home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Μυστήριο στο Άργος: Ένα αόρατο μυθικό «μάτι» εποπτεύει την πόλη των Βασιλικών Οίκων

Ένα εξόγκωμα στον μεσαίο ανατολικό πύργο του Κάστρου έμοιαζε με αποτρεπτική μπάλα κανονιού που θα ήθελε να υποδηλώσει στους εισβολείς την ισχύ των τειχών
Κάστρο Άργους μάτι

Βαθιά χαραγμένο στην μνήμη, το Μάτι του Άργου ή του Τριώπη Δία, συνεχίζει και σήμερα να εποπτεύει την πόλη απ την οποία κατάγονται όλοι οι αρχαίοι βασιλικοί οίκοι και των Μακεδόνων συμπεριλαμβανομένων, το Άργος.

Ο Άργος Πανόπτης, σύμφωνα με τον μύθο, είχε εκατό μάτια σε όλο του το σώμα. Ο Άργος απελευθέρωσε την Πελοπόννησο από πολλά άγρια θηρία και τέρατα. Ο Δίας ερωτεύθηκε την Ιώ παράφορα και όταν το έμαθε η Ήρα, την μεταμόρφωσε σε άσπρη αγελάδα. Αργότερα η Ήρα απαίτησε από τον Δία να της φέρει την αγελάδα, την οποία έδωσε στον Άργο Πανόπτη, τον πατέρα της, να την φυλάει. Ο Ερμής όμως, με υπόδειξη του Δία, έπαιξε την λύρα του και με τους σκοπούς του έκλεισε όλα τα μάτια του Άργου Πανόπτη και τον σκότωσε.

Άγαλμα του Τριώπα Δία, του Διός με τα τρία μάτια, σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε στο κέντρο του κάστρου του Άργους. Ο Δίας με τους τρεις Οφθαλμούς που προστάτευε την πόλη, είχε όπως οι Κύκλωπες δύο τυφλά μάτια στην κανονική τους θέση και ένα στο κέντρο του μετώπου. Αυτό λοιπόν το μάτι φαίνεται πως και σήμερα ευρισκόμενο στο κέντρο -μεταφορικά στο μέτωπο- των τειχών κοιτά ακόμα προς την σημερινή και αρχαία πόλη.

Κάστρο Άργους (2)
Φώτο: Anagnostis

Στο μέσο περίπου των σημερινών μεσαιωνικών εξωτερικών τειχών του κάστρου Λάρισας του Άργους ένα εξόγκωμα στον μεσαίο ανατολικό πύργο έμοιαζε με αποτρεπτική μπάλα κανονιού που θα ήθελε να υποδηλώσει στους εισβολείς την ισχύ των τειχών. Τέτοιου είδους αποτρεπτικά είναι συνήθη στα μεσαιωνικά κάστρα. Το Παλαμήδι βρίθει εξ αυτών αλλά και στην δυτική πλευρά του Κάστρου της Λάρισας είναι επίσης εμφανή.

Μια πιο προσεκτική ματιά στο συγκεκριμένο σημείο αποκαλύπτει μια έκπληξη. Η “αποτρεπτική Μπάλα” δεν είναι στρογγυλή αλλά ωοειδής! Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως πρόκειται για σπασμένη Μπάλα κανονιού, όμως τα σκαλίσματα και τα σημάδια απ το χτενάκι που την μορφοποίησε αποδεικνύουν πως εσκεμμένα έχει το σχήμα “Οφθαλμού”.

Ένα ακόμα στοιχείο που ενισχύει την άποψη πως πρόκειται για “Μάτι” και όχι για αποτρεπτική διακόσμηση είναι ότι το σημείο που βρίσκεται δεν είναι ορατό από επιτιθέμενους, λόγω της απότομης κλήσης του εδάφους, οπότε μάλλον “βλέπει” παρά “βλέπεται” απ τους εχθρούς.

Κάστρο Άργους μάτι (2)
Φώτο: anagnostis

Άργος ο Πανόπτης

Στην ελληνική μυθολογία ο Άργος ο Πανόπτης ήταν τερατόμορφος γίγαντας, απόγονος (όχι όμως ο γιος) του ομώνυμου ιδρυτή του Άργους, γιος του Ινάχου ή του Αγήνορα ή του Αρέστορα και της κόρης του Ασωπού ή του Ινάχου Ισμήνης. Θρυλικός φρουρός της ερωμένης του Δία Ιούς, την οποία ο Δίας είχε μεταμορφώσει σε αγελάδα για να αποφύγει τις σκηνές ζηλοτυπίας της Ήρας (κατ’ άλλους η μεταμόρφωση έγινε από τη ζηλιάρα Ήρα), ο Άργος αυτός ανήκει στα ισχυρότερα και φοβερότερα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας: ήταν γνωστός ως πανόπτης ή μυριωπός γιατί είχε εκατό μάτια διάσπαρτα σε όλο του το σώμα (σύμφωνα με άλλη εκδοχή όμως, μόνο τρία ή τέσσερα). Υποτίθεται, έτσι, ότι μόνο μερικά από τα μάτια «κοιμούνταν» σε κάθε στιγμή, ενώ πάντα θα υπήρχαν κάποια που θα έμεναν ανοικτά. Σε αγγειογραφίες εμφανίζεται ως διπρόσωπος και με σώμα γεμάτο από μάτια.

Ο Άργος ήταν υπηρέτης της Ήρας και φρουρούσε την Ιώ μετά από εντολή της. Η μεγαλύτερη υπηρεσία του στους ολύμπιους θεούς ήταν η σφαγή του χθόνιου ερπετόμορφου τέρατος, της Έχιδνας, καθώς αυτή κοιμόταν στη σπηλιά της. Τον Άργο σκότωσε, εκτελώντας διαταγή του Δία, ο θεός Ερμής με πέτρα ή ξίφος ή δηλητήριο, αφού πρώτα, μεταμφιεσμένος σε βοσκό, τον αποκοίμισε με τη μουσική του.

Η Ήρα, για να τιμήσει τον άγρυπνο φύλακα, διατήρησε για πάντα τα εκατό του μάτια στην ουρά των παγωνιών, των ιερών της πουλιών. Ο θάνατος του Άργου ελευθέρωσε την Ιώ, που άρχισε να τρέχει σε όλη τη γη κεντριζόμενη από τον Οίστρο, αλογόμυγα που της έστειλε η Ήρα.

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis