Ως «διαμάντι του Υπερταμείου» χαρακτηρίζει το αεροδρόμιο Καλαμάτας δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», το οποίο αναφέρεται στο πώς θα αξιοποιηθούν τα μικρά αεροδρόμια της χώρας που βρίσκονται σε διαδικασία παραχώρησης.
Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι οι επιδόσεις του αεροδρομίου Καλαμάτας είναι τέτοιες που το εντάσσουν απευθείας σε μεγαλύτερη κατηγορία από τα υπόλοιπα 22 μικρά αεροδρόμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 κατέγραψε 317.000 διεθνείς επιβάτες, ενώ την περασμένη τουριστική σεζόν σημείωσε ρεκόρ στην κίνηση εξωτερικού με σχεδόν 325.000 επιβάτες. Με βάση αυτά, φαντάζει πολύ μικρός ο στόχος της παραχώρησης των 500.000 επιβατών μέχρι το 2030.
Η αξιοποίηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι κορυφαίες επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού ανεβάζουν και πάλι στροφές στην αξιοποίηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων.
Έχοντας δρομολογήσει την αξιοποίηση του αερολιμένα Καλαμάτας, που αποτελεί το διαμάντι της λίστας με τις μικρές πύλες της χώρας, το Υπερταμείο ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση και των υπόλοιπων 22 αερολιμένων. Εξετάζοντας σενάρια με επιδότηση λειτουργίας, στοχεύει να ενισχύσει την ελκυστικότητα της μακροχρόνιας συμφωνίας παραχώρησης.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μικρότερων αεροδρομίων της χώρας είναι οι «χαμηλές πτήσεις» σε όρους επιβατικής κίνησης, καθώς και η ανάγκη επενδύσεων για την αναβάθμιση των συχνά απαρχαιωμένων υποδομών. Ειδικότερα, το έτος-ρεκόρ προ πανδημίας, το 2019, στους 23 αερολιμένες που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) διακινήθηκαν μόλις 1,8 εκατ. ταξιδιώτες, όταν στα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece ταξίδεψαν 30,16 εκατ. ταξιδιώτες.
Η ανάκαμψη του 2022 ανέβασε τα μικρότερα αεροδρόμια της χώρας πάνω από τα 2,1 εκατ. επιβάτες.
Οι επιδόσεις της Καλαμάτας
Το Υπερταμείο, έχοντας ξεκινήσει την επικαιροποίηση της μελέτης αξιοποίησης των 22 αεροδρομίων, που θα γίνει μέσω μακροχρόνιας παραχώρησης ή ΣΔΙΤ, στοχεύει να προχωρήσει με ένα ενιαίο cluster, για να μην έχουμε αεροδρόμια πολλών ταχυτήτων.
Για την προετοιμασία της διαγωνιστικής διαδικασίας, το Υπερταμείο κινείται στα πρότυπα αυτής που ακολούθησε για την Καλαμάτα, με αφετηρία την πρόσληψη συμβούλων που θα «ακτινογραφήσουν» την υφιστάμενη κατάσταση, τις υποδομές και προοπτικές.
Ο διαγωνισμός αναζήτησης νομικού, τεχνικού και οικονομικού συμβούλου βγήκε στον αέρα τον περασμένο Δεκέμβριο και η σύμβαση θα έχει διάρκεια 30 μηνών.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των μελετητών, η αναβάθμιση και παραχώρηση των 22 περιφερειακών αεροδρομίων θα επαυξήσει την επιβατική κίνηση κατά 43% μέχρι το 2030, ενώ την τουριστική κίνηση, ιδιαιτέρως στις νησιωτικές περιοχές, κατά 40% σε βάθος χρόνου.
Οι δε επιδόσεις του αεροδρομίου Καλαμάτας το εντάσσουν απευθείας σε άλλη κατηγορία από τα υπόλοιπα αεροδρόμια. Το ενδιαφέρον, άλλωστε, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για το αεροδρόμιο Καλαμάτας που προκηρύχθηκε το Σεπτέμβριο του 2022 ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τέσσερις ισχυρές συμμετοχές που συνδυάζουν εγχώρια και διεθνή παρουσία.