Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου Ναυπλίου, Δημήτρης Κωστούρος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αργολίδας, Δρ. Βασίλειος Πολύδωρος, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΣ Harvard, Δρ. Χρήστος Γιαννόπουλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μαραθωνίου Ναυπλίου προσκαλούν εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο βιωματικό εργαστήριο με τίτλο: «Βία στο σχολείο – εκφοβισμός. Ας το συζητήσουμε, για να το σταματήσουμε».
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ναυπλιέων (ΔΟΠΠΑΤ), η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Αργολίδας, και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard.
Το βιωματικό εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Μαρτίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα διαλέξεων «Οικογενείας Νικολάου Μαζαράκη» του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος, Πανεπιστήμιο Harvard, και διοργανώνεται με αφορμή την 6η Μαρτίου – Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Αργολίδας, Δρ. Βασίλης Πολύδωρος, θα κάνει εισαγωγική εισήγηση στο θέμα με αφορμή το νέο σχέδιο Νόμου: «Ζούμε αρμονικά – Σπάμε τη σιωπή».
Συντονίστρια του βιωματικού εργαστηρίου θα είναι η Άρτεμις Κ. Τσίτσικα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Επιστημονική Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής
Σύντομα βιογραφικά σημειώματα εισηγητών
Ο Δρ. Βασίλης Πολύδωρος είναι Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Αργολίδας. Σπούδασε στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, πτυχίο το 1982, υπότροφος του ΙΚΥ και Διδακτορικό το 1986. Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτιρίων (2008) και στο Δημοτικό Ωδείο Αχαρνών Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής (2011).
Δραστηριοποιείται στο χώρο της εκπαίδευσης από το 1982, με διδακτική εμπειρία στη Τριτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.
Έχει διατελέσει στέλεχος της Δημόσιας Εκπαίδευσης από το 1993 έχοντας υπηρετήσει για περίπου μια 25ετία σε πολλές θέσεις Διοικητικής και Παιδαγωγικής ευθύνης. Παράλληλα συμμετείχε σε υπηρεσιακά συμβούλια και έχει μεγάλη εμπειρία από τη συμμετοχή σε διάφορες Επιτροπές, Προγράμματα, σε Σεμινάρια, Συμπόσια και Ημερίδες ή ως μέλος των οργανωτικών ή επιστημονικών επιτροπών επιμορφωτικών δραστηριοτήτων.
Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων, εκπαιδευτής εκπαιδευτών και διαθέτει πιστοποίηση καθοδηγητικής επάρκειας. Έχει άριστη γνώση των ΤΠΕ με εμπειρία στη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, και είναι Πιστοποιημένος Επιμορφωτής μεταπτυχιακού υλικού Ε2 και Επιμορφωτής Β΄ επιπέδου για τα επαγγέλματα γης, Επιμορφωτής Επιμορφωτών ΙΔΕΚΕ, ΕΚΕΠΙΣ, ενταγμένος στο μητρώο διδακτικού προσωπικού ΕΚΔΔΑ και Επιμορφωτής εκπαιδευτικών στο εξ αποστάσεως πρόγραμμα «Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Είναι συγγραφέας επιστημονικών εργασιών, σχολικών βιβλίων, άρθρων, εισηγητής σε διάφορα συνέδρια και μέλος των διαφόρων επιστημονικών ενώσεων.
Η παιδίατρος Άρτεμις Τσίτσικα αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθυντής: Καθηγητής Γ. Χρούσος). Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην Εφηβική Ιατρική (Α΄ Παιδιατρική Κλινική του Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής: Καθηγητής Γ. Χρούσος), την Εφηβική Γυναικολογία (Β΄ Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής: Καθηγητής Γ. Κρεατσάς) και σε θέματα Ψυχικής Υγείας των εφήβων (Παιδοψυχιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής: Αν. Καθηγητής Ι. Τσιάντης).
Εκπαιδεύτηκε στα πρωτόκολλα παρακολούθησης των εφήβων στη Λωζάνη της Ελβετίας (Prof. P.A. Michaud) και στον σχεδιασμό των Φιλικών για τους Νέους Υπηρεσιών (Youth friendly Services) σε επίσκεψη στα Γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) στη Γενεύη. Συνεργάζεται ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Michigan State University και στο Κentucky University των Η.Π.Α. σε θέματα Εφηβικής Ιατρικής. Εξελέγη Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Iατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (EΚΠΑ) και έχει τιμηθεί με δώδεκα επιστημονικά βραβεία και διακρίσεις. Είναι συγγραφέας επιστημονικών άρθρων και κεφαλαίων σε επιστημονικά συγγράμματα και προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πολυάριθμα Ελληνικά και Διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Το ερευνητικό της έργο εστιάζει σε θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των εφήβων στη χώρα μας. Υπήρξε συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Έρευνας EUNEΤ ADB www.eunetadb.eu, η οποία διεξήχθη σε επτά Ευρωπαϊκές χώρες και αφορούσε τις διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, καθώς και επικεφαλής του Προγράμματος «Αριάδνη» www.youth-health.gr και άλλων προγραμμάτων που αφορούν τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, τη σεξουαλική αγωγή, τους εμβολιασμούς, κ.α.
Είναι Ιδρυτική Επιστημονική Υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας(Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» (Διευθύντρια: Καθηγήτρια M. Τσολιά) από την έναρξη της λειτουργίας της (Οκτώβριος 2006) έως και σήμερα και επικεφαλής του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου της Μ.Ε.Υ. (Υπουργείο Υγείας) από τον Ιανουάριο του 2013.
Έχει την επιστημονική επιστασία του Οργανισμού «Μαζί για την Εφηβική Υγεία» www.youth-life.gr και είναι μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία της ENACSO (European NGO Alliance for Child Safety Online http://www.enacso.eu).
Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ) www.youth-med.gr