home design 800x400

home design 1170Χ320

Τα μυστικά της Καλαματιανής γουρνοπούλας – Τι είναι αυτό που την κάνει τόσο νόστιμη

Τα κρυμμένα μυστικά του πιο αγαπημένου πελοποννησιακού μεζέ που αποτελεί γαστρονομικό σήμα κατατεθέν της Μεσσηνίας
Γουρνοπούλα Καλαμάτα Σκαρμούτσος

Η γουρνοπούλα ξεκίνησε από την Καλαμάτα και αποτελεί σήμα κατατεθέν στη Μεσσηνία. Το δημοφιλέστατο παραδοσιακό έδεσμα που εντυπωσιάζει με το γλυκό κρεατάκι και την τραγανή πέτσα, τις Κυριακές και τις γιορτές γίνεται ανάρπαστο.

Ποια είναι όμως τα μυστικά της Καλαματιανής γουρνοπούλας; Αυτό μας το αποκαλύπτει ο καλεσμένος του Δημήτρη Σκαρμούτσου στην εκπομπή «Γειτονιές στο Πιάτο» που πρόσφατα προβλήθηκε από τη συχνότητα του ΣΚΑΙ.

Η καλύτερη γουρνοπούλα ψήνεται στο φούρνο

Οι γουρνοπούλες της Μεσσηνίας ψήνονται στον φούρνο και όχι στη σούβλα. Ο φούρνος βγάζει πολύ καλύτερο χοιρινό. Στον φούρνο ψήνεται σε σχάρες, περνάει η φωτιά και από κάτω και ψήνεται ομοιόμορφα, δεν ακουμπάει καθόλου μέσα στο λίπος του, παρ’ όλα αυτά το κρέας δεν στεγνώνει. Το καλύτερο κομμάτι της γουρνοπούλας είναι τα πλευρά.

Γενικά το μυστικό στο σωστό ψήσιμο της γουρνοπούλας είναι να κρατήσεις τη θερμοκρασία σταθερή, να μην τη βάλεις στους 250 βαθμούς Κελσίου και μετά πέσει στους 120.

Η γουρνοπούλα για τον φούρνο πρέπει να έχει λίπος. Όσο πιο παχιά είναι τόσο πιο νόστιμη και μαλακή θα γίνει. Το λιωμένο λίπος που φεύγει όσο τη ψήνεις μαλακώνει τη σάρκα και της δίνει νοστιμιά. Το μυστικό είναι στο ψήσιμο, το οποίο θέλει γύρω στις 7 ώρες, αν και αυτό ποικίλει ανάλογα με τα κιλά.

Το γουρούνι ολόκληρο ή κομμένο στη μέση, κατά μήκος, μπαίνει πάνω σε ανοξείδωτες σχάρες από το βράδυ και ψήνεται μέχρι το πρωί. Το κρέας πρέπει να «στραγγίζει» από το λίπος καλά, γιατί οι περισσότεροι το θέλουν πλέον χωρίς λιπαρά. Τα παλιότερα χρόνια τρώγανε λίπος και ήταν κάτι που το ζητούσαν.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis