Ερώτηση στην κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Χήτας και τονίζει πως “ο νέος διαγωνισμός του ΟΔΑΠ που παραδίδει αναψυκτήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε μεγάλες αλυσίδες είναι φωτογραφικός, εξοστρακίζοντας έτσι μικρομεσαίους επιχειρηματίες.” Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν τζίρο πάνω από 1 εκ. ευρώ κατά την πενταετία 2017-21 ή να διαθέτει τουλάχιστον δέκα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλειστής ή ανοιχτής αγοράς τροφίμων – ροφημάτων σε δύο τουλάχιστον διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας.
Όπως γίνεται κατανοητό, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποκλείονται αυτόματα από τον διαγωνισμό, πετώντας στον δρόμο δεκάδες οικογένειες που υποχρεώνονται από την Πολιτεία να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους εντός τριών ημερών.
Στην Αργολίδα προβλέπονται αναψυκτήρια σε Παλαμήδι και Μυκήνες και αυτόματοι πωλητές νερού και αναψυκτικού στην Επίδαυρο και επίσης στις Μυκήνες, χωρίς όμως να μπορούν να συμμετέχουν οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.
Η ερώτηση του Κωνσταντίνου Χήτα
«Κυρία Υπουργέ,
Απόγνωση και έντονος προβληματισμός διακατέχει ιδιοκτήτες αναψυκτηρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που βλέπουν κυριολεκτικά να υποχρεώνονται από την Πολιτεία να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους εντός τριών ημερών. Με ξαφνική απόφαση ο ΟΔΑΠ (Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων) προκήρυξε την 1η Φεβρουαρίου Δημόσιο Ανοιχτό Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για 59 αναψυκτήρια και εστιατόρια σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας, καθώς και εγκατάσταση αυτόματων πωλητών νερού – αναψυκτικών σε 36 άλλα σημεία. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, μπορεί ο διαγωνισμός να είναι φαινομενικά δημόσιος και ανοιχτός, όμως τα κριτήρια επάρκειας που επιβάλλονται αποκλείουν μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όπως και όσους τα λειτουργούσαν επί σειρά ετών. Έτσι, όταν απαιτείται από τον υποψήφιο πλειοδότη να έχει τζίρο πάνω από 1 εκ. ευρώ κατά την πενταετία 2017-21 ή να διαθέτει τουλάχιστον δέκα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλειστής ή ανοιχτής αγοράς τροφίμων – ροφημάτων σε δύο τουλάχιστον διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας, γίνεται ευδιάκριτο ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός καθίσταται απαγορευτικός για πολλούς και απευθύνεται μόνο σε λίγες και μεγάλες αλυσίδες τροφοδοσίας αποκλείοντας μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν φωτογραφικό διαγωνισμό του οποίου ο χρόνος διεξαγωγής του (παραμονές εκλογών) εγείρει πολλά και αναπάντητα ερωτήματα, αναφορικά με τη σκοπιμότητα της εν λόγω απόφασης. Με αναλγησία κι έλλειψη στοιχειώδους αιδούς η Πολιτεία ετσιθελικά πετά στον δρόμο δεκάδες οικογένειες χωρίς κανείς να αναρωτηθεί για την τύχη τους. Η θέσπιση ακραίων όρων ως προαπαιτούμενα συμμετοχής στον διαγωνισμό κάνει και τον πιο καλοπροαίρετο πολίτη να αναρωτιέται, να κάνει δεύτερες σκέψεις για την ορθότητα και τη σκοπιμότητα που ο συγκεκριμένος διαγωνισμός εξυπηρετεί και να ζητά απαντήσεις που σίγουρα πρέπει να δοθούν κάποια στιγμή.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποτρέψετε να μείνουν με μηδενικό εισόδημα δεκάδες οικογενειών που ξαφνικά και αναίτια υποχρεώνονται από την Πολιτεία να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους εντός τριών ημερών;
2. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες αναθεώρησης των ακραίων όρων του διαγωνισμού, προκειμένου να δώσετε τη δυνατότητα σε περισσότερους μικρομεσαίους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν με ισοτιμία στον εν λόγω διαγωνισμό;
3. Για ποιους λόγους προκηρύξατε τον συγκεκριμένο διαγωνισμό και μάλιστα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με ανέφικτους όρους για μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες; Τι θα απαντούσατε στον όποιον καχύποπτο έκανε λόγο για φωτογραφικό διαγωνισμό και επιδιωκόμενη χαριστική ανάθεση σε ημέτερους;»