Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη χαρτοβασίλειο καταγράφεται στην Ελλάδα, ήδη, από το 1885. Έρευνα του 2008, η οποία αποτέλεσε προϊόν πρωτότυπης εργασίας γιατρών του νοσοκομείου Ναυπλίου, είχε αποδείξει ότι για μια μικρή χειρουργική επέμβαση και νοσηλεία δύο ημερών χρειάζονταν 61 έντυπα και 44 χειρόγραφες αναγραφές των ίδιων στοιχείων σε χαρτί που αντιστοιχεί σε επιφάνεια λίγο μεγαλύτερη από τέσσερα τετραγωνικά μέτρα.
Μια παλαιότερη έρευνα του 2019 του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη γραφειοκρατία στο Δημόσιο τοποθετούσε σε 40 τον αριθμό των βημάτων που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί μια απευθείας ανάθεση, όπως η προμήθεια γραφικής ύλης για ένα πανεπιστήμιο. Η ίδια έρευνα δεν είχε αποκαλύψει μόνο ότι τα 32 βήματα από το 2014 αυξήθηκαν σε 40 το 2019 για τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης που έχει θεσμοθετηθεί για να καλύπτουν άμεσα τις ανάγκες τους οι φορείς. Είχε φέρει στο φως και ένα άλλο σημαντικό εύρημα. Ότι από τα συνολικά 40 βήματα, μόνο για πέντε δεν απαιτούνταν φυσική υπογραφή σε χαρτί.
Τα τελευταία χρόνια η ελληνική πολιτεία προσπαθεί να καταργήσει το χαρτί στο Δημόσιο, με τη χρήση του φαξ να έχει πάψει από τον Ιανουάριο του 2021. Είναι όμως κοινό μυστικό ότι η ψηφιοποίηση και η πραγματοποίηση μέσω της πλατφόρμας gov.gr κάθε είδους συναλλαγής των πολιτών με το Δημόσιο θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί εάν τα αρχεία του κράτους παραμείνουν στο χαρτί.
Ψηφιοποιούνται 1,4 δισ. σελίδες
«Ένα πάρα πολύ μεγάλο κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνεται στην ψηφιοποίηση, το χαρτί να γίνει πληροφορία», ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Πράγματι, αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγαλύτερο στην ιστορία του ελληνικού κράτους εγχείρημα ψηφιοποίησης του χάρτινου αρχείου του.
Η ψηφιοποίηση του άνω του 1 δισ. σελίδων δεν περιλαμβάνει μόνο το σάρωμά τους, αλλά και την εύκολη κατηγοριοποίησή τους, βάσει λέξεων – κλειδιών (μεταδεδομένων), ώστε να διασφαλίζεται η γρήγορη ανάκτηση της ζητούμενης πληροφορίας. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς απαιτεί –εκτός από χέρια– και τη σωστή επιλογή των αρχείων που θα ψηφιοποιηθούν.
Ορισμένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιοποίησης αφορούν 3,5 εκατ. αρχεία πολεοδομιών που αντιστοιχούν σε πολλαπλάσιο αριθμό σελίδων, 600 εκατ. σελίδες που φυλάσσονται σήμερα σε 390 υποθηκοφυλακεία, όπως και περισσότερες από 300 εκατ. σελίδες που βρίσκονται σε 368 δικαστήρια και εισαγγελίες σε όλη την Ελλάδα.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο ψηφιοποίησης του χάρτινου αρχείου του Κράτους στο kathimerini.gr.