home design 800Χ400

Ναύπλιο: Μπαλάκι οι ευθύνες για τους απινιδωτές στα γήπεδα χωρίς ούτε μια συγγνώμη

Στα μαχαίρια Δήμος Ναυπλιέων και ΕΠΣ Αργολίδας για τον ανύπαρκτο απινιδωτή στο γήπεδο του Δρεπάνου – Τι λέει η ΚΕΔΕ με αφορμή την επιστολή της ΕΠΟ που θέτει τους Δήμους προ των ευθυνών τους

Μπαλάκι έχουν γίνει οι ευθύνες ανάμεσα στο Δήμο Ναυπλιέων και την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολίδας σχετικά με τίνος αρμοδιότητα είναι η τοποθέτηση απινιδωτών στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η κόντρα ξέσπασε μετά το θάνατο του ποδοσφαιριστή Σάκη Σαράντη, ενώ αγωνιζόταν στο γήπεδο του Δρεπάνου το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Και όλα αυτά χωρίς ούτε μία συγγνώμη, μιας και όλοι θεωρούν ότι έκαναν σωστά τη δουλειά τους!

Η ανακοίνωση του Δήμου Ναυπλιέων

Όπως αναφέρει ο Δήμος Ναυπλιέων:

«Εκφράζοντας τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντοπίτη και φίλου Σάκη Σαράντη και ενώ θα θέλαμε να υπάρχει σεβασμός στο οδυνηρό πραγματικά γεγονός, αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε θεσμικά σε κακώς κείμενα δημοσιεύματα τα οποία προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν.

Αυτό το κάνουμε όχι για να δικαιολογήσουμε κάτι, ούτε για να αποφύγουμε ευθύνες αλλά μόνο για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση διαχωρίζει τα γήπεδα σε κατηγορίες ανάλογα με τον πληθυσμό και τους θεατές. Για τα στάδια όπως το ΔΑΚ Ναυπλίου (ο Δήμος Ναυπλιέων έχει τοποθετήσει απινιδωτή) αναφέρει ότι «απαιτείται η ύπαρξη φορητού απινιδωτή για μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις».

Για την κατηγορία που υπάγεται το γήπεδο του Δρεπάνου με πάνω από 200 κατοίκους και κάτω από 500 θεατές αναφέρεται ότι «θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ύπαρξη φορητού απινιδωτή κατά τη διάρκεια των αγώνων όπως απαιτείται επίσης τουλάχιστον η παρουσία εκπαιδευμένου προσωπικού για χορήγηση πρώτων βοηθειών. Κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι απαραίτητη η παρουσία ασθενοφόρου».

Αυτό αναγράφεται στο άρθρο 12 μαζί με άλλες υποχρεώσεις που ευθέως παραπέμπουν στους διοργανωτές των αγώνων. Οι Δήμοι σύμφωνα με τους νόμους και τις διατάξεις δεν έχουν καμία ευθύνη, υποχρέωση και αρμοδιότητα να τοποθετήσουν απινιδωτή σε γήπεδα της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Ο δήμος έχει τοποθετήσει απινιδωτές στο κεντρικό στάδιο στα κλειστά γυμναστήρια, στο κολυμβητήριο σε χώρους συνάθροισης, στο κοινωνικό ιατρείο, στον ΕΟΠΠΥ και έχει δώσει απινιδωτές στο ΕΚΑΒ και στο νοσοκομείο Ναυπλίου και διατίθενται και φορητοί απινιδωτές όπου ζητηθούν.

Τραγικά γεγονότα όπως ο θάνατος συμπολίτη μας στο γήπεδο του Δρεπάνου, δεν μπορεί να αποτελούν ευκαιρία για τη διατύπωση πρόχειρων και ανυπόστατων κριτικών».

Η απάντηση της ΕΠΣ Αργολίδας

Όπως αναφέρει η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολίδας σε απάντησή της στην παραπάνω ανακοίνωση:

«Κατά Πανελλήνια πρωτοτυπία ο Δήμος Ναυπλιέων θέλει να μεταθέσει την ευθύνη για την ύπαρξη απινιδωτών στις αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ε.Π.Σ. Αργολίδας και σε άλλες ομοσπονδίες και Ενώσεις.

