home design 800x400

home design 1170Χ320

Δομές για καινοτομία και επιχειρηματικότητα σε Τρίπολη, Ναύπλιο, Κόρινθο, Καλαμάτα και Σπάρτη

Υπογράφηκε η σύμπραξη Περιφέρειας και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την δημιουργία των δομών υποστήριξης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας
Ψηφιακός μετασχηματισμός

Τη σύμπραξη μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με αντικείμενο την δημιουργία δομών υποστήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηµατικότητας έντασης γνώσης στην Περιφέρεια υπέγραψαν στην Τρίπολη την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής.

“Η πράξη αυτή συνιστά μια μεγάλη προσπάθεια σε μια Περιφέρεια που δεν έχει και τις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας” δήλωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια επιδιώκει την ενίσχυση του Πανεπιστημίου και τη συνεργασία μαζί του και σε άλλα επίπεδα -“δυναμική Περιφέρεια σημαίνει δυναμικό Πανεπιστήμιο” επισήμανε ο περιφερειάρχης.

Τι περιλαμβάνει η δράση

Η εν λόγω δράση, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται σε 3.824.115,16 ευρώ, έχει ως αντικείμενο την διαμόρφωση δομών για την ανάδειξη και υποστήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας εντάσεως γνώσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Για την κάλυψη όλης της γεωγραφικής έκτασης της Περιφέρειας, το έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση µιας κεντρικής δομής στην Τρίπολη, και 4 περιφερειακών δομών σε Κόρινθο, Ναύπλιο, Καλαμάτα και Σπάρτη, που αφ’ ενός παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον και αφ’ ετέρου συνδέονται με τις περιοχές δραστηριοποίησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Υπογραφή Τρίπολη σύμβαση

Οι στόχοι

Βασικός στόχος των δομών αποτελεί η διαμόρφωση µιας νέου τύπου επιχειρηματικότητας εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας, που θα ενσωματώνει γνώση, καινοτομία και καλές πρακτικές, υποστηρίζοντας παράλληλα τις νέες επιχειρήσεις σε θέματα εξωστρέφειας, καινοτομίας και τεχνογνωσίας.

Παράλληλα, στόχο αποτελεί και η ενσωμάτωση της έρευνας που παράγεται στο Πανεπιστήμιο, καθώς και των τεχνολογικών και µη τεχνολογικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τη δράση των δομών, σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, ώστε τελικά να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ καινοτομίας και αγοράς, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας.

Επιπρόσθετα, µε τη δράση των δομών επιδιώκεται η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας µε άλλα οικοσυστήµατα της Ελλάδας και του εξωτερικού, για την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πώς θα επιτευχθούν

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, θα πραγματοποιηθούν δράσεις, οι οποίες θα αποσκοπούν στην κινητοποίηση των ερευνητών, φοιτητών, νέων απόφοιτων, υφιστάμενων ή νέων επιχειρήσεων, καθώς και λοιπών ενδιαφερόμενων απὀ την Περιφέρεια, ώστε τελικά να αναδυθούν και να αναπτυχθούν καινοτόμες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ακόμα, οι δομές θα διαθέτουν έναν μηχανισμό υποστήριξης, ο οποίος θα παρέχει στους ωφελούμενους υπηρεσίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους ιδέας, αλλά και των προσωπικών τους δεξιοτήτων, όπως είναι η εξατομικευμένη καθοδήγηση από ειδικούς µέντορες, η νομική, λογιστική και διοικητική υποστήριξη και η καθοδήγηση σε όλα τα στάδια ανάπτυξης µιας επιχείρησης.

Επιπλέον, βασικός άξονας του μηχανισμού υποστήριξης είναι η δικτύωση των ωφελούμενων, αλλά και η παροχή υπηρεσιών προετοιμασίας για την πρόσβαση σε πηγές χρηµατοδότησης, ώστε να µπορέσουν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους και να τις μετατρέψουν σε τελικά προϊόντα, αξιοποιήσιµα από την αγορά.

Για την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων του έργου, έχει δημιουργηθεί µια σύμπραξη δύο φορέων, οι οποίοι έχουν την κατάλληλη εμπειρία, δικτύωση και τεχνογνωσία για να αναλάβουν την υλοποίηση του έργου.

Ο ρόλος ΠαΠελ και Περιφέρειας

Κεντρικός αρωγός είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και καίριος πυλώνας του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, παυ ως ακαδημαϊκός φορέας της Περιφέρειας, γνωρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και µπορεί να συμβάλλει εμφατικά στην ανάπτυξη και υποστήριξη του τοπικού οικοσυστήματος. Ειδικότερα, θα συνδράμει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας για θέματα επιχειρηματικότητας, αλλά και

στην κινητοποίηση ερευνητών, φοιτητών και ευρύτερα µελών της ακαδημαϊκής κοινότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ώστε να αξιοποιήσουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα και να παράξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Απώτερος σκοπός είναι η ανάπτυξη και υποστήριξη τουλάχιστον 200 επιχειρηματικών σχημάτων, στο διάστημα λειτουργίας των δομών.

Με την αναγκαία συνδρομή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ως μοναδικού ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα µμπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή της ως φορέας υποστήριξης των μεγάλων αλλαγών και µμεταρρυθμιστικών τομών που απαιτούνται σήμερα στην τοπική αυτοδιοίκηση, να αντιμετωπίσει προβλήματα κομβικά, τόσο για την Περιφέρεια, όσο και για την χώρα, καθώς και να ανιχνεύσει λύσεις που θα µμετασχηματίσουν το υφιστάμενο αναπτυξιακό πρότυπο και την αναπτυσσόμενη κουλτούρα επιχειρηματικότητας, θέτοντας στο επίκεντρο τους νέους.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis