Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος κάνει λόγο για «απόφαση βόμβα» της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία δόθηκε στις εταιρείες διαχείρισης υποχρεώσεων, τους λεγόμενους «servicers», το «πράσινο φως» και η νόμιμη δυνατότητα να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό funds που έχουν αγοράσει «πακέτα» κόκκινων δανείων.
Όπως αναφέρει η ΟΕΕΣΠ:
«Η απόφαση αυτή, θα προκαλέσει ένα τεράστιο ντόμινο εξελίξεων και σίγουρα θα αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, σε μια περίοδο με τον πληθωρισμό στα ύψη.
Η «επόμενη μέρα» της απόφασης θα φέρει χιλιάδες ακίνητα – πρώτες κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους- να βγαίνουν προς πλειστηριασμό, αφού οι δανειολήπτες δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό ένδικο μέσο ανακοπής ή καθυστέρησης. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρόλο που χάνει περίπου 53 δις από φόρους -αφού τα funds δεν θα φορολογηθούν στην Ελλάδα αλλά στις χώρες που έχουν δηλώσει ως έδρα- συνεχίζει να κωφεύει και απλά να παρακολουθεί στο «κολοσσαίο» τα λιοντάρια να κατασπαράζουν τους διάφορους ατυχείς πολίτες, επιχειρηματίες και όχι τους μπαταχτσήδες, όπως τους αποκαλεί.
Μετά από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών τραπεζών από το κράτος, με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, ο δανειολήπτης χάνει το ακίνητό του για ένα μικρό χρέος και οι υπόλοιποι κρίκοι της αλυσίδας – τράπεζα, fund, servicer- απλά κερδοσκοπούν. Σημειώνουμε δε, ότι πέρα από τα «κόκκινα δάνεια» και τον κίνδυνο οι servicers να χτυπήσουν άμεσα το σφυρί του πλειστηριασμού, υπάρχει και ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς επισφαλειών εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.
Η κυβέρνηση οφείλει να πατήσει φρένο και να προστατεύσει τον αδύναμο δανειολήπτη, με αποδεδειγμένη αδυναμία, αλλά και τα δικά της συμφέροντα καθώς και να πιέσει τις τράπεζες να κινηθούν έγκαιρα και να ρυθμίσουν με ρεαλιστικούς και βιώσιμους όρους τις οφειλές. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένα νέο προστατευτικό πλαίσιο για τους οφειλέτες, το οποίο θα περιέχει την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Επίσης, ανεξάρτητα από την απόφαση του Αρείου Πάγου πρέπει άμεσα να βελτιωθεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών με αύξηση του ετήσιου ατομικού ορίου εισοδήματος για τους ευάλωτους στα 12.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για τη σύζυγο και 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο) και υποχρέωση των funds να δέχονται την προτεινόμενη ρύθμιση χωρίς να έχουν το δικαίωμα άρνησης, καθώς μόνο έτσι θα καταστεί πιο ευέλικτος και αποτελεσματικός.
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει το επείγον της διευθέτησης του θέματος και όχι να νίπτει τας χείρας της, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα σε μαζικούς πλειστηριασμούς, αγνοώντας ότι οι δανειολήπτες βρίσκονται μια ανάσα από την απώλεια της περιουσίας τους. Η εξεύρεση αποτελεσματικής λύσης είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας αλλά και για την οικονομία της χώρας μας».