home design 800x400

home design 1170Χ320

Αλλάζουν όλα στη διαχείριση απορριμμάτων σε Μεσσηνία και Λακωνία

Μέχρι την 1η Μαΐου η λειτουργία της μονάδας στην Καλλιρρόη, μέχρι την 1η Ιουνίου, επίσημη ανακοίνωση Περιφέρειας και διαχειρίστριας εταιρείας
Σκουπίδια Πελοποννήσου

Το αργότερο την 1η του ερχόμενου Μαΐου ξεκινά η μεταβατική λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη της Μεσσηνίας, ενώ το αργότερο την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει και η αντίστοιχη λειτουργία στη μονάδα διαχείρισης στη Σκάλα της Λακωνίας.

Αυτό ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα Πέμπτη 9 Μαρτίου, στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με στελέχη της εταιρείας που έχει αναλάβει την ΣΔΙΤ της κεντρικής διαχείρισης, παρουσία και των αντιπεριφερειαρχών Χρήστου Λαμπρόπουλου -αρμόδιου μεταξύ άλλων για την εν λόγω ΣΔΙΤ- και Μεσσηνίας Ανδρέα Τσουκαλά.

Επιπλέον, ο περιφερειάρχης κάλεσε “τους φίλους δημάρχους να μην προβαίνουν σε ανακοινώσεις όσον αφορά στους χρόνους λειτουργίας των μονάδων, διότι δημιουργείται σύγχυση -και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες. Να μην διαβάζουμε και να μην ακούμε Αύγουστο, Σεπτέμβριο και όλα αυτά τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας” επισήμανε ο Π. Νίκας.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι οι εργασίες, τόσο στην Καλλιρρόη, όσο και στη Σκάλα, είναι εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί:

Όσον αφορά στη μονάδα διαχείρισης στη Μεσσηνία, στην Καλλιρρόη, θα λειτουργήσει την 1η Μαΐου, συν πλην μία εβδομάδα. Το πιθανότερο πλην μία εβδομάδα, εντός του Απριλίου δηλαδή. Κινείται εντός χρονοδιαγράμματος και να μην διαβάζουμε και να μην ακούμε Αύγουστο, Σεπτέμβριο και όλα αυτά τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας. Η όποια καθυστέρηση συνδέεται με τις κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις που είχαμε που επηρέασαν αρνητικά τις εργασίες στο πεδίο. Πρώτη Μαΐου συν πλην μία εβδομάδα. Επιδίωξη να δουλέψουμε, να πάρουμε σκουπίδια -μεταβατική διαχείριση πάντα- στα τέλη του Απριλίου.

Για τη Σκάλα, η οποία θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, η έναρξη μεταβατικής λειτουργίας προσδιορίζεται την 1η Ιουνίου, συν πλην μία εβδομάδα -και και αυτή εντός χρονοδιαγράμματος” δήλωσε ο Π. Νίκας, ειδικότερα, ευχαριστώντας τόσο τους παριστάμενους αντιπεριφερειάρχες, όσο και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου “για την προσπάθεια την οποία καταβάλλουν για να λύσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί εδώ και 30 χρόνια. Προφανώς αναγνωρίζω την προσφορά των προηγούμενων. Δεν μηδενίζουμε κανενός το έργο” τόνισε ο περιφερειάρχης.

Στο ίδιο χρονοδιάγραμμα αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο Γιώργος Αγραφιώτης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και διευθύνων σύμβουλος του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης που “τρέχει” το έργο του ΣΔΙΤ.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ – ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Ειδικότερα, στην αρχική του τοποθέτηση, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας σημείωσε:

“Ξεκινώντας, θέλω να παρακαλέσω ιδιαίτερα τους φίλους δημάρχους να μην προβαίνουν σε ανακοινώσεις όσον αφορά στους χρόνους λειτουργίας των μονάδων, διότι δημιουργείται σύγχυση. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες. Είμαστε μια σκάλα την οποία ανεβαίνουμε συνεχώς και ξεπερνάμε δυσκολίες.

Από τη δική μας την πλευρά, θέλω να σας πω ότι είμαστε ευχαριστημένοι. Πρώτον, γιατί το έργο είναι εντός χρονοδιαγράμματος, εντός σύμβασης. Δεν είμαστε εκτός σύμβασης. Ούτε ως προς τους χρόνους. Το δεύτερο ότι τα στελέχη μας είναι ικανοποιημένα από την ποιότητα του έργου. Και η ποιότητα και το έργο είναι εντός των προδιαγραφών των ποιοτικών που προβλέπονται.

Η κεντρική μονάδα διαχείρισης, όπως ξέρετε, βρίσκεται στην Παλαιόχουνη. Σήμερα η Παλαιόχουνη διαχειρίζεται το μεγάλο μέρος των απορριμμάτων της Περιφέρειάς μας, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία. Κατασκευάζεται -και το διαπιστώσαμε και εμείς- ίσως το πιο σύγχρονο εργοστάσιο διαχείρισης των απορριμμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εχει ολοκληρωθεί η μεταβατική λειτουργία του και από την 1η Μαρτίου είμαστε στη δοκιμαστική λειτουργία, δηλαδή στον πρόλογο της κανονικής λειτουργίας, η οποία πολύ σύντομα -και μέσα στο μήνα- θα έχει ολοκληρωθεί, με επιδίωξη να έχουμε μικρότερο υπόλειμμα από αυτό το οποίο προβλέπει ακόμα και η σύμβαση της τάξεως του 20%.

Για τη συγκεκριμένη μονάδα, η οποία ολοκληρώθηκε πλέον -δοκιμαστική λειτουργία, κανονική λειτουργία- γρήγορα θα γίνουν τα εγκαίνιά της στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Όσον αφορά στη μονάδα διαχείρισης στη Μεσσηνία, στην Καλλιρρόη, θα λειτουργήσει την 1η Μαΐου, συν πλην μία εβδομάδα. Το πιθανότερο πλην μία εβδομάδα, εντός του Απριλίου δηλαδή. Και αυτή κινείται εντός χρονοδιαγράμματος και να μην διαβάζουμε και να μην ακούμε Αύγουστο, Σεπτέμβριο και όλα αυτά τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας. Η όποια καθυστέρηση συνδέεται με τις κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις που είχαμε που επηρέασαν αρνητικά τις εργασίες στο πεδίο. Πρώτη Μαΐου συν πλην μία εβδομάδα. Επιδίωξη να δουλέψουμε, να πάρουμε σκουπίδια -μεταβατική διαχείριση πάντα- στα τέλη του Απριλίου.

Για τη Σκάλα, η οποία θα διαχειρίζεται τα σκουπίδια της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας η έναρξη μεταβατικής λειτουργίας προσδιορίζεται την 1η Ιουνίου συν πλην μία εβδομάδα -και και αυτή εντός χρονοδιαγράμματος.

Με την λειτουργία των δύο αυτών μονάδων σταματούν να έρχονται στην Παλαιόχουνη τα απορρίμματα από τους Δήμους Ελαφονήσου, Σπάρτης και Δυτικής Μάνης, με την υποχρέωση να δούμε πως ακριβώς θα γίνει να επιστρέψουμε στις περιοχές αυτές κάποια απορρίμματα τα οποία διατέθηκαν στην Παλαιόχουνη”.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι “όλα τα μεγάλα ζητήματα, δηλαδή προσφυγές συλλόγων, φορέων και λοιπά, έχουν απορριφθεί με απόφασή του ΣτΕ. Από εκεί και πέρα μπαίνουν κάποιες υποθέσεις ήσσονος σημασίας, αλλά νομίζω και με το δικαστικό θέμα αυτό το τεράστιο θέμα τελειώσαμε”.

Ο περιφερειάρχης κάλεσε, εξ άλλου, την εταιρεία -διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται σε εξειδικευμένους εργάτες- να επιλέξει εργαζόμενους από τις περιοχές στις οποίες λειτουργούν οι μονάδες διαχείρισης, δηλαδή από την Παλαιόχουνη και την γύρω περιοχή, την Σκάλα και τη γύρω περιοχή και την Καλλιρρόη, τον Μελιγαλά και την γύρω περιοχή “ως μια από τις ανταποδόσεις προς τις περιοχές όπου έχουμε τις συγκεκριμένες μονάδες” όπως είπε.

