Τα Δενδρά Αργολίδας έχουν γίνει γνωστά χάρη στους Μυκηναϊκούς τάφους που έχουν ανασκαφεί στην περιοχή αλλά και λόγω μίας ανακάλυψης που είχε γίνει εκεί το 1960. Πρόκειται για την πανοπλία των «Δενδρών», που κατά πάσα πιθανότητα κατέχει την παγκόσμια πρωτιά να αποτελεί την αρχαιότερη άθικτη πανοπλία του πλανήτη. Ανασκάφτηκε στην Αργολίδα το 1960 και αντιπροσωπεύει την εποχή των Ομηρικών Ηρώων και του «Χρυσού Γένους» των Ελλήνων. Σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.
Η λατρεία των Ελλήνων για τις πανοπλίες ήδη από το 15 αιώνα ήταν μανιώδης, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο ιδιοκτήτης της, την πήρε μαζί του στον νεκρικό θάλαμο του για τις επικείμενες μάχες στην μετά θάνατο ζωή.
Το μπρούτζινο αυτό τεχνούργημα αποδεικνύει έμπρακτα το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο του Μυκηναϊκού κόσμου ήδη από τον 15ο π.Χ αιώνα. Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό οπλικό σύστημα που αποτελούσε τα «τεθωρακισμένα» της τότε εποχής. Αποτελείται από 18 ξεχωριστά ελάσματα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με δερμάτινα κορδόνια επιτρέποντας μεγάλη ελευθερία κινήσεων παρόλο τον ογκώδη χαρακτήρα της.
Το επίπεδο προστασίας που προσέφερε ήταν πάρα πολύ υψηλό, ουσιαστικά καθιστούσε τον πολεμιστή άτρωτο από εισερχόμενες απειλές. Ο κυρίως σκελετός της αποτελείται από 2 ασύμμετρα ημιθωράκια τα οποία ασφαλίζουν σταθερά στην περιοχή των ώμων και των πλευρικών καθέτων με την βοήθεια γάντζων και μεταλλικών θηλιών. Δύο σύνθετες υπερμεγέθεις επωμίδες με εντυπωσιακή καμπυλότητα καλύπτουν σε ηρεμία σχεδόν ολοκληρωτικά τα άνω μέρη των χεριών αλλά και τον κυρίως κορμό προσφέροντας πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας για το άνω μισό του πολεμιστή. Ένα ευμεγέθες ανατομικής διατομής κολάρο που «αναπαύεται» στο πάνω μέρος του θώρακα εξασφαλίζει την ευαίσθητη περιοχή του λαιμού και της γνάθου από πιθανά πλήγματα.
Η πανοπλία των Δενδρών σίγουρα αποτελεί ένα κορυφαίο σύμβολο του Ελληνικού Έθνους που έφθασε στις μέρες μας μετά από ένα ταξίδι 35 αιώνων σχεδόν αλώβητο από συλήσεις και τα δόντια του χρόνου. Η ανακατασκευή της έδωσε την ευκαιρία να δοκιμαστεί σε αληθινές συνθήκες μάχης και να αποδείξει περίτρανα την μαχητική της αξία. Σήμερα μπορεί να αποτελέσει μονάχα ένα στατικό μουσειακό έκθεμα υψηλής συμβολικής και αισθητικής αξίας που συμπυκνώνει τα ιδεώδη της διαχρονικού Ελληνικού ηρωικού ήθους. Φυλάσσεται στο Ναύπλιο και μπορεί να τη δει ο καθένας.