home design 800Χ400

Επετειακές εκδηλώσεις για την Γ΄ «κατ΄ επανάληψιν» Εθνοσυνέλευση 1827 στην Ερμιόνη

Ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, το οποίο εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα ομοψυχίας και συμφιλίωσης των Ελλήνων

Με τον δέοντα σεβασμό πραγματοποιήθηκαν στις 11 και 12 Μαρτίου στην Ερμιόνη οι εκδηλώσεις μνήμης για την Γ΄ «κατ’ επανάληψιν» Εθνοσυνέλευση του 1827, μέρος της οποίας διεξήχθη στην Ερμιόνη.

Η Γ’ Εθνοσυνέλευση 1827 στην Ερμιόνη αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, το οποίο εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα ομοψυχίας και συμφιλίωσης των Ελλήνων για τη συνέχιση του απελευθερωτικού αγώνα, θέτοντας τη βάση για το φιλελεύθερο και άκρως προοδευτικό πνεύμα του Συντάγματος της Τροιζήνας.

Επισημαίνεται ότι η επέτειος της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη έχει καθιερωθεί με το υπ΄ αριθμόν 20 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 54/Α΄/ 14.03.2022)  ως δημόσια εορτή τοπικής  σημασίας για την Ερμιόνη.

Οι Επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 11 Μαρτίου στην ιστορική αίθουσα του Ιστορικού& Λαογραφικού Μουσείου Ερμιόνης (Ι.Λ.Μ.Ε.), στην οποία πραγματοποιήθηκε διάλεξη με ομιλητή τον Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Θανάση Χρήστου, με θέμα « Η Συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923): Αφετηρίες, πρωταγωνιστές και παρακαταθήκες 100 χρόνια μετά». Το θέμα επελέγη λόγω της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ομώνυμη Συνθήκη.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 12 Μαρτίου με την  επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών Ερμιόνης με την παρουσία του Δημάρχου Ερμιονίδας, βουλευτών του νομού Αργολίδας, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων των Σωμάτων ασφαλείας, αντιπροσωπείας μαθητών και εκπαιδευτικών από τα Σχολεία της Ερμιόνης, καθώς και πολλών πολιτών.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας  εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την Ερμιονίτισσα Εκπαιδευτικό, κα Ελένη Βλάσση –  Δημαράκη, μέλος του Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ.Ε.

Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στις προτομές των Ερμιονιτών Οπλαρχηγών Μητσαίων, με κατάθεση στεφάνων και τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Ερμιονίδας.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Ερμιόνης, κ. Γεώργιος Μέλλος, εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Βουλευτής Αργολίδας, κ. Ιωάννης Ανδριανός, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο Βουλευτής Αργολίδας, κ. Ανδρέας Πουλάς, εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Αναστάσιος Γανώσης, η Πρόεδρος του Ι.Λ.Μ.Ε, κα Τίνα Αντωνοπούλου και από τον Ερμιονικό Σύνδεσμο η κα Μαρίκα Κανέλλη – Τουτουτζή, ο απόγονος της Οικογένειας των Μητσαίων, κ. Πάνος Μήτσας, ο Διοικητής του Β΄ Λιμενικού Τμήματος Ερμιόνης, κ. Δημήτριος Χασιώτης, ο Διοικητής του Α.Τ. Ερμιονίδας, κ. Παναγιώτης Βλαχοκυριάκος και ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρανιδίου, κ. Ιωάννης Σαράντος.

Μετά την κατάθεση στεφάνων ακολούθησαν ποιήματα από το 2ο Νηπιαγωγείο Ερμιόνης και η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ερμιονίδας.

Ακολούθησε ξενάγηση από την Πρόεδρο του Ι.Λ.Μ.Ε., κα Τίνα Αντωνοπούλου στην ιστορική οικία, όπου πραγματοποιήθηκαν  οι εργασίες των πληρεξουσίων της Γ΄ «κατ΄ επανάληψιν» Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη.

Είναι γνωστό ότι στο χώρο του Βουλευτικού οικήματος σήμερα στεγάζεται το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης.

Την εκδήλωση έκλεισε η Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης του χοροδιδασκάλου, κ. Κωστή Σκούρτη, με παραδοσιακούς χορούς στον προαύλιο χώρο του Μουσείου.

Το Πρόγραμμα ολοκληρώθηκε  με κεράσματα στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ερμιόνης.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης επιμελήθηκε  η εκπαιδευτικός, κα Τζωρτζίνα Σιάννα – Τζιέρη, γραμματέας του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ.

Με υπερηφάνεια και συγκίνηση το διήμερο 11 και 12 Μαρτίου οι παρευρισκόμενοι αναπόλησαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Ερμιόνη και συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και δημοκρατικού ελληνικού κράτους.

Σχόλια

Exit mobile version