home design 800x400

home design 1170Χ320

Το «Γεφύρι της Πέτρας» αναστηλώθηκε όπως αξίζει στην ιστορία του (Βίντεο)

Ποιες εργασίες έγιναν στο ιστορικό Γεφύρι της Σαρακίνας στον Πηνειό ποταμό
Γέφυρα Σαρακίνας Πηνείός (3)

Το Γεφύρι της Σαρακίνας βρίσκεται 1500 περίπου μέτρα μετά τον οικισμό της Σαρακίνας Τρικάλων και εξυπηρετεί ακόμα και σήμερα το επαρχιακό δίκτυο, Σαρακίνας – Διάβας. Γεφυρώνει τον ποταμό Πηνειό (Σαλαμπριά) και απέχει 8 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμπάκας και 21 χιλιόμετρα από τη πόλη των Τρίκαλων. Παλαιότερα εξυπηρετούσε την συγκοινωνία προς τα χωριά της περιοχής Ασπροποτάμου και την Ήπειρο.

Η μεγαλοπρέπεια της πολύτοξης γέφυρας σε συνδυασμό με τον παρακείμενο μεγάλο βράχο επιβάλλονται στον επισκέπτη. Η γέφυρα αποκαλείται και «Γεφύρι της Πέτρας» από τους Βλάχους της περιοχής Ασπροποτάμου.

Βίντεο: Michael Miller

Ιστορικά και δομικά στοιχεία

Η γέφυρα κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα 1520 από τον μητροπολίτη Λαρίσης Βησσαρίων Β’. Στην αρχική της μορφή η γέφυρα είχε έξι τόξα, με μεγαλύτερο το τρίτο από την αριστερή (ανατολική) όχθη, κάτω από το οποίο διέρχεται η βαθύτερη κοίτη του Πηνειού ποταμού. Ο Άγιος Βησσαρίων, μητροπολίτης Λαρίσης (με έδρα τότε τα Τρίκαλα) ήταν ο σημαντικότερος “γεφυροποιός” της Θεσσαλίας. Με χορηγίες και με συγκέντρωση ποσών με εράνους, που έκανε μεταξύ των πιστών ευρύτερων περιοχών, εμπνεύστηκε και με δική του πρωτοβουλία και επίβλεψη, κατασκεύασε πολλά κοινοφελή έργα όπως την γέφυρα του Κοράκου (1514-15), στον Ασπροπόταμο (Αχελώο), την γέφυρα της Πόρτας (1514) στον Πορταικό, την γέφυρα της Σαρακίνας (1520) και άλλες.

Από το παλιό γεφύρι σήμερα σώζονται τα τέσσερα ημικυκλικά τόξα, τα οποία έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά αρχίζοντας από την αριστερή όχθη:

  1. Το μικρό τόξο που έχει μπαζωθεί εν μέρη, έχει άνοιγμα 7,50 μ, ύψος 3,70 μ και πάχος διαζώματος 0,50 μέτρα.
  2. Το δεύτερο σε μέγεθος τόξο έχει άνοιγμα 16,70 μ, ύψος 9,70 μ και πάχος διαζώματος 0,60 μέτρα.
  3. Το τρίτο τόξο, που είναι και το μεγαλύτερο, έχει άνοιγμα 19,70 μ. ύψος 9,70 μ. και πάχος διαζώματος 0,80 μέτρα.
  4. Το τέταρτο τόξο στην δεξιά όχθη, έχει άνοιγμα 8,50 μ, ύψος 3,50 μ. και πάχος διαζώματος 0,50 μέτρα.

Το 1970 η ξύλινη κατασκευή αντικαταστάθηκε με φορέα από σκυρόδεμα και διαπλατύνθηκε το κατάστρωμα κατά 2 μ. για την προσθήκη πεζοδρομίων αλλά και για την διέλευση τροχοφόρων. Το πλάτος του φορέα και του καταστρώματος, στο παλιό γεφύρι, είναι 3,20 μ, ενώ με την διαπλάτυνση φτάνει τα 5,20 μ. Το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι 120 μ.

Εργασίες αποκατάστασης

Η γέφυρα του 16ου αιώνα που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Μνημείο, υπέστη βλάβες από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και η αποκατάστασή της εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 8,2 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτεί και έχει σε εξέλιξη η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην περιοχή, για την αποκατάσταση συνολικά τριών ιστορικών γεφυριών, αλλά και για την υπογειοποίηση δικτύων άρδευσης.

«Με σεβασμό στην παράδοση, αποκαθιστούμε την ιστορική λίθινη τοξωτή γέφυρα της Σαρακίνας στον Πηνειό ποταμό» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός που επισκέφτηκε το έργο, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη. «Πρόκειται για μια γέφυρα που παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό, δομικό και ιστορικό ενδιαφέρον, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Μνημείο. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, αποκαθιστούμε και αποδίδουμε ασφαλές το μνημείο που αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα για το Δήμο Μετεώρων, το νομό Τρικάλων και όλη τη Θεσσαλία».

Μέχρι σήμερα στην γέφυρα έχουν γίνει οι εξής εργασίες αποκατάστασης:

  • Αποκατάσταση των θεμελίων και της ανωδομής των βάθρων της γέφυρας.
  • Καθαίρεση και επισκευή όλων των μεταγενέστερων κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα.
  • Ολοκλήρωση των εργασιών τοποθέτησης του αγωγού ύδρευσης οικισμού Σαρακίνας.
  • Κατασκευή των στηθαίων από λιθοδομή για την προστασία των πεζών, με ενσωμάτωση εντός αυτών της υποδομής και του φωτισμού της γέφυρας.
  • Αρμολογήματα επιφανειών της λιθοδομής όπου απαιτείται.
  • Αποκατάσταση όψεων λιθοδομών.
  • Αποκατάσταση στερέωσης λίθων.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis