Βασικός τροφοδότης της οικονομίας και για όλες τις εποχές του χρόνου, ο τουρισμός πόλεων, επονομαζόμενος ως city break. Η Πελοπόννησος πρωταγωνιστεί με δύο πόλεις, ενώ υπάρχει και η -ίσως όχι και τόσο απρόσμενη- έκπληξη από τη Βόρεια Ελλάδα.
Παρόλο που συνήθως περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις μέρες (από Παρασκευή έως Δευτέρα) είναι μια μορφή τουρισμού που δίνει «ανάσα» ειδικά τους μήνες που η τουριστική κίνηση γενικότερα είναι πεσμένη, τόσο από Έλληνες όσο και από αλλοδαπούς.
Μετά την Αθήνα, που κρατά τα σκήπτρα και τη Θεσσαλονίκη που έπεται αλλά είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, οι τρεις πόλεις που έχουν πολύ ανεπτυγμένο city break τουρισμό, είναι το Ναύπλιο, η Καλαμάτα και η Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Κελαϊδίτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).
Το Ναύπλιο, η Καλαμάτα και η προοπτική της Σπάρτης
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του HATTA το Ναύπλιο είναι διαχρονικά ένας προορισμός για το Σαββατοκύριακο και τον επιλέγουν κυρίως Έλληνες αλλά και ξένοι που επισκέπτονται την χώρα μας.
Η Καλαμάτα αποτελεί επίσης έναν city break προορισμό για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους από περιοχές που έχουν απευθείας πτήσεις και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι πόλεις που έχουν προοπτικές να αποτελέσουν δυνατούς city break προορισμούς είναι τα Ιωάννινα, ο Βόλος και η Σπάρτη, όπως εκτιμά ο κ. Κελαϊδίτης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα Ιωάννινα έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά.
Γιατί Αλεξανδρούπολη;
«Η Αλεξανδρούπολη από την άλλη, έχει τουρισμό καθόλη τη διάρκεια του χρόνου τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και την Βουλγαρία. Ενδεχομένως λίγο μεγαλύτερης διάρκειας μεν αλλά μπορεί να καταχωρηθεί ως City break τουρισμός, προέρχεται και από τη Ρουμανία», σημειώνει ο κ. Κελαϊδίτης.
«Μια πόλη μπορεί να ζει από τον city break τουρισμό αν έχει κόσμο όλο τον χρόνο και κυρίως τους μήνες που έχει χαμηλή τουριστική κίνηση όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και από Ελλάδα, δηλαδή από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αυτοί είναι οι μήνες που έχουν χαμηλή τουριστική κίνηση με εξαίρεση τις γιορτές που όμως ο τουρισμός είναι κυρίως από Ελλάδα, και εδώ θα πω πάλι με εξαίρεση τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης που έχουν και ξένους τουρίστες λόγω του οδικού τουρισμού. Εκείνο που χρειάζεται είναι προώθηση, σε συνεργασία με τα τουριστικά γραφεία Ελλάδας και Εξωτερικού, για την ανάδειξη ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος που θα δίνει πολλές δυνατότητες στον επισκέπτη και στη συνέχεια, να γίνουν συνέργειες και επαφές με αεροπορικές εταιρείες», καταλήγει.