ΟΦΕΙΛΕΣ

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας αναφέρθηκε επίσης και στο  θέμα της οφειλής περίπου σε 3.000.000 ευρώ ορισμένων δήμων προς την διαχειρίστρια εταιρεία:

“Θα ήθελα να τονίσω, ωστόσο, ότι υπάρχει κίνδυνος διότι κάποιοι δήμοι, ιδιαίτερα μεγάλοι δήμοι, δεν πληρώνουν. Εισπράττουν, αλλά δεν πληρώνουν. Είναι μια συμπεριφορά η οποία δημιουργεί κινδύνους. Πέρασε μια τροπολογία στην Βουλή, πιστεύω να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες. Εμείς δεν θέλουμε ο κόσμος στους συγκεκριμένους δήμους να μείνει με τα σκουπίδια στις πόρτες του και αυτό δεν θα γίνει. Πρέπει όμως να πληρωθούν τα χρήματα τα οποία οφείλονται. Διαχείριση απορριμμάτων δωρεάν δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

Το δεύτερο, το οποίο έχω να τονίσω και πάλι είναι για τα υλικά τα οποία δεν μπορούν να μπουν στη μονάδα, ιδιαίτερα τα ραδιενεργά. Δώσαμε κατευθύνσεις για το τι πρέπει να γίνει σε αυτό το θέμα, αλλά συνεχίζουν να έρχονται φορτηγά. Εχουμε ειδοποιήσει σχετικά την αστυνομία, παρακολουθούνται από τις αστυνομικές αρχές, γιατί ενδιαφέρει όλους μας η υγεία του κόσμου.

Τέλος, ξεκινάμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια μέσα στο μήνα, με τη συνεργασία των μέσων ενημέρωσης, για την ανακύκλωση. Να αυξήσουμε την ανακύκλωση ώστε να μειωθεί και το κόστος των πολιτών το σχετικό με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λύσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί εδώ και 30 χρόνια. Προφανώς αναγνωρίζω την προσφορά των προηγούμενων. Δεν μηδενίζουμε κανενός το έργο” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Σκουπίδια σύσκεψη

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στη συνέχεια, ως προς το κόστος διαχείρισης, αλλά και τις οφειλές ορισμένων από τους δήμους, ο Π. Νίκας δήλωσε:

“Για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν ληφθεί αποφάσεις πριν γίνω εγώ περιφερειάρχης. Και ο ΦοΔΣΑ χει συμφωνήσει και οι δήμαρχοι έχουν συμφωνήσει για το συγκεκριμένο κόστος της λειτουργίας.

Ο δήμος, όπως ξέρετε, εισπράττει τέλη για τα απορρίμματα και προφανώς αυτά τα τέλη έπρεπε να τα έχει προσαρμόσει -με αποφάσεις προηγούμενων χρόνων- στις σύγχρονες απαιτήσεις που έχει η διαχείριση των απορριμμάτων. Πολλοί το έχουν κάνει και θέλω να μιλήσω ιδιαίτερα για τη φερεγγυότητα των μικρών δήμων. Συνολικά έχουμε 26 δήμους στην Περιφέρεια. Από ορισμένους από αυτούς υπήρχε αυτή η άρνηση -δηλαδή να στείλουμε το λογαριασμό στην επόμενη δημοτική αρχή, εκλογές έρχονται. Δυστυχώς αυτή είναι η λογική.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε και πέρασε μια τροπολογία στη Βουλή, διαδικασία η οποία συντομεύει τις σχετικές διαδικασίες και επιβάλλει στον δήμο να πληρώσει μέσα από κεντρικούς αυτοτελείς πόρους ή ιδίους πόρους. Με τα χρήματα αυτά γίνεται μεταξύ άλλων και η μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Προφανώς για τους πολίτες δεν υπάρχει κίνδυνος να γεμίσει η πόλη σκουπιδομάνι, υπάρχει όμως κίνδυνος για τη λειτουργία του δήμου και το πρόγραμμα που εκτελεί μέσω του προϋπολογισμού του, είτε τις λειτουργικές δαπάνες.

Είμαστε 2 πλευρές, η εταιρεία και το δημόσιο. Οταν η εταιρεία δεν εισπράττει χρήματα -και χρωστάμε πάνω από 3.000.000 ευρώ, αυτό συμβαίνει τώρα- προφανώς η εταιρία μπορεί να επικαλεστεί λόγους οι οποίοι συνδέονται με τη λειτουργία των εργοστασίων. Χρειάζονται χρήματα, όπως καταλαβαίνετε για να λειτουργήσουν οι μονάδες.

Εν πάση περιπτώσει, πιστεύω ότι θα συνεννοηθούμε και θα ξεπεραστεί το πρόβλημα. Εχουμε καλή συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ, ιδιαίτερα με τον πρόεδρο, τον κύριο Αργειτάκο, και είμαι βέβαιος ότι θα κινήσει τις σχετικές διαδικασίες, διότι εμείς ως Περιφέρεια δεν μπορούμε να πάμε πρωτογενώς στον δήμο, πάει ο ΦοΔΣΑ που είναι ο σύλλογος των δήμων για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η δική μας επιδίωξη είναι στις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και θα παραδώσουμε τις μονάδες στον ΦοΔΣΑ, αυτές να λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

Σε ερώτηση που ακολούθησε, σχετικά με τον τρόπο που θα εξοφλήσουν οι οφειλέτες δήμοι, ο περιφερειάρχης τόνισε:

“Κοιτάξτε, εμείς είμαστε μια έκφραση του περιφερειακού κράτους εδώ στην Περιφέρεια εκτελούμε ένα μέρος του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή διαχειριζόμαστε χρήματα των φορολογουμένων. Οι δήμοι, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, διαχειρίζονται και αυτοί τον κρατικό προϋπολογισμό, το κράτος τους δίνει τα χρήματα.

Κανένας δήμος δεν μπορεί να επιβιώσει από τα τέλη τα οποία εισπράττει από τους δημότες, εκτελούν τον κρατικό προϋπολογισμό για αυτό και ελέγχονται. Είναι προφανές ότι τα χρήματα που τους δίνει η κυβέρνηση, όταν είναι αφερέγγυοι δεν θα τους τα δίνει. Επομένως κάπου δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

Αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορεί να είσαι αφερέγγυος όταν έχεις συμφωνήσει σε μια διαδικασία ή να λες ‘θα φτιάξω δικό μου εργοστάσιο εγώ και θα είναι τζάμπα τα σκουπίδια που θα διαχειρίζομαι’. Δεν μπορεί να το παίζουμε τζάμπα μάγκες. Αν είναι να βοηθήσουμε, θα βοηθήσουμε, αλλά η αυτοδιοίκηση το πρώτο που θέλει είναι φερεγγυοτητα και προς τους πολίτες και προς τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται”.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Απαντώντας, εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας σχετικά με την χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημείωσε τα εξής:

“Είναι ένα θέμα το οποίο μας τίθεται συνεχώς και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν ξέρω τι ανησυχία υπάρχει, το έργο χρηματοδοτείται κανονικά από την ελληνική κυβέρνηση. Αν υπάρχει ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Ενωση -κατά την άποψή μου δεν υπάρχει κανένα ζήτημα- αυτό θα λυθεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προφανώς αν υπάρχει άρνηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πληρωθεί διαφορετικά από την ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι ούτε το πρώτο έργο, ούτε το τελευταίο. Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για τους πολίτες δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα” τόνισε ο Π. Νίκας.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Αγραφιώτης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και διευθύνων σύμβουλος του ιδιωτικού φορέα σύμπραξης που “τρέχει” το έργο του ΣΔΙΤ, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους δήμους για τη συνεργασία τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

“Πέρασε ένας χρόνος από τότε που ξεκινήσαμε τη μεταβατική διαχείριση στην Παλαιόχουνη, τη μεταβατική διαχείριση της διαχειριστικής ενότητας 1, δηλαδή Αρκαδία, Κορινθία, Αργολίδα. Νομίζω ότι διαχειριστήκαμε με ένα σύννομο και ευπρεπή τρόπο τα απορρίμματα αυτής της ενότητας αυτή την περίοδο. Από εδώ όμως και μετά γυρίζουμε σελίδα. Από προχθές από την 1η Μαρτίου ξεκινήσαμε τις δοκιμαστική λειτουργία της κανονικής διαχείρισης, όπως σας είπε ο περιφερειάρχης, και ήδη από σήμερα -έστω αύριο το αργότερο- ξηλώνουμε όλες τις εγκαταστάσεις της μεταβατικής διαχείρισης. Δηλαδή όλο το εισερχόμενο απόρριμμα αυτής της διαχειριστικής ενότητας πηγαίνει σε μια κανονική διαχείριση.

Κάτι το οποίο εμείς πιστεύαμε όλο αυτό το διάστημα, αλλά δεν το λέγαμε ποτέ, περιμένοντας να δούμε τα αποτελέσματα, είναι ότι από την αρχή της δοκιμαστικής λειτουργίας η μονάδα της Παλαιόχουνης κάθε μέρα σπάει και ένα ρεκόρ ως προς τα αποτελέσματα. Είναι μια μονάδα η οποία υπερκαλύπτει τα συμβατικά, είναι μια μονάδα πολύ καλύτερη σε αποτέλεσμα περιβαλλοντικό, ενεργειακό, από αυτό που συμβασιοποιήσαμε και υπογράψαμε όταν υπογράψαμε τη σύμβαση. Αρα είναι σίγουρα η καλύτερη πια μονάδα της χώρας και μία από τις καλύτερες μονάδες της Ευρώπης. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα, αυτή είναι η αλήθεια για αυτή τη μονάδα.

