης και να αποδοθούν ευθύνες όπου πρέπει;

2. Θα μεριμνήσει, ώστε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας και την αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας;

3. Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και την τήρηση από τις επιχειρήσεις του σχετικού νομοθετικού πλαισίου;

4. Προτίθεται να αναλάβει στην πράξη την ευθύνη της εργασιακής «ζούγκλας» που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική, με τραγικά αποτελέσματα όχι μόνο για τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και για την ίδια τη ζωή, όπως στην προκειμένη περίπτωση, και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων;

5. Προτίθεται να αποφασίσει την επαναλειτουργία του Τμήματος «Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία» της Επιθεώρησης Εργασίας, στην Τρίπολη, δεδομένου ότι αυτή βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου, διαθέτει ΒΙΠΕ και στη Μεγαλόπολη φιλοξενούνται το ορυχείο και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.’’

Σχόλια

newsletter banner anagnostis