Είναι αυτονόητο ότι η προσπάθεια αυτή είναι παντελώς αβάσιμη και ανυπόστατη.

Σήμερα Ημέρα Μεγάλου Πένθους για τον Αθλητισμό πρέπει να σταματήσουν οι τακτικισμοί και επιτέλους να αναλάβει ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για την προστασία της ζωής και της υγείας των αθλητών.

Καλούμε για πολλοστή φορά το Δήμο Ναυπλιέων να αναλάβει τις δικές του ευθύνες και να φροντίσει για την προμήθεια και εγκατάσταση των απινιδωτών στις αθλητικές εγκαταστάσεις του».

Η απάντηση της ΚΕΔΕ στην ΕΠΟ

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα 31 Ιανουαρίου η ΚΕΔΕ αναφορικά με τα όσα ισχύουν για τους απινιδωτές στα γήπεδα, απαντώντας στα όσα προανέφερε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ:

«Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, σχετικά με την απόφαση που έλαβε να αποστείλει προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος επιστολή, με την οποία θα ζητείται να ενημερωθούν οι δήμοι όλης της χώρας πως αποτελεί προϋπόθεση αδειοδότησης των γηπέδων η ύπαρξη απινιδωτή σε κάθε γήπεδο, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα παρακάτω:

Α. Είναι αυτονόητο πως οι δήμοι στην ιδιοκτησία των οποίων ανήκουν αθλητικοί χώροι που φιλοξενούν ποδοσφαιρικούς αγώνες , οφείλουν να λαμβάνουν και λαμβάνουν υπόψη τους και τηρούν, όλα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, σχετικά με την αδειοδότηση των αθλητικών υποδομών και την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων που τελούνται σε αυτές. Με την ασφάλεια των αθλητών δεν έχει δικαίωμα να παίζει κανείς και οι δήμοι πάντως δεν παίζουν σε καμία περίπτωση.

Β. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου διεξάγονται τοπικοί και ερασιτεχνικοί αγώνες, δεν είναι υποχρεωτική, εκ του νόμου, η ύπαρξη απινιδωτή ως προϋπόθεση για την αδειοδότησή τους. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίζεται είναι η ύπαρξη φορητού απινιδωτή κατά τη διάρκεια μόνο των αγώνων, κι είναι ανεξάρτητο της διαδικασίας αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Κατ΄ανάλογη δε εφαρμογή του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου, Πρωταθλημάτων της Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων της ΕΠΟ, άποψή μας είναι πως υπεύθυνη για την ύπαρξη απινιδωτή στον αγώνα είναι η γηπεδούχος ομάδα, η οποία επίσης έχει την ευθύνη για την παρουσία και ιατρού, κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Γ. Μόνο στις αθλητικές εγκαταστάσεις, με 5.000 θεατές και πάνω, στους αγώνες εθνικών και επαγγελματικών κατηγοριών και στους διεθνείς αγώνες, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει σε μόνιμη βάση απινιδωτής, με ευθύνη του φορέα στον οποίο ανήκει το γήπεδο, ως προϋπόθεση για την αδειοδότησή τους.

Δ. Σε κάθε περίπτωση, οι Δήμοι πρωτοστατούν και θα πρωτοστατήσουν και στο μέλλον σε κάθε σοβαρή κι οργανωμένη προσπάθεια της Πολιτείας, των ομοσπονδιών και των αθλητικών σωματείων, προκειμένου να προστατέψουμε την υγεία και τις ζωές των αθλουμένων στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Η συν-ευθύνη όλων μας είναι ανεξάρτητη και πάνω από το γεγονός της ύπαρξης απινιδωτή, σε κάθε αδειοδοτημένο γήπεδο. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει πραγματικός, σχολαστικός και τακτικός έλεγχος από πλευράς ομοσπονδιών και σωματείων, της υγείας των αθλητών που συμμετέχουν στους αγώνες όλων των πρωταθλημάτων.

Καλό είναι να παίζουμε μπάλα, αλλά μην πετάμε την μπάλα στην κερκίδα»

Σχόλια

Exit mobile version