Ταυτόχρονα είναι μια μονάδα η οποία έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, καθότι παράγει την ηλεκτρική ενέργεια την οποία ξοδεύει. Οι εγκαταστάσεις σύντομα θαείναι επιδείξιμες, για σχολεία, δήμους, οργανώσεις, συμβάλλοντας σημαντικότατα στην εκπαίδευση των παιδιών μας και στην αντίληψη που πρέπει να έχουν για ένα σύγχρονο περιβάλλον.

Την 1η Μαΐου, συν πλην, ξεκινάμε τη μεταβατική διαχείριση της Μεσσηνίας, δηλαδή ό,τι κάναμε αυτό τον χρόνο που μας πέρασε στην Αρκαδία, αυτό θα κάνουμε στη Μεσσηνία. Και από την 1η Ιουνίου και μετά στη Λακωνία. Η Μεσσηνία στο τέλος του έργου, δηλαδή με την ολοκλήρωση της μεταβατικής μετά από ένα χρόνο, θα είναι μια μικρή Αρκαδία, θα είναι μια μικρή Παλαιόχουνη. Είναι η ίδια τεχνολογία, η ίδια διαδικασία, το ίδιο process, με αυτό στην Παλαιόχουνη. Αργότερα 1 – 2 μήνες μετά από τη Μεσσηνία, άρα και με το τέλος, η Λακωνία θα είναι μια μικρότερη Μεσσηνία”.

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Ο Γ, Αγραφιώτης, στη συνέχεια, με αφορμή σχετική ερώτηση, εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας στην Παλαιόχουνη:

“Η μονάδα αυτή δεν κάνει καύση απορριμμάτων, κάνει μια μηχανική διαλογή, κάνει μια μηχανική ανακύκλωση, έντονη μηχανική ανακύκλωση, σοβαρή μηχανική ανακύκλωση, μηχανική ανακύκλωση στην οποία δεν ακουμπάει ανθρώπινο χέρι. Βγάζει πληθώρα ανακυκλώσιμων υλικών. Τα οποία η μικρή μας εμπειρία λέει ότι είναι πολύ καλής ποιότητος, έτσι όπως προκύπτουν από τις δικές μας μονάδες. Βγάζει κομπόστ, το οργανικό πηγαίνει και γίνεται κομπόστ και πριν γίνει το οργανικό κομπόστ μπαίνει σε μια αναερόβια διαδικασία, η οποία παράγει βιοαέριο, το κλασικό βιοαέριο που βλέπετε στις μονάδες των κτηνοτροφικών αποβλήτων και το οποίο βιοαέριο οδηγείται στην παραγωγή ενέργειας

Αρα δεν έχουμε καύση σκουπιδιών, παίρνουμε το βιοαέριο και παράγουμε ενέργεια από τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης του οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων -δηλαδή τα φαγητά. Πόση είναι αυτή η ενέργεια η οποία παράγεται σε αυτό το εργοστάσιο; Είναι όση σχεδόν δαπανά για τη λειτουργία του. Αν είχαμε καύση, η ενέργεια η οποία θα παραγόταν από το εργοστάσιο-αν καίγαμε τα πλαστικά, τα χαρτιά- θα ήταν γύρω στις 10 φορές περισσότερη από αυτή που παράγει. Αρα έχουμε μια ήπια διαδικασία αναερόβιας χώνευσης και παραγωγής ενέργειας”.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Εξ άλλου, αναφερόμενος στο κόστος για τους πολίτες της Περιφέρειας, ο Γ. Αγραφιώτης δήλωσε:

“Στη Βουλή απαντήθηκε από δύο συνεχόμενες κυβερνήσεις -και από την προηγούμενη κι από τη σημερινή- ότι το τέλος που προκύπτει για τους πολίτες της Πελοποννήσου είναι το χαμηλότερο από όλα τα υπόλοιπα ΣΔΙΤ της χώρας.

Είναι το χαμηλότερο γιατί αυτή η μονάδα, χρησιμοποιώντας την υψηλότερη τεχνολογία, καταφέρνει να έχει το χαμηλότερο κόστος. Δηλαδή αυτή η μονάδα έχει έσοδα από παραγωγή ενέργειας, έχει έσοδα από ανακυκλώσιμα, άρα καταφέρνει να προσφέρει στον πολίτη το χαμηλότερο κόστος. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που κατατέθηκε επίσημα στη Βουλή από 2 διαδοχικές κυβερνήσεις”.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis