Τα παιχνιδίσματα του καιρού συνεχίζονται στο Ναύπλιο, καθώς και οι φουσκοθαλασσιές στο Μπούρτζι, χαρίζοντάς μας ωστόσο ωραίες εικόνες όπως αυτή που αποτύπωσε προχθές ο φακός του Δημήτρη Μπέκα.
Οι ισχυροί άνεμοι ήταν αυτοί που προκάλεσαν θεαματικούς κυματισμούς στην Αρβανιτιά, ιδίως την περασμένη Πέμπτη, αφήνοντας παράλληλα τα σκάφη δεμένα στα λιμάνια της Αργολίδας, όπου και εκεί όμως δεν έλειψαν τα απρόοπτα.
Ο καιρός της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου στην Ανατολική Πελοπόννησο, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγες τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
- Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ.
- Θερμοκρασία: Από 4 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Μια πολική «μπάλα» που στροβιλίζεται έρχεται στην Ελλάδα
Μια πολική «μπάλα» που στροβιλίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας και η οποία αναμένεται να κινηθεί ανατολικότερα, αναμένεται να αλλάξει το σκηνικό του καιρού και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, το καιρικό αυτό φαινόμενο, που αναμένεται από τα μέσα της εβδομάδας, θα φέρει πυκνές χιονοπτώσεις από τη Λαμία και πιο πάνω, ενώ νοτιότερα θα προκαλέσει ισχυρές βροχές – καταιγίδες. Την ίδια στιγμή η ΕΜΥ έχει επικαιροποιήσει το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου.
Η ανάρτηση Μαρουσάκη
«Με την πολική “μπάλα” (θερμοκρασίες στη μέση ατμόσφαιρα κοντά στους -35°) να συνεχίζει να στροβιλίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας και να μας στέλνει διαδοχικά κύματα κακοκαιριών, θα κυλήσουν και οι πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας. Πρακτικά αυτό για τη χώρα μας σημαίνει ότι ο άστατος καιρός θα συνεχίσει να κυριαρχεί με βροχές και κυρίως σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες φαινόμενα τα οποία θα εναλλάσσονται με διαστήματα βελτιωμένου καιρού τα οποία θα είναι μεγαλύτερα προς τα νότια – νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα. Δεν θα απουσιάζουν βέβαια και τα χιόνια από ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας πιθανόν και λίγο χαμηλότερα στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα.
Τα πιο ΔΥΣΚΟΛΑ όμως φαίνεται να μας έρχονται από τα μέσα της εβδομάδας και στη συνέχεια.
Νέα προσπάθεια σχηματισμού μετεωρολογικής «βόμβας»
Αυτή η “μπάλα” πολικού αέρα που στροβιλίζεται εδώ και ημέρες στην περιοχή της Ιταλίας, είναι ικανή να σχηματίσει πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό του οποίου η βαρομετρική πίεση είναι δυνατό να πέσει πολλές χιλιοβαρίδες σε μικρό χρονικό διάστημα οδηγώντας σε αυτό που ονομάζουμε στην Μετεωρολογία “Μετεωρολογική βόμβα”.
Η πρώτη προσπάθεια σχηματισμού “Μετεωρολογικής βόμβας” έγινε την Παρασκευή που μας πέρασε όταν βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά – βορειοδυτικά τμήματα της Μεσογείου ξεκίνησε το ταξίδι του προς τα ανατολικά με αρχική βαρομετρική πίεση στις 1003 χιλιοβαρίδες και φτάνοντας στην Τυρρηνική θάλασσα βάθυνε με την βαρομετρική πίεση να φτάνει στο κέντρο του τις 990 χιλιοβαρίδες μια πτώση της τάξης των 13 χιλιοβαρίδων σε περίπου 15 ώρες όπου και στη συνέχεια συναντώντας χερσαίες εκτάσεις άρχισε να εξασθενεί.
Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη σχηματισμός Μετεωρολογικής βόμβας λαμβάνει χώρα όταν η βαρομετρική πίεση στο κέντρο ενός χαμηλού πέσει 17 χιλιοβαρίδες και άνω σε διάστημα ενός 24ωρου.
Την ερχόμενη Τέταρτη – Πέμπτη αυτή η πολική “μπάλα” αναμένεται να σχηματίσει ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό αυτή τη φορά στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας και καθώς αυτό θα στροβιλιστεί πάνω από θερμά νερά θα βαθύνει αρκετά προσπαθώντας για άλλη μια φορά να σχηματίσει Μετεωρολογική βόμβα. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια ισχυρή κυκλονογέννεση.
Ισχυρή – επικίνδυνη κακοκαιρία από τα μέσα της εβδομάδας
Με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από Τετάρτη – Πέμπτη και στη συνέχεια το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Σικελίας θα πρέπει να κινηθεί πιο ανατολικά προκαλώντας σοβαρή κακοκαιρία στην περιοχή μας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους αλλά και τα χιόνια αυτή τη φορά και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η κακοκαιρία αυτή ουσιαστικά θα φέρει πυκνές χιονοπτώσεις από τη Λαμία και πιο πάνω ενώ νοτιότερα θα προκαλέσει ισχυρές βροχές – καταιγίδες.
Είναι μια κακοκαιρία που χρειάζεται προσοχή και αρκετή μελέτη μιας και είναι αρκετά δύσκολο τα μετεωρολογικά μοντέλα να προσομοιώσουν αυτές τις κυκλονογεννέσεις που μεταβάλλονται γρήγορα στο χρόνο και στο χώρο.
Ακολουθούν δύο βίντεο από το προγνωστικό μας σύστημα σχετικά με την πορεία των βροχοπτώσεων αλλά και των βαρομετρικών συστημάτων. Είναι εντυπωσιακή η αποτύπωση της κυκλωνικής ροής στους χάρτες των βροχοπτώσεων».
ΕΜΥ: Οι ημέρες που ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση
Σύμφωνα με την πρόγνωση εβδομάδας της ΕΜΥ, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στην κεντρική Μακεδονία και από τις προμεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια και τις Σποράδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους αυξημένες.
Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα βορειοανατολικά 5 με 6 Μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 12 με 14 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 15 με 17 και τοπικά στη νότια νησιωτική χώρα τους 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, στην Εύβοια, τις Σποράδες και πιθανώς στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νοτιοδυτικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ, στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση και στο βόρειο Αιγαίο πιθανώς έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα, τα οποία πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα την Πέμπτη στα κεντρικά και νότια και την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στα ανατολικά, από το απόγευμα της ίδιας ημέρας σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 Μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 και στο Αιγαίο πιθανώς έως 8 Μποφόρ, την Παρασκευή σταδιακά θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων με μικρή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στα νότια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.