home design 800x400

home design 1170Χ320

Ξεχάστε ότι ξέρατε στη διαχείριση απορριμμάτων – Νέες προδιαγραφές για την Πελοπόννησο

Τι αλλάζει στις μονάδες που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται σε Ηλεία, Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία
Σκουπίδια Πελοποννήσου

Η αναβάθμιση έξι μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων ώστε να μετατραπούν σε μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης (ΜΑΑ) και η αλλαγή των προδιαγραφών σε άλλες 11 μονάδες που βρίσκονται υπό κατασκευή ή έχουν αναδόχους ανά την Ελλάδα περιλαμβάνονται στη συμφωνία κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση 600 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για κονδύλια με τα οποία θα αναβαθμιστούν οι συγκεκριμένες 17 μονάδες και θα κατασκευαστούν άλλες 18 που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία ή θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες.

Ποιες μονάδες μετατρέπονται σε ΜΑΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεχίσει τις χρηματοδοτήσεις ζήτησε να μετατραπούν σε ΜΑΑ οι τέσσερις μονάδες επεξεργασίας που λειτουργούν με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε Ιωάννινα (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), Κοζάνη (Ηλέκτωρ), Σέρρες (Intrakat – Archirodon – Envitec) και Ηλεία (ΑΒΑΞ – Μεσόγειος). Αναβαθμίζονται, επίσης, οι μονάδες σε Χανιά και Αλεξανδρούπολη που κατασκευάστηκαν ως παραδοσιακά δημόσια έργα.

Οι σημερινές μονάδες υποστηρίζουν την επεξεργασία κυρίως σύμμεικτων απορριμμάτων και μόνο ενός τμήματος των χωριστά συλλεχθέντων βιοαποβλήτων. Με την αναβάθμιση σε ΜΑΑ θα μπορούν να δέχονται και να επεξεργάζονται κυρίως αστικά απορρίμματα που συλλέγονται χωριστά, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης, μέσω μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας.

Αλλάζουν οι προδιαγραφές για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Για να λάβει η Ελλάδα τα 600 εκατ. κοινοτικής χρηματοδότησης, συμφώνησε, επίσης, να αλλάξουν οι προδιαγραφές σε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που προκηρύχθηκαν την τελευταία τριετία και αρκετές βρίσκονται υπό κατασκευή. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται οι τρεις μονάδες που κατασκευάζονται μέσω ΣΔΙΤ (από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία. Στον ίδιο κατάλογο βρίσκονται και οι υπό κατασκευή μονάδες σε Θήβα, Αμάρι Κρήτης, Ζάκυνθο, Τρίκαλα, Σητεία, Χίο, Ηράκλειο και Κεφαλονιά.

Με τις νέες προδιαγραφές προωθούνται άλλες 18 μονάδες, μεταξύ των οποίων οι μεγάλες υποδομές επεξεργασίας στην Αττική που έχουν προκηρυχθεί μέσω ΣΔΙΤ, αλλά οι σχετικοί διαγωνισμοί προχωρούν με αργό ρυθμό. Με ΣΔΙΤ έχουν προκηρυχθεί κι άλλες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, όπως σε Σαντορίνη και Κω.

Όπως έχει υποστηρίξει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία έξι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, κατασκευάζονται άλλες 15 και σε διαδικασία δημοπράτησης είναι άλλες 29.

Σχόλια