home design 800x400

home design 1170Χ320

Καλαμάτα: Παράπονα από τουρίστες για τις τουαλέτες στο αεροδρόμιο, για δρόμους, πινακίδες, συγκοινωνία

Στοιχεία από την έρευνα της Περιφέρειας Πελοποννήσου μεταξύ των επισκεπτών της Μεσσηνίας παρουσιάστηκαν στην Καλαμάτα
Τουρισμός σύσκεψη Καλαμάτα

“Ο τουρισμός του αύριο είναι διαφορετικός από τον σημερινό και τον χθεσινό, καθώς έχει ως πυλώνες την ανθρώπινη σχέση, τον πολιτισμό, την ποιότητα, το περιβάλλον, την γαστρονομία. Αυτός είναι ο νέος τουρισμός και για αυτόν πρέπει να σχεδιάσουμε, αυτόν πρέπει να υπηρετήσουμε”.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σε παρέμβασή του -το βράδυ σήμερα Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στην Καλαμάτα-, κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά τη λειτουργία του περιπτέρου Τουριστικής Πληροφόρησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”.

Τα παράπονα των επισκεπτών

Η έρευνα αυτή κατέγραψε συγκεκριμένα παράπονα επισκεπτών που διήλθαν από το αεροδρόμιο. Για τα παράπονα αυτά, που τα περισσότερα αναφέρονται σε απλά και αυτονόητα θέματα.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην παρουσίαση της έρευνας, από την εργαζόμενη στο Περίπτερο Τουριστικής Πληροφόρησης της Περιφέρειας στο αεροδρόμιο, Ρόη Κομπότη, στα έντυπα που συμπληρώθηκαν από επισκέπτες καταγράφηκαν διάφορα παράπονα ή σχόλια σε ό,τι αφορά την υγιεινή και την καθαριότητα στις τουαλέτες του αεροδρομίου, την ανάγκη λειτουργίας πιο πολλών τουαλετών για άτομα με ειδικές ανάγκες, το χαμηλό φωτισμό στο χώρο στάθμευσης οχημάτων, τη μη λειτουργία πωλητηρίου τοπικών προϊόντων, την ελλιπή σήμανση στην περιοχή του αεροδρομίου με τις χιλιομετρικές αποστάσεις προς περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, τη μη λειτουργία αστικών δρομολογίων για Καλαμάτα, τη μη λειτουργία στάσης του ΚΤΕΛ εντός του χώρου του αεροδρομίου κ.α.

Πέρα από αυτά, οι επισκέπτες στα έντυπα κατέγραψαν παράπονα ή σχόλια για την κατάσταση του δρόμου στη Βοϊδοκοιλιά, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Παλαιόκαστρο, για τα κουνούπια, για τη μη λειτουργία στο Κάστρο της Μεθώνης συστήματος πληρωμής του εισιτηρίου με κάρτα, για την Αγία Σοφία της Καρδαμύλης που είναι κλειστή ενώ οι τουρίστες πεζοπορούν για 40 λεπτά προκειμένου να την επισκεφθούν, για την παραλία της Καλογριάς στη Στούπα που είναι γεμάτη ομπρέλες και ξαπλώστρες, οι οποίες μάλιστα ενοικιάζονται σε αρκετά υψηλή τιμή, για τις ελλείψεις υποδομών αμεα σε κάποιες περιοχές, για την έλλειψη ναυαγοσωστών σε ορισμένες περιπτώσεις, για την έλλειψη υποδομών παραμονής ζώων συντροφιάς σε αρχαιολογικούς χώρους κατά τη διάρκεια που οι ιδιοκτήτες τους κάνουν την περιήγησή τους.

Από την άλλη όμως, οι επισκέπτες σημείωσαν στα έντυπα ότι η περιοχή τους άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για το φυσικό της κάλλος, την πολιτισμική της κληρονομιά και τη γαστρονομία της και πως θα συστήσουν να την επισκεφθούν και οι γνωστοί τους που σχεδιάζουν τις διακοπές τους.

Τα Info Kiosks

“Δεν υπήρχαν έως τώρα στατιστικά και ποιοτικά στοιχεία για τους επισκέπτες της περιοχής μας, παρά μόνο μία γενική εικόνα ανά την επικράτεια με βάση στοιχεία που αντλούνταν στον αερολιμένα Αθηνών” δήλωσε, ειδικότερα, ο Π. Νίκας για να τονίσει στη συνέχεια ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η περιφερειακή Αρχή προχώρησε στην δημιουργία των περιπτέρων τουριστικής πληροφόρησης – info kiosk σε 5 περιοχές της Πελοποννήσου, στον Ισθμό της Κορίνθου, στο Ναύπλιο, στην Σπάρτη, στον διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας ¨Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” και πρόσφατα στο Λεωνίδιο.

“Τα περίπτερα αυτά, στελεχωμένα με επιστημονικό προσωπικό, πέρα από το να λειτουργούν ως γραφεία πληροφόρησης των επισκεπτών μας, προβάλλουν επίσης το ανθρώπινο στοιχείο και τη διάθεση φιλοξενίας στην περιοχή μας” σημείωσε ο περιφερειάρχης, εκφράζοντας ευχαριστίες προς το προσωπικό που τα στελεχώνει.

Η σημασία του αεροδρομίου

Ο Π. Νίκας, παράλληλα, υπογράμμισε το συγκριτικό πλεονέκτημα που αποτελεί για τη Μεσσηνία, αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο διεθνής αερολιμένας Καλαμάτας, ευχαριστώντας για τον αγώνα και την προσπάθειά τους, τόσο τους απελθόντες όσο και τη νυν αερολιμενάρχη, για να επισημάνει παράλληλα ότι δεν δικαιολογείται η πολιτεία που καθυστέρησε για δεκαετίες την αναβάθμισή του -“πλέον, έστω και καθυστερημένα, αναβαθμίζεται και αυτό είναι καλό” σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει, συνδράμει και στηρίζει την διοίκηση του αερολιμένα.

Έργα στη Μεσσηνία

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας δήλωσε ότι η Περιφέρεια από την πλευρά της προωθεί έργα στη Μεσσηνία, μεταξύ των οποίων τρία μουσεία, της Χώρας, το νέο μουσείο στην Αρχαία Μεσσήνη, καθώς και το Εκκλησιαστικό μουσείο στην Καλαμάτα, ενώ προχωρεί και στην ανακατασκευή σειράς βυζαντινών εκκλησιών.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις σημαντικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νομού, μεταξύ των οποίων η βελτίωση του δρόμου της Μάνης, του δρόμου προς Κορώνη, όπως και αυτού προς Μεθώνη, για να σημειώσει ακόμα ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για την παράκαμψη του Χαροκοπιού -έργο 13,5 εκ ευρώ- ενώ σε κοντινό χρόνο ξεκινά και το έργο της παράκαμψης του Πεταλιδίου, προσθέτοντας ότι θετική εξέλιξη αποτελεί η μελέτη για τον δρόμο Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, αλλά και η προοπτική της επαναλειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ποιοι έδωσαν το παρών στην εκδήλωση

Παρόντες στην αποψινή εκδήλωση ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Περικλής Μαντάς, οι αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς, Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Βασίλης Καπέλιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας και Τάσος Σαρδέλης για θέματα ΕΠΑ και συντονισμού των αναπτυξιακών εταιρειών, ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, οι αντιδήμαρχοι Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης και Τριφυλίας Μαρία Παναγοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Μάνης Βαγγέλης Κατσουλέας, η αερολιμενάρχης Καλαμάτας Ακριβή Βλάχου, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής, εκπρόσωποι και στελέχη φορέων και συλλόγων του επιχειρηματικού, τουριστικού και επισιτιστικού τομέα καθώς και του εναλλακτικού τουρισμού στη Μεσσηνία, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis